Ηλεία Πολιτισμός

Πρότυπο αντισεισμικής προστασίας ο Ερμής – Το μυστικό της «σεισμικής μόνωσης» του καθηγητή του ΕΜΠ, Βλ. Κουμούση

Ακούστε το άρθρο

Πρότυπο αντισεισμικής θωράκισης θεωρείται σε διεθνές επίπεδο το σύστημα προστασίας που έχει εγκατασταθεί στο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως αναφέρει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείού, Βλάσης Κουμούσης.

Για τον λόγο αυτό, αλλά και λόγω του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων επιστημόνων στον κλάδο της Μηχανικής, το Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συνεργάζοται για να βοηθήσουν τα μουσεία να προστατεύσουν τις συλλογές τους από σεισμούς, σε ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υπογράφηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει κάνει ο κ. Κουμούσης για τον Ερμή του Πραξιτέλη από το 2007 και την έχει παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια από το 2009,  το σύστημα σεισμικής μόνωσης που εγκαταστάθηκε στο μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή, προσφέρει ολοκληρωμένη λύση και αποτρέπει καταστροφικές συνέπειες από έναν ισχυρό σεισμό. Το άγαλμα, η βάση του οποίου βρίσκεται πάνω σε μία πλάκα, έχει μονωθεί από σύστημα σεισμικής μόνωσης τοποθετημένο σε φρέαρ κάτω από το δάπεδο.

«Στο θέμα των μοναδικών και ογκωδών αντικειμένων που χρειάζονται ειδική προσοχή και προσπάθεια, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη στο νέο Μουσείο της Ολυμπίας, η ύψιστη προστασία αυτών των αντικειμένων πρέπει να βασίζεται στη σεισμική μόνωση κάνοντας χρήση της ήδη αναπτυγμένης τεχνολογίας που υπάρχει για τα κτίρια και τις γέφυρες, αφού η μόνωση ολόκληρων κτιρίων θα προσφέρει την ύψιστη και ασφαλέστερη προσέγγιση», επισήμανε ο κ. Κουμούσης.

Στην εργασία του ο καθηγητής του ΕΜΠ δημιούργησε ένα τρισδιάστατο προσομοίωμα πεπερασμένων στοιχείων του αγάλματος για να έχει πλήρη εικόνα κάθε πτυχής του, και στη συνέχεια σχεδίασε το Σύστημα Σεισμικής Μόνωσης με βάση τις περιοχές έντονης καταπόνησης αν εκδηλωθεί σεισμός, καθώς και τις μέγιστες κύριες τάσεις με ή χωρίς σεισμική μόνωση.

Όπως επισημαίνει στη μελέτη του ο κ. Κουμούσης, δεν ακολουθεί τον συμβατικό σχεδιασμό που αυξάνει την αντοχή, αλλά με τη σεισμική μόνωση παρεμβάλλει ειδικές συσκευές μεταξύ του εδάφους και του εκθέματος, οι οποίες απομειώνουν τη σεισμική κίνηση που μεταδίδεται στο άγαλμα, με αποτέλεσμα να μειώνει τη σεισμική απαίτηση.

«Η Σεισμική Μόνωση πρόσφορη για μνημεία και εκθέματα καθώς η ενίσχυση τους δεν είναι πάντοτε εφικτή στο επίπεδο που επιβάλλουν οι σύγχρονοι κανονισμοί λόγω υψηλού κόστους», γράφει χαρακτηριστικά στην εισήγησή του.

Όλη η επικαιρότητα