Ηλεία

Πρώτο βήμα για το κάμπινγκ Κουρούτας! – Με καλό μάτι «βλέπει» την τροπολογία Τζαβάρα το Υπουργείο Οικονομικών

Θετικά φαίνεται πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αίτημα του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα.
Ακούστε το άρθρο

Θετικά φαίνεται πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το αίτημα του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα για την τροπολογία στο θέμα της δωρεάν παραχώρησης του κάμπινγκ της Κουρούτας.

Ο κ. Τζαβάρας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», είχε επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με τον οποίο συζήτησε διεξοδικά το θέμα, παίρνοντας τη διαβεβαίωση ότι το δικό του αίτημα μαζί με άλλο ένα – και ενώ όλα τα άλλα έχουν απορριφθεί – εξετάζεται θετικά για να έρθει στη Βουλή.

Πρέπει ωστόσο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μη εξασφάλισης ακόμα της σύμφωνης γνώμης από Υπερταμείο και ΕΤΑΔ, κάτι το οποίο είναι περισσότερο διαδικαστικό και ελπίζεται ότι πολύ σύντομα θα επιλυθεί. Έτσι θα μπορέσει απρόσκοπτα η τροπολογία, να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της τροπολογίας ο Κώστας Τζαβάρας, το κάμπινγκ είχε παραχωρηθεί από το 1976 για 30 χρόνια στον τότε δήμο Αμαλιάδας για αξιοποίηση και έκτοτε λειτουργούσε με ελεύθερη είσοδο και με παροχή υπηρεσιών προσιτή στα λαϊκά στρώματα της Ηλείας.

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, υπενθυμίζει πως από τη λήξη της παραχώρησης το 2006 μέχρι και το 2020 η ΕΤΑΔ κάθε χρόνο παραχωρούσε το κάμπινγκ στον δήμο Ήλιδας για ολιγόμηνη αξιοποίηση.

Ωστόσο, το 2021 αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό παραχώρησης σε ιδιώτη, δεδομένου ότι από το 2016 η ΕΤΑΔ είχε περάσει στον έλεγχο του λεγόμενου «Υπερταμείου», τον οποίο ματαίωσε αλλά επαναπροκήρυξε αιφνιδιαστικά λίγο πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει πως το παραθαλάσσιο κάμπινγκ της Κουρούτας είναι ταυτισμένο με την ιστορία της τοπικής κοινωνίας και συνδεδεμένο με την καλοκαιρινή αναψυχή των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών του νομού, κάτι που θα αλλάξει άρδην εφόσον τελεσφορήσει ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί έναντι 65.000 ευρώ και για 15 χρόνια σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του δημοτικού χαρακτήρα που έχει εδώ και δεκαετίες με τη δωρεάν παραχώρησή του στον δήμο Ήλιδας, ώστε να χαραχθεί ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης αξιοποίησης με κριτήριο τις ανάγκες των δημοτών και της τοπικής οικονομίας και να αποτραπεί η δημιουργία ενός «κλειστού» κλαμπ τουριστών στην «καρδιά» της Κουρούτας.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάμπινγκ Κουρούτας δεν εμποδίζει την παραχώρησή του στον δήμο Ήλιδας, διότι αφενός υπάρχει η σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την παραχώρηση ακινήτων σε φορείς της Αυτοδιοίκησης και αφετέρου σε ανάλογες περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, όπως έκανε με το αρ. 18 ν. 4690/2020 και τη μεταβίβαση ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας A.E.», εκδίδοντας και σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1827 Β’/ 11-5-2020).

Όλη η επικαιρότητα