Αποδράσεις

Πρωτοχρονιά στην Ηλεία: Εκδρομή στις ομορφιές του τόπου μας!

Εάν αγαπάτε τις εκδρομές, και έχετε ξεκινήσει ήδη να σκέφτεστε που θα πάτε το διήμερο της Πρωτοχρονιάς, διαβάζετε το σωστό άρθρο, καθώς συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές υπέροχες προτάσεις για σύντομα ταξίδια, στην ορεινή Ηλεία.
Ακούστε το άρθρο

Η Ηλεία είναι ένας νομός γεμάτος αντιθέσεις, γοητεία και κρυμμένους φυσικούς θησαυρούς.  Η περιήγηση στις ομορφιές της δεν σταματά να μας εκπλήσσει, και τα συναρπαστικά της τοπία δεν παύουν να μας προκαλούν να τα εξερευνήσουμε.

Εάν αγαπάτε τις εκδρομές, και έχετε ξεκινήσει ήδη να σκέφτεστε που θα πάτε την Πρωτοχρονιά, διαβάζετε το σωστό άρθρο, καθώς συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές υπέροχες προτάσεις για σύντομα ταξίδια, στην ορεινή Ηλεία.

Ανδρίτσαινα

Η αρχόντισσα της Ορεινής Ηλείας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές και τα γραφικά αρχοντικά της.

(EUROKINISSI)

Στα γραφικά της σοκάκια, και στα καλντερίμια, ο επισκέπτης θα συναντήσει παραδοσιακές βρύσες με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και την Δημόσια Βιβλιοθήκη της.

(EUROKINISSI)

Στο Λαογραφικό Μουσείο, μπορεί να δει κανείς παραδοσιακές φορεσιές, και αντικείμενα μιας καθημερινότητας που ανήκει πια στο παρελθόν, ενώ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, κρύβεται ένας θησαυρός γνώσης και πολιτισμού, καθώς και σπάνια έγγραφα και βιβλία, όπως το δοκίμιο του γνωστού εκπροσώπου του Διαφωτισμού, Ζαν Ζαν Ρουσσώ, με τις ιδιόχειρες διορθώσεις του προς τον εγκυκλοπαιδιστή Ζαν Λε Ρον ντ’ Αλαμπέρ.

Αντρώνι

Το ιστορικό ορεινό κεφαλοχώρι, που ομορφαίνει το οροπέδιο της Φολόης, βρίσκεται σε μια περιοχή με μοναδικό φυσικό ανάγλυφο, ενώ παράλληλα διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Θα μαγευτείτε από τις κατάφυτες διαδρομές, μέσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια, από τα σκιερά φαράγγια και τις δροσερές πηγές.

Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi

Ακόμη, στο Αντρώνι θα δείτε την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, με την σπάνια τοιχογραφία του Αγίου Χριστόφορου του κυνοπρόσωπου, ο οποίος έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς (ή Οχιάς), σε μια περιοχή που ενδείκνυται για πεζοπορία.

Καλλιθέα (Ζάχα) 

Η Καλλιθέα (Ζάχα), είναι το παραδοσιακό χωριό, που θα συναντήσετε στον δρόμο που οδηγεί στην Ανδρίτσαινα. Βρίσκεται στις παρυφές, του λόφου Μπρισκαβίτσα, που αποτελεί προέκταση τους όρους Μίνθη.

Σε υψόμετρο 450 μ., έχει θέα όλο το ειδυλλιακό λοφώδες ανάγλυφο της περιοχής. Εκεί, θα δείτε, το Λαογραφικό Μουσείο «Ιωάννης Μαυροειδής», το οποίο στεγάζεται σε ένα μοναδικής ομορφιές αναπαλαιωμένο αρχοντικό.

Ακόμη, σε μικρή απόσταση βρίσκεται το μοναστήρι «Σεπετό», μια ιδιαίτερα ιστορική και εντυπωσιακή μονή, που μοιάζει σα να κρέμεται από το βράχο. Ακόμη, στον οικισμό Μπαρακίτικα, θα δείτε το ξακουστό τοξωτό γεφύρι της Τσεμπερούλας.

Γούμερο

Το Γούμερο, είναι γνωστό για το φαράγγι του, με την σπάνια φυσική ομορφιά.

Εκεί κοντά είναι η ξακουστή Μονή Ασκητή, η οποία βρίσκεται κρυμμένη, ανάμεσα σε δύο ορθοπλαγιές, σε μια σχισμή του βράχου.

Είναι ένα παραδοσιακό χωριό, με φιλόξενους κατοίκους, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, τον Πύργο.

Δάσος Φολόης

Στα 20 χλμ. απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία, το δάσος της Φολόης αποτελεί το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης, και το μοναδικό στα Βαλκάνια.

Απλώνεται σε 42.000 στρέμματα, και η περιήγηση σε αυτό, ίσως σε κάνει να πιστέψεις στις νεράιδες και τα ξωτικά. Ενδεικνύεται για περιπάτους, πεζοπορίες, καθώς και διαδρομές με το ποδήλατο.

Παράλληλα, η θέα είναι το κάτι άλλο… Άλλωστε δεν αποκαλείται τυχαία «το μπαλκόνι της Ηλείας».

Όλη η επικαιρότητα