Πρωτοβουλίες Γ. Λυμπέρη για την Ολυμπία Οδό: «Πρέπει να γίνει ο δρόμος… χθες!»

Πρωτοβουλία συνεργασίας και συναντήσεων με τους δημάρχους της Ηλείας, της Δυτ. Αχαΐας και τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ώστε μην ακολουθηθεί η δικαστική οδός από τους εργολάβους του αυτοκινητοδρόμου για τη «διάλυση» των υφιστάμενων συμβάσεων, αναλαμβάνει ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, όπως ουσιαστικά προανήγγειλε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στην πραγματικά «μαραθώνια» συνέντευξη Τύπου μίλησε για όλους και για όλα με επίκεντρο το έργο του αυτοκινητοδρόμου που θα έπρεπε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «να έχει γίνει χθες», μίλησε για την μη χρηματοδότηση της Τ.Α. από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την εκλογή του ως εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Δήμων και Περιφερειών της Ε.Ε., αλλά και στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ.

Όσον αφορά τις πανεπιστημιακές σχολές, με αφορμή και την συνάντηση που θα ακολουθούσε μετά από λίγες ώρες με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας και τη συμμετοχή του ιδίου, του Περιφερειάρχη και του δημάρχου Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο είπε χαρακτηριστικά ότι «για να πάρουν το Τμήμα Γεωπονίας θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου…».

Να γίνει ο δρόμος!

Με αφορμή την συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή σχετικά με την εργολαβία της Ολυμπίας Οδού, ανέφερε: «Η Ηλεία το ότι δεν έχει δρόμο, δεν φταίει γιατί δεν ήταν αγωνιστική, δεν φταίει γιατί ήταν υπεραγωνιστική, δεν φταίει γιατί ήταν δεδομένη, φταίει το ότι από μόνη της κυρίως  ποτέ δεν μπόρεσε ενοποιημένα να ξεκαθαρίσει τους στόχους της».

Αναφέρθηκε στα 3 – 4 σενάρια που τίθενται σχετικά με την εργολαβία του αυτοκινητόδρομου και από αυτοδιοικητικούς με τον κόσμο να μην ξέρει τελικά τι μπορεί να συμβεί και τι να πιστέψει για ένα τόσο σημαντικό έργο.

«Εμένα με ξέρει όλη η Ηλεία σε τι θεό πιστεύω και αν ποτέ αβαντάρισα την όποια εξουσία. Εμείς σήμερα, δηλαδή χθες, θέλουμε τον δρόμο. Για αυτό δεν μπορεί να πει κανείς όχι, εκτός από κάποιους που επαναφέρανε ατυχώς της νότιας χάραξης στα Βραχνέϊκα. Αυτοί το ξέχασαν αμέσως και δεν νομίζω ότι το αποδέχεται κανείς αυτό.

Τόνισε ότι εδώ και έναν χρόνο έχει γίνει η εγκατάσταση εργολάβων για 8 εργολαβίες, όπου στα 9 χλμ, που εκτείνεται η εργολαβία στα όρια της Αμαλιάδας έχει εκτελεστεί περίπου το 4,5% του έργου.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να διαφωνήσει με τις θέσεις του κ. Αντωνακόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σε άλλα τμήματα έχει εκτελεστεί από 0,1% έως 0,14% και στα υπόλοιπα δεν έχει μπει κανείς. Υπάρχει νοήμων άνθρωπος και μάλιστα να είναι και δήμαρχος στην Ηλεία και το λέω για τον φίλο μου τον Τάκη Αντωνακόπουλο ευθέως που να πιστεύει ότι σε αυτή τη τρομερή, δραματική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα στο «Πάτρα – Πύργος», μπορεί να τελειώσει έργο;

Και τι έγινε άμα δεν γίνει μέχρι το 2023; Πάμε το 2024, το 2025, λένε. Μα υπάρχει όρος από την Ε.Ε. ότι εάν μέχρι το 2023 δεν τελειώσει δεν θα περάσουν «γέφυρα» τα ποσά που θα έχουν βγει και το 2025 θα πρέπει να επιστραφούν και τα χρήματα που θα έχουν πάρει μέχρι τότε. Και ψάξτε να βρείτε μετά χρήματα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να κάνετε το έργο. Θα γίνουμε σοβαροί κάποια στιγμή εδώ στην Ηλεία; Να δούμε πως πραγματικά θα πιέσουμε, πρώτα σε γραφεία, πρώτα σε υπουργεία και μετά στα πεζοδρόμια και στις εθνικές οδούς.

Η δύναμη είναι ο κόσμος της Ηλείας και πρέπει να τον πληροφορήσουμε και όχι να τον μπερδεύουμε. Δρόμος με 8 εργολάβους, με έναν έκπτωτο, με Στε, με το να ξεκινάει ο ένας έργο εδώ και ο άλλος να σταματάει εκεί, δεν πρόκειται να γίνει έτσι έργο.

Όπως είναι σήμερα, δεν γίνεται το έργο. Ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή ότι δεν με ενδιαφέρουν οι εργολάβοι και δεν είμαι με κανέναν, ούτε με τους παραχωρισιούχους. Είμαι με την λογική, με την εμπειρία που τόσα χρόνια μου «λέει» ότι έχουμε πιθανότητες να γίνει ο δρόμος.

Το βήμα που έκανε ο υπουργός να συμφωνήσει με τους παραχωρισιούχους, οι οποίοι αποδεδειγμένα μπορούν να  κάνουν το δρόμο, τουλάχιστον τεχνικώς μπορούμε να το πούμε αυτό. Γιατί θα θέλουν να υποστηρίξουν τα λεφτά τους και να κάνουν τον δρόμο. Είναι απλή η λογική. Μπορούν να το κάνουν και τεχνικώς και οικονομικώς και επιχειρηματικώς και για το αυριανό τους συμφέρον, αφού θα είναι παραχώρηση.

Είναι θετική αυτή η συμφωνία, σε 36 μήνες αυτοί να υπογράψουν και να κάνουν τον δρόμο. Το μείον είναι ότι μπορεί η Ε.Ε. να πει ότι δεν δίνει έγκριση να πάμε στην παραχώρηση, είπε αναφερόμενος στις συνεχείς αλλαγές και παλλινωδίες που έχει περάσει το έργο και ο τρόπος εκτέλεσης του την τελευταία δεκαετία.

Η συμφωνία που μας ανέφερε ο υπουργός είναι βατή, είναι σωστή. Αν η Ε.Ε. πει «ναι» που πιστεύω ότι θα πει, τελειώνουμε με έναν «σκόπελο» και πάμε μετά η εταιρεία παραχώρησης να κάνει τον δρόμο, οι οποίοι λένε ότι θα τον παραδώσουν και νωρίτερα, περίπου σε 24 μήνες.

Μένει το θέμα των συμβάσεων των τωρινών εταιρειών και τηε σύμβασης της εταιρείας που θα έρθει. Εκεί, υπάρχει ο κίνδυνος των δικαστηρίων. Εάν ένας – ένας προσφύγουν στα δικαστήρια. Εκεί εντοπίζω εγώ και το λέω από σήμερα που είναι νωρίς, ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Πρέπει να τους βρούμε όλους αυτούς και να τους πούμε ότι πρέπει να τα βρούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να πάρουμε τον δρόμο μας.

Να συμφωνήσετε. Να πάρετε τις αποζημιώσεις σας και να μας δώσετε τον δρόμο όσο γίνεται γρηγορότερα, και μια μέρα γρηγορότερα να γλιτώσει μια οικογένεια. Να βρεθούμε ένα «μέτωπο» αφού τόσο πολύ επί δεκαετίες, μας αρέσει αυτή η λέξη και πάντα στο «μέτωπο» την τρώμε, και ο Περιφερειάρχης, γιατί είναι και δικό του θέμα γιατί πρόκειται για το μοναδικό τμήμα της Περιφέρειας που έχει μείνει…».

Πραγματική αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση εξουσιών

Ο κ. Λυμπέρης ενημέρωσε για την εκλογή  από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης, στηλιτεύοντας αμέσως μετά την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι δήμοι από το Κράτος.

Η κεντρική διοίκηση έχει αφήσει έξω την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον προϋπολογισμό του Κράτους. Η Τ.Α. η οποία υπέστη την μεγαλύτερη μείωση και τη μεγαλύτερη περικοπή στο 60% των πόρων που έπαιρνε, δεν υπάρχει πουθενά.

Η πρόταση η δική μας είναι πως πρέπει να πάμε σε μια πραγματική αυτοδιοίκηση και σε μια πραγματική αποκέντρωση εξουσιών. Δεν μπορεί να καταντάμε άνθρωποι του λαού, εκλεγμένοι, που έχουν την υποχρέωση να υπηρετήσουν τον κόσμο που τους εμπιστεύτηκε, να γίνονται επαίτες.

Αυτή τη στιγμή έχουν κρατήσει 5 δις ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιλαμβάνεστε τι θα μπορούσε να έχει γίνει εάν αυτά τα χρήματα είχαν δοθεί; Εμείς αναλαμβάνουμε τις εισπράξεις για τους φόρους που μας αναλογούν και άρα αναλαμβάνουμε μετά και την ευθύνη να ανταπεξέλθουμε ως προς τις υποχρεώσεις μας και μετά ο λαός θα κρίνει ποιοι ήταν οι νοικοκυραίοι, μιας και είναι επίκαιρο».

Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής, με αφορμή την όλη στάση του Κράτους προς την Τ.Α.: «Πέντε χρόνια πριν «φάγαμε» στη μάπα τους νοικοκύριδες. Αυτοί οι νοικοκύριδες που «νοικοκυρέψανε» τα κάνανε μαντάρα. Το κατάλαβε βέβαια ο λαός αυτό, παρά τα fakenews, παρά τις αλήθειες, παρά το ψέμα και είπε στον Λυμπέρη να αναλάβει. Τι να αναλάβει; Να αναλάβει κατασχέσεις και ο άλλος δεν έπαιρνε από τα ληξηπρόθεσμα να πληρώσει; Εγώ το ανέλαβα αυτό. Γιατί για αυτά δεν έφταιγε ο Λυμπέρης ή ο κάθε δήμαρχος. Έφταιγε το Κράτος, που τα λεφτά που είχε υποσχεθεί δεν τα έδωσε και ο προγραμματισμός του δημάρχου, της δημοτικής αρχής έπεσε έξω.

Ο προκάτοχος μου είπε «όχι», φταίει ο Λυμπέρης, να του κάνετε έλεγχο να τον πάτε φυλακή. Και έβγαινε μετά και έλεγε ότι του πήραν από το ταμείο π.χ. 400.000 ευρώ. Υπήρξαν δήμοι την περασμένη πενταετία, μεγάλοι δήμοι με υποχρεώσεις ακόμη και 60 εκατ. ευρώ. Τις έληξαν, καθάρισαν στα ταμεία τους».

Σχετικά με την εκλογή στην προεδρεία στην Επιτροπή Υγείας της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Ήλιδας επεσήμανε:

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας ΚΕΔΕ θα είμαι τετ α τετ συνομιλητής της πολιτικής ηγεσίας του υππυργείου Υγείας. Ο «Καλλικράτης» λέει ότι η διοίκηση των Κ.Υ. υπάγεται στους δήμους και των νοσοκομείων στις Περιφέρειες. Έτσι συμβαίνει στην Ευρώπη. Χρόνια λέμε ότι πρέπει να συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Έτσι θα ήταν το νοσοκομείο Αμαλιάδας άμα είχε την διοίκηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αυτά θα τα θέσω στην πολιτική ηγεσία και αυτός θα είναι ο αγώνας μου σε αυτή την τετραετία.

Ήρθε ο κ. Χριστόπουλος στο νοσοκομείο Πύργου, ένας έμπειρος γιατρός, για να πει ότι λείπουν κρεβάτια. Όταν έλεγε ο Λυμπέρης δεν μπορεί να κλείσει το νοσοκομείο Αμαλιάδας, ποιος τον άκουγε;…».

Παράλληλα, μίλησε για την πίεση που άσκησε ώστε να εκλεγεί αντιπρόεδρος Πολιτισμού της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, διαμηνύοντας προς τους συναδέλφους του που ήταν αντίθετοι στην συνεδρίαση, ότι αυτό θα είναι ντροπή και προσβολή για την Αρχαία Ολυμπία να μην συναινέσουν.

Δεν «φεύγει» το Τμήμα Γεωπονίας

Κατηγορηματικός ήταν σχετικά με την Πανεπιστημιακή Σχολή στην Αμαλιάδα και την λειτουργία και αναβάθμιση του Τμήματος Γεωπονίας:

“Εμένα, για να πάρουν το Τμήμα Γεωπονίας, θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου. Έχουμε κάνει αγώνες, που δεν τους ενδιαφέρει, έχουμε δώσει από υστέρημά μας, μπορεί να μην τους ενδιαφέρει, έχουμε υπογράψει συμβόλαια, που έχουμε δώσει την περιουσία αυτού του κόσμου, είτε αυτό λέγεται οικόπεδα, είτε αυτό λέγεται κτίρια, είτε αυτό λέγεται δάνεια που τα πλρώνουμε ακόμα για να δημιουργήσουμε αυτές τις υποδομές.

Έχουμε με το μέρος μας τους αριθμούς. Η γεωργική παραγωγή της Ηλείας είναι πενταπλάσια από Αιτωλοακαρνανία και Αχαία. Αυτός ο τόπος, τα τμήματα που είχε ως ΤΕΙ, τα δικαιούται ως Πανεπιστήμιο.

Το μόνο που μπορούν να σκεφτούν, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι τα εκσυγχρονίσουν, να τα βελτιώσουν και να τα διασυνδέσουν με την επιχειρηματικότητα. Και αυτός είναι ένας ρόλος που θα πρέπει να αναλάβει η πανεπιστημιακή κοινότητα, να ανέβει η επιχειρηματικότητα, η δευτερογενής παραγωγή στο τόπο».