Γεύσεις Χριστούγεννα

Πρωτοχρονιά: 11 τροφές που πρέπει να φάτε για καλή τύχη το νέο έτος

Ευτυχώς, σύμφωνα με τα έθιμα πολλών λαών παγκοσμίως, υπάρχουν διάφορα φαγητά που, όταν καταναλωθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή την Πρωτοχρονιά, μπορεί να φέρουν καλοτυχία τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο thrillist.com
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε το νέο έτος από το να φάτε; Κάποιοι μπορεί να πουν το ποτό, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα συζήτησης. Ενώ θα μπορούσατε να φουσκώσετε με ξηρούς καρπούς και σαμπάνια, γιατί να μην φάτε κάτι που -όπως λένε οι μύθοι- μπορεί να φέρει ευημερία;

Ευτυχώς, σύμφωνα με τα έθιμα πολλών λαών παγκοσμίως, υπάρχουν διάφορα φαγητά που, όταν καταναλωθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή την Πρωτοχρονιά, μπορεί να φέρουν καλοτυχία τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο thrillist.com

Οι 11 τροφές

Ρόδια
Οι σπόροι συνδέονται με τη γονιμότητα και τη ζωή, επομένως η κατανάλωση ροδιών μπορεί να είναι απλώς το κλειδί για μια ζωντανή νέα χρονιά. Στην ελληνική κουλτούρα, ένα ρόδι τοποθετείται έξω από το σπίτι και το σπάνε την Πρωτοχρονιά. Όσο περισσότεροι σπόροι διασκορπιστούν, τόσο πιο τυχερή θα είναι η χρονιά που ακολουθεί. Στην τουρκική κουλτούρα, οι σπόροι του ροδιού θεωρούνται καλοί για τη γονιμότητα, οπότε αν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ή να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, ίσως πρέπει να αγορέσετε πολλά ρόδια.

Μαυρομάτικα φασόλια
Τα μαυρομάτικα φασόλια, σιγοβρασμένα με χοιρινό και λαχανικά, είναι γνωστά ως Hoppin’ John. Είναι ένα παραδοσιακό γεύμα στον Αμερικανικό Νότο που τρώγεται την Πρωτοχρονιά. Υπάρχουν μερικοί μύθοι γύρω από την τύχη που σχετίζεται με τα μαυρομάτικα φασόλια. Μερικοί λένε ότι το σχήμα τους αντιπροσωπεύει νομίσματα και επομένως φέρνει πλούτο. Άλλοι εντοπίζουν το ταπεινό μαυρομάτικο πίσω στην εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, όπου τα φασόλια λέγεται ότι έσωσαν τις οικογένειες από την πείνα.

Πράσινα λαχανικά
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σγουρό μαρούλι, το σπανάκι και το λάχανο, συμβολίζουν τον πλούτο. Έχουν το ίδιο χρώμα με ένα… φρέσκο χαρτονόμισμα δολαρίου. Όπως λέει και η παροιμία των Αμερικανών, «φασόλια για νομίσματα, λαχανικά για δολάρια και καλαμποκόψωμο για χρυσό».

Καλαμποκόψωμο
Σε πολλές από τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, το καλαμποκόψωμο θεωρείται τυχερό λόγω του χρυσοκάστανου χρώματός του – το οποίο λέγεται ότι φέρνει χρυσό και πλούτο την επόμενη χρονιά. Ρίξτε λοιπόν λίγο βούτυρο, και ίσως συνδυάστε το με μαυρομάτικα φασόλια για επιπλέον τύχη.

Νoodles
Διαφορετικά είδη noodles καταναλώνονται σε όλη την Ασία το νέο έτος και συμβολίζουν τη μακροζωία. Στην Ιαπωνία, το toshikoshi soba—ένα γεύμα που αποτελείται από νουντλς φαγόπυρου σε αχνιστό ζωμό από daishi, σάλτσα σόγιας και mirin—είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που καταναλώνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στην κινεζική κουλτούρα, τα yi mein noodles, τα έντονα κίτρινα noodles αυγών, τηγανίζονται και λέγεται ότι ενθαρρύνουν τη μακροζωία.

Σταφύλια
Στην Ισπανία και το Μεξικό, είναι παράδοση να τρώμε 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα, που αντιπροσωπεύουν τους 12 μήνε. Πιστεύεται ότι η τύχη που θα έχετε κάθε μήνα εξαρτάται από τη γλυκύτητα των σταφυλιών, αν συναντήσετε ξινά σταφύλια, τότε φροντίστε να προετοιμαστείτε για έναν δύσκολο μήνα.

Κέικ
Καταναλώνουμε με χαρά το κέικ για κάθε περίσταση, οπότε όλη αυτή η τύχη μοιάζει σαν μπόνους. Τα στρογγυλά κέικ συνήθως θεωρούνται τυχερά λόγω του σχήματός τους – μοιάζουν κάπως με νομίσματα και έτσι πιστεύεται ότι φέρνουν πλούτο το νέο έτος. Στην ελληνική κουλτούρα, οι φίλοι και η οικογένεια μαζεύονται για την βασιλόπιτα, ένα ζουμερό κέικ που έχει ένα κέρμα μέσα. Όποιος λάβει το κομμάτι με το κέρμα μέσα έχει έξτρα τύχη για το νέο έτος και συνήθως ένα δώρο ή ένα έπαθλο.

Χοιρινό
Εάν θέλετε να προχωρήσετε προσωπικά τη νέα χρονιά, το χοιρινό μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Οι χοίροι, συμβολικά, αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της προόδου του έτους. Η παράδοση εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους. Η λιπαρότητα του χοιρινού συνδέεται επίσης με την πολυτέλεια και τον πλούτο, οπότε μη διστάσετε να τηγανίσετε λίγο μπέικον για να ξεκινήσει καλά η νέα χρονιά.

Ψάρι
Αν ψάχνετε για μια εναλλακτική πρωτεΐνη για τη νέα χρονιά, γιατί να μην δοκιμάσετε ψάρι; Τα ψάρια αντιπροσωπεύουν αφθονία λόγω του γεγονότος ότι κολυμπούν σε βαθιά νερά. Σε μυριάδες πολιτισμούς – από ολόκληρα ψάρια στον ατμό στην Κίνα μέχρι τη ρέγγα τουρσί στην Πολωνία – τα ψάρια καταναλώνονται με την ελπίδα για ένα έτος γεμάτο επιτυχία.

Πορτοκάλια και μανταρίνια
Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια συνήθως καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς για να προκαλέσουν ευημερία, επομένως είναι φυσικό αυτά τα εσπεριδοειδή να φτάσουν και στους εορτασμούς του Γρηγοριανού ημερολογίου. Το φωτεινό χρώμα προκαλεί χαρά και η κινεζική λέξη, kam, είναι ομώνυμη για τη λέξη «χρυσός», κάνοντας τα έτσι επιπλέον τυχερά φρούτα.

Φακές
Οι φακές τρώγονται σε όλο τον κόσμο για το νέο έτος, επειδή τα μικροσκοπικά όσπρια λέγεται ότι μοιάζουν με μικρά νομίσματα, τα οποία θα φέρουν ευημερία το νέο έτος. Από την Ιταλία, την Τσεχία και τη Βραζιλία—είτε παρασκευάζονται σε στιφάδο, είτε σερβίρονται με χοιρινό είτε τρώγονται μαζί με ρύζι—οι φακές μπορεί να σας βοηθήσουν να γεμίσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Όλη η επικαιρότητα