Ηλεία

Πρωτοφανής βαρβαρότητα στη Βάρδα – Ξήλωσαν και έσπασαν την προτομή του Γρηγόρη Καλάκου

Ακούστε το άρθρο

Βάρβαροι που δεν έχουν θέση στην Βάρδα, έσπασαν τα ξημερώματα του Σαββάτου την προτομή του μεγάλου ευεργέτη της πόλης Γρηγόρη Καλάκου, του ανθρώπου που απλόχερα προσέφερε την βοήθειά του στους συμπολίτες του.

Πολίτες της Βάρδας αντίκρυζαν χθες πρωΐ με θλίψη την σπασμένη προτομή. Ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Μυλωνόπουλος, θλιμμένος και σοκαρισμένος από την ενέργεια αυτή, δήλωσε: «Εκφράζω την αγανάκτησή μου και την οργή μου για την βαρβαρότητα αυτή. Βάνδαλοι έσπασαν την προτομή του Γρηγόρη Καλάκου που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της πόλης. Εύχομαι οι δράστες που δεν σέβονται ιερό και όσιο, που προσβάλλουν την ιστορία του τόπου μας να συλληφθούν και να τιμωρηθούν από την δικαιοσύνη παραδειγματικά. Υπενθυμίζω ότι στις 25 Ιανουαρίου, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, θα τελεστεί το τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου μας ευεργέτη. Ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί νέα προτομή, που θα τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο»

Μεγάλος Ευεργέτης

Μεγάλος ευεργέτης της «ιστορικής έδρας» Βάρδας, είναι ο αείμνηστος Γρηγόριος Καλάκος. Γεννήθηκε στην Βάρδα το 1888, έτος κατά το οποίο άρχισε και η οικοδόμησή της, και απεβίωσε το έτος 1974 σε ηλικία 89 ετών.

Ο ίδιος πέρασε όλα τα χρόνια της δημιουργικότατης ζωής του στη Βάρδα, όπου και προσέφερε απλόχερα τη βοήθεια αλλά και την ανιδιοτελή αγάπη του στους συμπολίτες και συνανθρώπους του.

Χάρη στην προνοητικότητα αλλά και την μεγαλοψυχία που αναμφισβήτητα τον διέκρινε, οι κάτοικοι της Βάρδας χρωστούν  στον μεγάλο αυτόν ευεργέτη το χώρο όπου χτίστηκε το Κέντρο Υγείας, το δημοτικό στάδιο το οποίο φέρει και το όνομά του αλλά και την κεντρική πλατεία, την οποία στόλιζε μέχρι χθες και η προτομή του αποδεικνύοντας την υστεροφημία του.

Πάνω στην προτομή αυτή είναι χαραγμένη η εξής επιγραφή : «Τιμή σε εκείνον τον τόσο σεμνό και δίκαιο στη ζωή του , τιμή σε εκείνον που ο κόπος του έγινε δόρυ για να χτυπηθεί ο ανθρώπινος πόνος. Σ΄ ευχαριστούμε, μέγα ευεργέτη του τόπου μας».

Τρισάγιο

Αναντίρρητα όλοι οι κάτοικοι της Βάρδας αναγνωρίζουν το πολύτιμο και μοναδικό έργο του ανθρώπου αυτού τιμώντας τον την ημέρα της ονομαστικής του εορτής διαβάζοντας τρισάγιο στο μέρος όπου βρίσκεται η προτομή του, τελώντας μια λειτουργία προς τιμήν του με δέος και ευλάβεια. Τα συναισθήματα αυτά «μεταβιβάζονται» από γενιά σε γενιά κρατώντας ζωντανή την μνήμη του αλλά και την αναμφισβήτητη αξία του.

Όλη η επικαιρότητα