Ελλάδα Ηλεία Υγεία

Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ηλεία

Έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 50% του πληθυσμού.
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά είναι τα νέα όσον αφορά τον εμβολιασμό των Ηλείων κατοίκων, αφού ο νομός μας είναι ο τελευταίος σε ποσοστά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Τα στοιχεία τα οποία παραθέτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», δείχνουν ότι στην Ηλεία έχει εμβολιαστεί μικρότερο ποσοστό από το 50% του πληθυσμού. Ένα ποσοστό σίγουρα πολύ χαμηλό, που δείχνει και την απροθυμία των κατοίκων του νομού να εμβολιαστούν, κυρίως λόγω ελλιπής ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρει:

«Στην πιο κρίσιµη καμπή για την εξέλιξη της πανδημίας κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο και ενώ όλοι προδικάζουν την έλευση ενός νέου κύματος, η Ελλάδα κινείται με πολλές διαφορετικές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού αλλά και το επίπεδο προστασίας του πληθυσμού έναντι αυτού μέσω του εμβολιασμού…

Που εντοπίζονται τα χαμηλά ποσοστά με το 62,4% του γενικού πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και παρατηρώντας τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας (covid-19.gov.gr), το μωσαϊκό θα μπορούσε να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Περιοχές όπου λιγότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Σε αυτές περιλαμβάνονται εννέα εκ των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας: πέντε είναι στη Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (Π.Ε. Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών), δύο στη Στερεά Ελλάδα (Ευρυτανίας, Φωκίδας), μία στην Πελοπόννησο (Ηλείας) και μία στην Αττική.
  • Περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι μεταξύ 50%-55%. Στη ζώνη αυτή βρίσκονται 24 περιφερειακές ενότητες, στις οποίες συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο οι υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και οι περισσότεροι νομοί της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.
  • Περιοχές µε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ 55% και 62,5% (μέσος όρος γενικού πληθυσμού). Σε αυτή την κατηγορία είναι επίσης 24 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων όλες της Κρήτης, δύο της Αττικής, η πλειονότητα των νησιών του Ιονίου, οι Σποράδες και άλλα νησιά του Αιγαίου.
  • Περιοχές µε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πάνω από τον μέσο όρο. Σε αυτές περιλαμβάνονται 17 περιφερειακές ενότητες, εκ των οποίων οι 12 στη νησιωτική χώρα, τέσσερις στην Αττική (Βόρειος, Νότιος και Κεντρικός Τομέας Αθηνών και Πειραιάς) και η Πρέβεζα.

 «Απαραίτητη η μάσκα»

«Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Ναι μεν σε αυτήν τη φάση, στη νότια Ελλάδα η κατάσταση είναι καλύτερη, ωστόσο χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση. Ειδικά στα αστικά κέντρα που εξ ορισμού είναι περιοχές συγχρωτισμού», σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος εκτιμά πως φέτος η COVID-19 θα εξελιχθεί καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αφού ακόμα και στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ένα ποσοστό του πληθυσμού θα προστατευθεί. «Και πλέον όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει κυρίως από σοβαρή νόσηση», επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Το στοίχημα είναι η τήρηση των μέτρων που συνεχίζουν να υφίστανται και η συνεχής επιτήρηση της εφαρμογής τους. Ο πολιτισμός της μάσκας θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη. Σε κλειστούς χώρους είναι αναμφισβήτητα αναγκαία, και στους εξωτερικούς χώρους, όσο πιο πολύ τη φοράμε τόσο καλύτερα. Είναι ένα αποδοτικό μέτρο και εύκολο, αφού δεν έχει επίπτωση στην οικονομική ζωή».

Όλη η επικαιρότητα