Ηλεία

Πρωτόγνωρη εκδήλωση έρχεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ήλιδας

Μια πρωτόγνωρη και εξαιρετική –όσον αφορά τη σύλληψη– εκδήλωση.
Ακούστε το άρθρο

Μια πρωτόγνωρη και εξαιρετική –όσον αφορά τη σύλληψη– εκδήλωση βρίσκεται προ των πυλών για το Δήμο Ήλιδας και το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, αφού σε συνεργασία με τη γλύπτρια και δημιουργό του καλλιτεχνικού και διαδραστικού project «@iamnotadoll_project» Ιωάννα Παρασκευά, θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου από 22-27 Μαΐου ειδική διαδραστική έκθεση με έξι γλυπτά που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αλλάζουν με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο δίνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία.

Όπως υποστήριξε ο αρμόδιος για ζητήματα πολιτισμού του δήμου Βασίλης Καψής, πρόκειται για μια εβδομάδα δράσεων που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση. Πρόσθεσε δε πως είναι μια διαφορετική εναλλακτική έκθεση όπου επιλέγεται ο επισκέπτης να γίνεται μέρος του έργου και να μην μένει σε παθητική θέση.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρχουν ειδικά βιωματικά εργαστήρια που ο κόσμος θα παρακολουθεί τα έξι γλυπτά του ενός μέτρου, θα επιλέγει τη θεματική που θέλει και θα κάνει τη δική του δράση όπως νομίζει σε χώρο ειδικό που θα μπορεί να φιλοξενήσει το μήνυμα κάθε επισκέπτη.

Τα αγαλματίδια και ο συμβολισμός

Όσον αφορά τα αγαλματίδια, έγινε αναφορά στο συμβολισμό του καθενός. Το άγαλμα με το barcode αφορά την εμπορία γυναικών, το επόμενο με το παιχνίδι στο χέρι αφορά τον πρόωρο και καταναγκαστικό γάμο που γίνεται σε μικρές ηλικίες σε πολλές χώρες, το τρίτο με το λουλούδι στο χέρι αφορά την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων, το τέταρτο με τα δεμένα χέρια αφορά την κατάχρηση-παρενόχληση στο διαδίκτυο, το πέμπτο με τα μαζεμένα χέρια αφορά τη βία και το βιασμό και το τελευταίο με την καρδιά στα χέρια αφορά την παρενόχληση και βιασμό εντός οικογενειακού, φιλικού και εργασιακού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για δημιουργίες που στόχος είναι να είναι προσιτές σε μικρές ηλικίες, αλλά να γίνονται και αντιληπτά τα μηνύματα από τους ενήλικες. Ο κ. Καψής, μεταξύ άλλων, μίλησε και για το «@iamnotadoll_project» που έχει και ειρωνική έννοια, μιας και μπορεί να είναι κούκλες αλλά ουσιαστικά μεταφέρουν το μήνυμα ότι δεν είναι κούκλες για να παίζει κάποιος με τις γυναίκες.

«Τρέχουμε ενάντια στην έμφυλη βία»

Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 22 Μαΐου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου με τίτλο «ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ» με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και γονέων που θέλουν να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία. Η διαδρομή θα γίνει εντός πόλης και θα περάσει από δημοτικά κτίρια φωτισμένα με το κάθε ένα από τα έξι γλυπτά. Στις δυο πλευρές του Πολυχώρου θα υπάρχουν τα δυο από τα έξι γλυπτά. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι μπροστά από το Ραδιοφωνικό Σταθμό, από το Δημαρχείο, από το κτίριο Μπελογιάννη και από το Συνεδριακό. Θα είναι φωτισμένα τα κτίρια με ένα από τα έξι γλυπτά και θα είναι τα σημεία στα οποία θα χαραχτεί όλη η διαδρομή.

Τέλος, τόνισε πως η τέχνη αποτελεί δημιουργικό πεδίο που μπορεί ο καθένας να περάσει τα δικά του μηνύματα ή ακόμα και να συγκρουστεί και κάλεσε όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό και βιωματικό εργαστήριο με τους μαθητές να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: kapsis@amaliada.gr και στο τηλ. 2622024431 (9πμ-2μμ και 5μμ-9μμ).

Επίσης η έκθεση θα λειτουργεί 22-27 Μαΐου καθημερινά 9πμ-2μμ και 5μμ-9μμ. και επίσης θα μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν τη γλύπτρια Ιωάννα Παρασκευά και να συνομιλήσουν μαζί της για αυτό το μεγάλο ζήτημα της έμφυλης βίας.

Όλη η επικαιρότητα