Κόσμος

Ψήφισαν ταυτόχρονα Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Ταυτόχρονα ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Τουρκίας
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Κυριακής. Στις κάλπες τον συνοδεύει η σύζυγός του Εμινέ. Το πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα, που ψήφισε ο Ερντογάν τον υποδέχθηκε με χειροκροτήματα.

Σε δηλώσεις του μετά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, ο Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής. «Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως με ποσοστό συμμετοχής έως και 90%. Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα, με τον πιο όμορφο τρόπο» δήλωσε. Τα προγνωστικά δείχνουν τον Ερντογάν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δείτε το βίντεο

Ψήφισε και ο Κιλιτσντάρογλου

Ο αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Κεμάλ Κιλικντάρογλου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Άγκυρα, στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.  Στο δρόμο προς την κάλπη συνοδευόταν από τη σύζυγό του.

Σε δήλωσή του εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου, ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου κάλεσε όλους τους Τούρκους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες «για να μπορέσουν να έρθουν σε αυτή τη χώρα η πραγματική ελευθερία και δημοκρατία για να απαλλαγούμε από την καταπίεση και την αυταρχική διακυβέρνηση». Η δημοκρατία και η ελευθερία πρέπει να έρθουν σε αυτή τη χώρα, υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο

Το προβάδισμα του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών

Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αμφισβητηθεί το προβάδισμα του Ερντογάν, ενώ είναι ακόμη πιο δύσκολα  για την «Συμμαχία των έξι» κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να στερήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο ακόμη μια θητεία, ίσως την δυσκολότερη της εικοσαετούς πρωταγωνιστικής του παρουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου απέδειξε την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με το in.gr.

Όλη η επικαιρότητα