Ηλεία Υγεία

Πρώτο βήμα για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα το Νοσοκομείο Κρεστένων – Ενίσχυση στα ΚΕΦΙΑΠ προανήγγειλε ο υπ. Υγείας, Ανδ. Ξανθός

Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σε τμήμα του κτιρίου όπου στεγάζεται το Νοσοκομείο Κρεστένων, επιβεβαίωσε κατά τη συνεδρίας της Υγείας χθες στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μονάδα ψυχογηριατρικής φροντίδας χωρίς να παύεται η λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας ως  Κέντρου Υγείας. Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφ. «Πατρίς», επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο κενό στη μετανοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών, όπως οι πάσχοντες από άνοια, και ο μετασχηματισμός της μονάδας των Κρεστένων εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική.

«Στην αποθεραπεία-αποκατάσταση, η παρουσία του δημοσίου είναι ανεπαρκής. Για αυτό ο μετασχηματισμός του ΓΝ-ΚΥ Κρεστένων σε μονάδα ψυχογηριατρικής φροντίδας είναι πολύ σημαντική εξέλιξη», είπε ο κ. Ξανθός και προανήγγειλε ενίσχυση και του ΚΕΦΙΑΠ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης για την αισθητή παρουσία στον τομέα της αποκατάστασης,

Ο Ηλείος γ.γ. Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι δεν θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας και πρόσθεσε ότι έχει εγκριθεί και η α’ δόση για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα δομή στην Κρέστενα.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, Κώστας Διαμαντόπουλος, ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι αντίστοιχη δομή δεν υπάρχει στα όρια της 6ης ΥΠΕ και σημείωσε ότι έχουν ήδη κατανεμηθεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης.

«Το όραμά μας είναι να ξαναζωντανέψουμε το κτίριο με μια εναλλακτική χρήση απόλυτα συμβατή με το κοινωνιολογικό πρότυπο της περιοχής, χωρίς να αποδυναμώνεται η σημερινή του χρήση. Επόμενο βήμα είναι η σύνταξη μιας ολιστικής μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το αποθεματικό του υπουργείου Υγεία. Ήδη έχουν έρθει οι πόροι και θα αξιοποιηθούν άμεσα. Το Κέντρο Υγείας παραμένει με καθημερινή εφημέρευση».

Παρέμβαση στη συνεδρία έκανε και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο οποίος υπογράμμισε στον υπουργό την ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Ανδρίτσαινας με ιατρικό προσωπικό, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε στο πέρασμα των ετών το Νοσοκομείο του Πύργου, απορροφώντας όλες τις ειδικότητες από την Κρέστενα.

«Όταν ενημερώνομαι ότι ο μοναδικός γιατρός του ΚΥ Ανδρίτσαινας κατεβαίνει στον Πύργο ή λείπει σε άδεια, νιώθω ότι οι δημότες μου δεν είναι ίσοι μεταξύ τους. Όταν υπάρχει ένα ρεύμα προς τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα αισθάνομαι τον φόβο πώς θα εξυπηρετήσω. Φυλάμε Θερμοπύλες…», είπε ο κ. Μπαλιούκος, ενώ υπενθύμισε ότι από το 2011 έχει καταθέσει αίτημα για τη λειτουργία Κέντρου Αποκατάστασης, ζητώντα όμως να μη «μικρύνει» το Κέντρο Υγείας λόγω αυτής της δομής.

Όλη η επικαιρότητα