Categories: Ηλεία

Πρωτοπόρο το Λιμάνι της Κυλλήνης – Αύριο τα εγκαίνια από τον αν. υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό

Share

Εγκαινιάζεται αύριο στα πλαίσια της δράσης Elemed η πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης πλοίων στο Λιμάνι της Κυλλήνης.

«Η επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ξεκινά με την πραγματοποίηση και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος ELEMED το οποίο αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη με όλα τα αναγκαία βήματα για την γεφύρωση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας με αυτόν της ναυτιλίας», τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ναμπίλ Μοράν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης και συνέχισε: «Με όραμα την βιωσιμότητα και εργαλείο την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τίθενται οι βάσεις ώστε να γίνει η πράσινη ναυτιλία πραγματικότητα».

Ο κ. Ναμπίλ επίσης ανέφερε ακόμη ότι έχει προβλεφθεί μελλοντική επέκταση για επιπλέον τέσσερις θέσεις ηλεκτροδότησης και μια θέση ηλεκτρικής φόρτισης. Από αύριο Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η παράκτια υποδομή ηλεκτρικής σύνδεσης η οποία θα τροφοδοτεί ένα επιβατηγό πλοίο που εξυπηρετεί τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς καλύπτοντας όλες τις ενεργειακές ανάγκες του πλοίου κατά την παραμονή του στο λιμάνι.

Τελετή εγκαινίων

Σύμφωνα με το αυριανό πρόγραμμα: Η εκδήλωση των εγκαινίων θα ξεκινήσει στο λιμάνι με σύντομο χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού. Θα ακολουθήσει ομιλία του δημάρχου και προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ Ναμπίλ Μοράντ και του διευθύνοντος συμβούλου της Levante Ferries κ. Ευστράτιου Απέργη.

Θα ακολουθήσει η τελετή εγκαινίων και ξενάγηση στη Λιμενική εγκατάσταση.

Στη συνέχεια σε κλειστό χώρο θα γίνουν ομιλίες από τον κ. Παναγιώτη Μήτρου διευθυντή τεχνολογίας και καινοτομίας Τμήμα θαλάσσιων και υπεράκτιων δραστηριοτήτων Ν. Ευρώπη Lloyd’s Register με θέμα «η δράση elemed στόχος, όραμα και παρακαταθήκη». Θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Θεόδωρου Κουρμπέλη εκτελεστικού διευθυντή Διαχείρισης έργων Lloyd’s Register. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο κέντρο εκδηλώσεων “semeli”