Υγεία

Προβιοτικά: Πόσο μειώνουν τον ρυθμό οστικής απώλειας

Ακούστε το άρθρο

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα.

Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής, είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο.

Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουν τη δουλειά των «καλών» βακτηρίων που υπάρχουν ήδη στο έντερό μας. Η ωφέλιμη δράση τους σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι προάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

Οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

osteoporosis

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Gothenburg, τα προβιοτικά είναι σημαντικά και για την υγεία των οστών.

Τα αποτελέσματα της έρευνα υποδεικνύουν ότι σε σύγκριση με εικονικά συμπληρώματα, τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν το ρυθμό οστικής απώλειας περίπου κατά 50% σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.

Στην έρευνα δόθηκαν προβιοτικά που περιείχαν βακτήρια Lactobacillus reuteri ή placebo καθημερινά επί ένα χρόνο σε 90 γυναίκες μέσης ηλικίας 76 ετών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία για να μετρήσουν την οστική απώλεια στα πόδια των γυναικών, στην έναρξη της έρευνας και ένα χρόνο αργότερα.

Γυναίκες που έλαβαν προβιοτικά εμφάνισαν 50% λιγότερη οστική απώλεια σε σχέση με γυναίκες που έλαβαν placebo, χωρίς επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Journal of Internal Medicine.

Πηγή: onmed

Όλη η επικαιρότητα