Πρωτοβουλία διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΗ από τη Λαϊκή Ενότητα Ηλείας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ Πύργου στελέχη της Λαϊκής Ενότητας Ηλείας μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γ. Βέντρα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Ο συντονιστής της Λαϊκής Ενότητας Ηλείας, Γιάννης Καραμάνης, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι στόχος είναι αναληφθούν πρωτοβουλίες για να συγκροτηθεί ένα κίνημα που θα βάλει φραγμό στις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος και θα επαναφέρει τη νομοθεσία που είχε θεσπιστεί το 2015 από τον τότε υπουργό Παν. Λαφαζάνη, η οποία παρείχε ανακουφιστικές διατάξεις για τα λαϊκά στρώματα.

«Το ρεύμα είναι αγαθό και δεν έχει δικαίωμα κανένας να κόβει το ρεύμα σε φτωχοποιημένα σπίτια. Δεν φτάνει που λεηλατήθηκαν μισθοί και συντάξεις  και ο ενεργός κόσμος είναι άνεργος, έρχεται και η ΔΕΗ με τις αποσχισθείσες εταιρείες να λεηλατήσει τα εισοδήματά μας. Εμείς ζητάμε να μειωθεί η τιμή του ρεύματος κατά 50% και θεωρούμε απαραίτητο να επανέλθει ο νόμος Λαφαζάνη που προέβλεπε τη μείωση του ρεύματος σε οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα μια τέτοια οικογένεια στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο νόμο θα πλήρωνε 55 ευρώ», τόνισε ο κ. Καραμάνης.

Το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, ανέφερε πως απαιτείται άμεση ανακούφιση των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα ώστε να μην κόβεται το ρεύμα, στηλιτεύοντας την πρακτική της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

«Κάναμε μια αγωνιστική παρέμβαση και μοιράσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας, η οποία στηρίζεται στον παλιό νόμο Λαφαζάνη που προτείνει μειώσεις  και μια διαβάθμιση ανάλογα με το εισόδημα. Θέλουμε να προλάβουμε τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα, οι οποίες θα φτάσουν στο 18%. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα σπίτια ανέργων και εξαθλιωμένων χωρίς ρεύμα. Η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσια, με προσιτό τιμολόγιο και ευνοϊκούς διακανονισμούς. Να μη μείνει κανένα σπίτι δίχως ρεύμα», ανέφερε ο κ. Κορισιάνος.