Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Μια απλή διαδικασία για τα Άτομα με Αναπηρία

Share

Η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, είναι ένα μέτρο, που όπως αναφέρεται από εκπροσώπους και συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία της Ηλείας, κινείται προς την θετική κατεύθυνση, αφού με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η καθημερινότητά τους και μειώνεται η ταλαιπωρία που υφίστανται, εξαιτίας των μετακινήσεων – που πολλές φορές δεν είναι εφικτή για τους κινητικά ανάπηρους.

Ωστόσο και ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ήδη ξεκινήσει την λειτουργία της, εκτιμάται πως έχει και μειονεκτήματα τα οποία «αγγίζουν» τόσο τα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και τους ιατρούς που πρέπει να καταθέτουν ηλεκτρονικό εισηγητικό φάκελο για την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ.

Ήδη η πλατφόρμα του gov.gr για τα αιτήματα πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους ασφαλισμένους να χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασής τους και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας (π.χ. για να υποβάλουν αυτοπροσώπως αίτηση για την πιστοποίηση αναπηρίας όπως γινόταν μέχρι τώρα). Όλες οι διαδικασίες – πλην της ιατρικής εξέτασης του αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή – γίνονται πλέον ψηφιακά, κάτι που συνιστά άλμα στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.

Π. Παπαναγιώτου: «Με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα»

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας και αντιπρόεδρος ΠΟΜΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Παντελής Παπαναγιώτου, η ψηφιοποίηση που ξεκίνησε έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η ψηφιοποίηση είναι πολύ σημαντικό και θετικό βήμα., υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

«Οτιδήποτε συμβάλει την εξάλειψη της γραφειοκρατίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση λόγω και του προβλήματος που υπάρχει στο θέμα της μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ότι καταργείται το παράβολο των 48 ευρώ που ήταν και απαίτηση του αναπηρικού κινήματος. Επίσης θα βγαίνει κάρτα αναπηρίας για άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 50% και πάνω.

Τα μειονεκτήματα αφορούν στην κατάργηση τόσο των υπαλλήλων όσο και στην εξειδίκευση των ιατρών. Επίσης στην ενημέρωση που πρέπει να έχουν άτομα με αναπηρία μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν γνώσεις υπολογιστή και εκεί πρέπει τα κέντρα κοινότητας στον εκάστοτε δήμο να προσφέρουν οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια. Μια άλλη παράμετρος είναι η έλλειψη υπολογιστών για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Δεν έχει βγει κάποιο πρόγραμμα αγοράς υπολογιστών», αναφέρει ο κ. Παπαναγιώτου.

Α. Χαροκόπος: «Η Πολιτεία να μεριμνήσει για αύξηση επιδομάτων»

«Η ψηφιοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας» αποτελούν σημαντικές και θετικές μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, απλοποιώντας τις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας. Ως εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος θα παρακολουθούμε στενά τη λειτουργία τους και θα επεμβαίνουμε όπου παρατηρήσουμε διακρίσεις εις βάρος των συναδέλφων μας. Η Πολιτεία πρέπει επίσης να μεριμνήσει για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών με την αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας που παραμένουν στάσιμα από το 2011 παρότι τα έξοδα επιβίωσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Αντιπρόεδρος Α΄ ΕΣΑμεΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΕ, Αντώνης Χαροκόπος.

Χ. Γιαννικούλης: «Χρονοβόρα διαδικασία ο ηλεκτρονικός εισηγητικός φάκελος»

«Από τα μέσα του προηγούμενου μήνα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα της υποχρεωτικής υποβολής Ηλεκτρονικού Εισηγητικού Φακέλου προς τα Κ.Ε.Π.Α. από τους θεράποντες ιατρούς για τους ασθενείς τους. Δυστυχώς πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά εργώδη και χρονοβόρα η οποία αφαιρεί από τους ιατρούς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πολύτιμο χρόνο τον οποίο διαφορετικά θα μπορούσαν να διαθέτουν για να παράγουν ουσιαστικό ιατρικό έργο υπέρ των ασθενών τους, τόσο αυτών οι οποίοι παραπέμπονται προς τα Κ.Ε.Π.Α. όσο και όλων των υπολοίπων. Στην ουσία επομένως πρόκειται για αντικατάσταση της χειρόγραφης γραφειοκρατίας από ηλεκτρονική γραφειοκρατία, πολύ χειρότερη της πρώτης.

Εκτιμούμε ότι στόχος της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πρέπει  να είναι η διευκόλυνση της ζωής και της εργασίας και όχι η προσθήκη περιττών δυσκολιών, ιδίως σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως το ιατρικό λειτούργημα. Ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε ήδη παρέμβει και διαμαρτυρηθεί αρμοδίως και επισήμως για αυτήν την κατάσταση. Ως εκ τούτου επιβάλλεται άμεση απλοποίηση της  ψηφιακής διαδικασίας ή εναλλακτικά ας γίνονται αποδεκτοί από τα Κ.Ε.Π.Α. χειρόγραφοι εισηγητικοί  φάκελοι από τους ιατρούς των επιμέρους ειδικοτήτων και στη συνέχεια ας γίνεται η ψηφιοποίηση τους από επιφορτισμένο με αυτή την υποχρέωση αρμόδιο υπάλληλο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρήστος Γιαννικούλης.