Ηλεία

‘Πρωτοπόρος’ το λιμάνι της Κυλλήνης!

Ακούστε το άρθρο

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία για το λιμάνι της Κυλλήνης το οποίο αναλαμβάνει ‘πρωταγωνιστικό’ ρόλο στο μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, που δεν είναι άλλο από την χρήση του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικού καυσίμου για τα πλοία.

Το λιμάνι της Κυλλήνης θα είναι το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου στο οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το σχέδιο το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Electrification in the Eastern Mediterranean- (Εlemed), που προωθεί την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης

Τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές που ανοίγονται παρουσιάστηκαν στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΣΤΡΟΝ» στα Λεχαινά με τίτλο: «Το λιμάνι της Κυλλήνης σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης και τους εταίρους του Ευρωπαϊκού προγράμματος Elemed και παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός.

‘Κερδίσαμε το στοίχημα’

Στο σύντομο βίντεο που προβλήθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το ‘σήμερα’ και το ‘αύριο’ του λιμένα της Κυλλήνης και αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ναμπίλ- Ιωσήφ Μοράντ, ο οποίος δήλωσε περήφανος που το λιμάνι της Κυλλήνης εντάχθηκε στο πρόγραμμα Elemed σαν πρώτη πιλοτική εφαρμογή σε όλη την Μεσόγειο. «Το στοίχημα για το περιβάλλον είναι πολύ μεγάλο. Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα και προχωράμε και για άλλα περιβαλλοντικά προγράμματα» είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όλους τους εταίρους για την στήριξη.

Νέες δυνατότητες

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η σύντομη ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος τόνισε ότι ‘η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας. Η δράση Εlemed αποτελεί το πρώτο ναυτιλιακό εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Εθνικό Ταμείο Συνοχής, με σκοπό τον εξηλεκτρισμό των λιμένων και των πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο’.

Αναφορικά με τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος, ο κ. Καλαματιανός τόνισε:  «Με την ολοκλήρωσή του, ο λιμένας μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα , όπως προανέφερα και αναβαθμίζει το ρόλο της Κυλλήνης τόσο στο εκτεταμένο δίκτυο Διευρωπαϊκών θαλάσσιων Μεταφορών, όσο στον αναπτυξιακό πόλο του νομού Ηλείας (Πύργος – Αμαλιάδα).  Επιπρόσθετα η παροχή νέων δυνατοτήτων ελλιμενισμού αναμένεται να συμβάλει θετικά τόσο στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όσο και στην ανάδειξη του πόλου ανάπτυξης στον άξονα Αδριατικής – Ιονίου. Η επιλογή του λιμανιού της Κυλλήνης για αυτό το σκοπό, αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, η οποία και θα συμβάλλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας τη ναυπηγική δραστηριότητα σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης που εντάσσονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).  Η προετοιμασία για την εποχή των πλήρως εξηλεκτρισμένων υβριδικών πλοίων και των σύγχρονων ανταγωνιστικών λιμανιών, με εκμηδενισμό των αέριων ρύπων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με σημαντικά οφέλη για την δημόσια υγεία στα γύρω αστικά κέντρα, αποτελούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος.  Παράλληλα, συνάδουν και εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής μας για την αύξηση της ποσοστιαίας συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας μας, εξυπηρετώντας και τους αντίστοιχους στόχους της Ε.Ε.».

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το Υπουργείο συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα προβεί στην ανάπτυξη και συμπλήρωση, όπου απαιτείται, του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με γνώμονα τη νομική θωράκιση της εν λόγω δραστηριότητας, ενώ προηγουμένως ανέδειξε και τις δράσεις και έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στον λιμένα.

Αρωγός η Περιφέρεια

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος συνεχάρη για την πρωτοβουλία και όσους συνέβαλαν στην ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ από πλευράς Περιφέρειας επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για να αποκτήσει το λιμάνι της Κυλλήνης τις υποδομές που του αναλογούν και μετά την ολοκλήρωση του δρόμου, είναι σε εξέλιξη η ανάθεση για τον φωτισμό και τα γεωτεχνικά έργα και θα προχωρήσει και το έργο δαπεδόστρωσης στο χώρο που θα καταπλέουν τα τουριστικά σκάφη, ενώ κάλεσε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να υποβάλλει στην Περιφέρεια όποιες μελέτες υπάρχουν για να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις.

Έτοιμο τον Μάρτιο του 2018

Το βασικό κομμάτι της ενημέρωσης για το πρόγραμμα Elemed επωμίστηκαν ο διευθυντής Ναυτιλιακής Τεχνολογίας & Καινοτομίας Νοτίου Ευρώπης, Lloyd’sRegister Παναγιώτης Μήτρου και ο αναπληρωτής καθηγητής, Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δημήτρης Λυρίδης.

Ως καθ’ ύλην αρμόδιος ο κ. Μήτρου, καθώς ρόλο κλειδί στο συγκεκριμένο project έχει ο Lloyd’s Register ο πρωτοπόρος ανεξάρτητος παγκόσμιος νηογνώμονας και φορέας πιστοποίηση, αποκάλυψε σημαντικές πτυχές του σχεδίου.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κόστος του έργου στο λιμάνι της Κυλλήνης θα ανέλθει σε 500.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018.

«Σκοπός του elemed είναι η ανάληψη δράσης ικανής ώστε να προετοιμαστεί η εισαγωγή του ηλεκτρισμού ως καθαρή πηγή ενέργειας στην ναυτιλία. Στην πράξη αυτό θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση υποδομών στα λιμάνια για ηλεκτροδότηση πλοίων στον προβλήτα, το γνωστό μας coldironing, αλλά και την ηλεκτροφόρτιση υβριδικών πλοίων, δηλαδή πλοίων που θα αποθηκεύουν ενέργεια σε μπαταρίες ως κύριο ή για περιορισμένες αποστάσεις, ως μοναδικό μέσο πρόωσης» ανέφερε ο κ. Μήτρου.

Στο γιατί επελέγη το λιμάνι της Κυλλήνης εξήγησε ότι:  «Η Κυλλήνη με το βολικό χωροταξικά μέγεθός της εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Συνεπώς έχει συνεχή κίνηση από επιβατηγά πλοία που χρειάζονται ρεύμα για τις ανάγκες τους. Επιπλέον, οι τοπικές ξενοδοχειακές υποδομές έχουν φροντίσει για την ύπαρξη ικανού ηλεκτρικού δικτύου. Παράλληλα, οι αποστάσεις τόσο προς Ζάκυνθο όσο και προς Κεφαλονιά προσφέρονται για την εφαρμογή πλοίων υβριδικής τεχνολογίας, σε επόμενη φάση. Με άλλα λόγια, η Κυλλήνη προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για την πιλοτική εφαρμογή της νέας αυτής τεχνολογίας η οποία θα αποτελέσει έναυσμα για τα μεγαλύτερα λιμάνια».

Ο κ. Λυρίδης από την πλευρά του έδωσε έμφαση στην χρήση του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικό καύσιμο, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή θα στρέφεται όλο και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι θα πρασινίζουν και οι πρακτικές της, ενώ η ανάπτυξη τεχνολογίας μπαταριών, έξυπνων δικτύων κ.α. θα διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Πηνειού Αλέξης Καστρινός, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής και ο αντιπρόεδρος Σάκης Αντωνόπουλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Νικόλαος Ακουμιανάκης, ο αν. διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λέντζας, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτης Ζεύλας, η πρ. βουλευτής Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Λεβέντης, ο συντονιστής Ηλείας των ΑΝΕΛ Τάκης Τσιλιμίγκρας, ο πρόεδρος Κατακόλου Κώστας Καντούνης, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ λόγω φόρτου εργασίας δεν παρέστη ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης.

Όλη η επικαιρότητα