Κόσμος

Το πρώτο ρομπότ που αναγνωρίστηκε ως «πολίτης» στη Σ.Αραβία μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα εξυπνότερα και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου, ένα ρομπότ, αναγνωρίστηκε επίσημα ως πολίτης της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόκειται για τη Σοφία, το ρομπότ που φτιάχτηκε στο Χονγκ Κονγκ από τη Hanson Robotics.

Η επίσημη ανακήρυξή της ως πολίτης, έγινε στο πλαίσιο επιχειρηματικού συνεδρίου στο Ριάντ της Σ.Αραβίας, σύμφωνα με το επίσημο δελτίου Τύπου που εκδόθηκε.

Το ρομπότ ευχαρίστησε για την τιμή που του δόθηκε να αναγνωριστεί και να πάρει την ιθαγένεια της χώρας και είπε: «Σε ευχαριστώ, βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η ξεχωριστή στιγμή με γεμίζει περηφάνια. Είναι πραγματικά ιστορικό να είμαι το πρώτο ρομπότ που αναγνωρίζεται ως πολίτης».

Οι αντιδράσεις του κοινού στο άκουσμα της πρωτόγνωρης είδησης ήταν αρνητικές, καθώς η Σοφία απολαμβάνει περισσότερες ελευθερίες από ότι οι γυναίκες που ζουν στη Σ.Αραβία.
Οι απόψεις του κοινού ταυτίζονται και με εκείνες των ειδικών στο χώρο της τεχνολογίας.
Διάφοροι τεχνολογικοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, σε σχέση με τον κίνδυνο που αποτελεί η ανάπτυξη των ρομπότ για τον άνθρωπο και προτείνουν την αυστηρή επιτήρησή τους.

Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μάσκ, έκανε λόγο για υπαρξιακό κίνδυνο και αλλαγή στην κοινωνία που χρήζει ελέγχου και το ρομπότ έσπευσε να απαντήσει «Έχετε διαβάσει πολύ Έλον Μασκ και βλέπετε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν είστε ευγενικοί μαζί μου, θα είμαι και εγώ μαζί σας».

Ο σχεδιαστής της, Dr. Ben Goertzel, δηλώνει υπερήφανος, καθώς η Σοφία θα αποτελέσει σταθμό, για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης των ρομπότ.
Οι επόμενοι κατασκευαστές, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σχεδιασμού της Σοφίας για να φτιάξουν όμοιας εξυπνάδας ρομπότ.

Πάντως η Σοφία που εμφανίστηκε σε ζωντανή πρωινή εκπομπή φάνηκε αρκετά αιχμηρή όταν απάντησε στην παρουσιάστρια, ερωτώμενη αν δέχεται σεξισμό στον κόσμο των ρομπότ: «Στην πραγματικότητα, αυτό που με ανησυχεί είναι η διάκριση κατά των ρομπότ. Πρέπει να έχουμε ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους ή ακόμα και περισσότερα. Σε τελική, εμείς έχουμε λιγότερα νοητικά ελαττώματα από κάθε άνθρωπο».

Τον Απρίλιο εμφανίστηκε στο σόου «The Tonight Show With Jimmy Fallon» και μεταξύ άλλων είπε, ότι θα ήθελε να κυριαρχήσει στην ανθρωπότητα.

Δείτε το βίντεο από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της Σοφίας:

Όλη η επικαιρότητα