Υγεία

Προβλήματα κατά την ούρηση; Πού μπορεί να οφείλονται;

Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την ούρηση; Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματά τους και πώς θεραπεύονται;
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό τους σύστημα. Αν και αρκετά συχνά το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια απλή ουρολοίμωξη, υπάρχουν κάποιες φορές που η αιτία μπορεί να είναι κάποια άλλη πιο περίπλοκη πάθηση, η οποία απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψή μας σε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο, ποιες είναι αυτές οι παθήσεις και πώς αντιμετωπίζονται;

Κυστίτιδα

Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια πάθηση του ουροποιητικού, η οποία προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Χαρακτηριστικά, για κάθε έναν άνδρα που νοσεί αναλογούν 10 γυναίκες! Η συγκεκριμένη πάθηση ονομάζεται και σύνδρομο επώδυνης κύστης και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 30 με 40 ετών.

Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη πάθηση της ουροδόχου κύστης, η οποία είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτεί με άλλες. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι υποφέρουν από την συγκεκριμένη νόσο ταλαιπωρούνται αρκετά, καθώς επηρεάζεται η κοινωνική τους ζωή, η δυνατότητα άθλησης, ο ύπνος τους, ακόμα και η ικανότητα για εργασία.

Βασικά της συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η επιτακτικότητα ούρησης, η νυκτουρία, ο έντονος πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα, στην περιοχή της κύστης, στην ουρήθρα, στον κόλπο ή στον πρωκτό και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα τα συμπτώματα να επιδεινώνονται κατά την εμμηνόρροια ή μετά τη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να ανακουφίσουν όσους πάσχουν ανάλογα με τον βαθμό της πάθησης, από αλλαγή τρόπου ζωής και φαρμακευτική αγωγή, μέχρι ενδοκυστικές εγχύσεις στην ουροδόχο κύστη και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές θεραπείες.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Είναι αρκετά συχνό, προβλήματα σχετικά με τον προστάτη να απασχολούν πάρα πολλούς άνδρες, ειδικότερα άνδρες πιο προχωρημένης ηλικίας. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι μία από αυτές τις παθήσεις και ουσιαστικά πρόκειται για τη διόγκωση του προστατικού ιστού. Ο προστάτης μεγαλώνει και αρχίζει να εμποδίζει τη ροή των ούρων προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλοήθης υπερπλασία προστάτη δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη.

Κύρια συμπτώματα της πάθησης είναι η συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση, η νυκτουρία, η αδύναμη ροή ούρων ή ροή που σταματά κι αρχίζει, η αιματουρία και η αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει η νόσος.

Φίμωση Πέους

Η φίμωση πέους είναι μια καλοήθης πάθηση του πέους που εμφανίζεται συχνά στα αγόρια (φυσιολογική φίμωση), αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσει και ενήλικες, κυρίως μετά από κάποιον τραυματισμό, φλεγμονή ή κάποια δερματική πάθηση.

Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η ακροποσθία, δηλαδή το τμήμα του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο (το κεφάλι) του πέους, είναι στενό ή έχει κλείσει, με συνέπεια να μην μπορεί να τραβηχτεί φυσιολογικά προς τα πίσω, ώστε να αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος. Αυτή η κατάσταση προφανώς δημιουργεί προβλήματα στην εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Ανάλογα με το πόσο μπορεί να τραβηχτεί η ακροποσθία, η φίμωση πέους κατηγοριοποιείται σε βαθμούς από 1 έως το 5. Βασικά συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος, ο κίνδυνος μόλυνσης, η δυσκολία στην ούρηση, συμφύσεις και νέκρωση ιστού στην άκρη της βαλάνου, αυξημένο ποσοστό καρκίνου πέους λόγω του χρόνιου ερεθισμού και η δύσκολη και επώδυνη στύση και σεξουαλική επαφή. Ο τρόποι αντιμετώπισης που θα ακολουθηθούν εξαρτώνται από τα συμπτώματα και τον βαθμό της φίμωσης και κυμαίνονται από μια απλή φαρμακευτική αγωγή μέχρι και χειρουργική επέμβαση.

Δρ. Πλουμίδης

Ουρολόγος Αθήνα

Όλη η επικαιρότητα