Αρθρογραφία Τεχνολογία

Ψηφιακά άλματα ελέω κορωνοϊού

Ακούστε το άρθρο
Άυλη συνταγογράφηση, μειωμένη γραφειοκρατία, ψώνια από το σούπερ μάρκετ με ένα κλικ, εξελιγμένο e-banking χωρίς ουρές, εργασία και εκπαίδευση από το σπίτι, online ψυχαγωγία και gaming, διαδυκτιακές συσκέψεις και συνεντεύξεις.

Οι παραπάνω έννοιες είναι μόνο μερικές, από τις οποίες αναγκαστήκαμε να μάθουμε και να εξοικειωθούμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τους περιορισμούς που επέφερε στην καθημερινότητά μας. Καταστάσεις όμως που ήρθαν μάλλον για να μείνουν και την επόμενη μέρα, αφού είδαμε ότι μας διευκολύνουν αρκετά αλλά και μας δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες που δεν είχαμε ή καλύτερα που δεν γνωρίζαμε.

Ακόμα και στην ψηφιακά «νηπιακή» χώρα μας, η τεχνολογία σε πολλές περιπτώσεις μπήκε αναγκαστικά στη ζωή μας, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, προς όφελος των πολιτών, όπως τελικά αποδεικνύεται μετά από τους πρώτους φυσιολογικούς ενδοιασμούς. Μέσα σε λίγους μήνες, τα πράγματα που μπορεί να κάνει ο Έλληνας από την άνεση του καναπέ του όχι απλά πολλαπλασιάστηκαν αλλά κατακτήθηκαν και από ανθρώπους που μέχρι χτες δεν είχαν και τόσο μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία. Ας δούμε όμως τι ακριβώς άλλαξε στη ζωή μας στη μετα-κορωνοϊού εποχή, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά το ρητό «η κρίση γεννά ευκαιρίες».

Η γραφειοκρατία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει αρνητικά τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, απελπίζοντας τους πολίτες κάθε φορά που καλούνται να συνδiαλλαγούν με το δημόσιο κι απομακρύνοντας τους επενδυτές λόγω της δαιδαλώδους όλης αυτής κατάστασης. Σήμερα πλέον όμως, το ψηφιακό κράτος γίνεται πραγματικότητα μέσω του gov.gr, και όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου περνούν σταδιακά στην οθόνη του υπολογιστή μας. Η πύλη συναλλαγών του Δημοσίου «gov.gr» άνοιξε νωρίτερα, σε σχέση με το αρχικό προγραμματισμό, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊου και της ανάγκης για διεκπεραίωση υποθέσεων χωρίς τη φυσική παρουσία.

Ήδη περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα ενώ κάθε υπηρεσία που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον θα ενσωματώνεται στην πλατφόρμα. Με ένα κλικ μπορεί κανείς να επισκέπτεται 14 υπουργεία, 32 φορείς και οργανισμούς, 3 Ανεξάρτητες Αρχές, να υποβάλει ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση με τους κωδικούς του taxisnet, να λαμβάνει τις συνταγές του γιατρού με sms χωρίς να χρειάζεται να τον επισκεφτεί, να λαμβάνει τα πιστοποιητικά για την συνταξιοδότηση και πολλά άλλα.

Ειδικότερα για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ή εξουσιοδότησης, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής αποστολής εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων στην αρχή η οποία ζητά την έκδοσή τους χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί σε αυτήν. Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ψηφιοποιηθεί διάφορες υπηρεσίες όπως η πρόσφατη αυτοματοποίηση της εγγραφής των νεογέννητων στο δημοτολόγιο ενώ έχουν ανακοινωθεί και άλλες όπως το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, η απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς και άλλα.

Άλματα όμως έγιναν και από τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» της τηλεεργασίας για να μην παγώσει η δραστηριότητα τους και χαθούν και θέσεις εργασίας, ενώ άλλο ένα πεδίο που επεκτάθηκε και αυτό ραγδαία είναι η τηλεκπαίδευση. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, η εργασία εξ αποστάσεως αναπτύχθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς στην ελληνική επικράτεια, σε μια προσπάθεια των εταιρειών να συνταχθούν με τα κυβερνητικά μέτρα προφύλαξης από την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά να παραμείνουν παραγωγικές. Ταυτόχρονα, σχολικά μαθήματα, πανεπιστημιακές διαλέξεις αλλά και σεμινάρια γίνονται μαζικά εξ αποστάσεως, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στη γνώση σε όσους μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο.

Τον χορό έσυραν αρχικά οι τεχνολογικές εταιρείες ή όσες είχαν κατάλληλες υποδομές και εφαρμογές που διασφάλιζαν την εργασία εξ αποστάσεως. Όταν βέβαια επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, στη λύση της εργασίας από το σπίτι ωθήθηκαν και οι επιχειρήσεις που δεν είχαν κάνει τα απαραίτητα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η αύξηση της ζήτησης σε laptop και περιφερειακά που καταγράφηκε στην αγορά. Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor, το 70% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους κατά τουλάχιστον 50%, ποσοστό ικανοποιητικό δεδομένων των συνθηκών. Μάλιστα, οι δύο στις δέκα (2/10) δήλωσαν ότι ο βαθμός αυτοματισμού τους είναι εξαιρετικός.

Σε αυτό συνέβαλαν και οι «ψηφιακά αλληλέγγυες» εταιρείες, οι οποίες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αποφάσισαν να προσφέρουν εργαλεία διευκόλυνσης της τηλεργασίας δωρεάν ή με μεγάλη έκπτωση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκης της εποχής. Πλατφόρμες τηλεργασίας, πλατφόρμες τηλεϊατρικής, εφαρμογές εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και άλλα πολλά μπήκαν στην καθημερινότητα μας και μάλιστα πολλές από τις εφαρμογές αυτές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν

Όλη η επικαιρότητα