Αγροτικά Ηλεία

Ψήφισμα για τη στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Ηλείας ενέκρινε το περιφ. συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Άμεσες ενέργειες ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Ηλείας, αφού η παραγωγή τους έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα ποσοτικά και ποιοτικά λόγω του δάκου και του γλοιοσπορίου.

Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε χθες το βράδυ ψήφισμα, στο οποίο περιλαμβάνεται σειρά δραστικών μέτρων και ενεργειών στις οποίες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, θα πρέπει άμεσα να συνταχθεί φάκελος διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση, ώστε να υπάρξει θετική απόφαση που να συνοδεύεται με πόρους που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς και θα σώσουν την καλλιέργεια.

Επιπλέον, το περιφερειακό συμβούλιο ζητά τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλάβει τον δάκο και το γλοιοσπόριο στα αίτια καταβολής αποζημιώσεων, και επισημαίνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας με επιπλέον κονδύλια αλλά και με την αξιποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών και επιστημονικών εργαλείων.

Το πρόβλημα θα τεθεί και στην Ένωση Περιφερειών, καθώς έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να καταβληθεί άμεσα το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης –και όχι σε έναν μήνα- διότι οι παραγωγοί ασφυκτιούν οικονομικά και δέχονται πιέσεις.

«Επισημάναμε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να επικαιροποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να καλύπτει μεγαλύτερο εύρος στις ζημιές. Δεν γίνεται να πληρώνουν εισφορές οι παραγωγοί και να μην έχουν ουσιαστικό όφελος. Παράλληλα, θεωρώ αναγκαία την επίσπευση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, διότι οι ελαιοπαραγωγοί ζορίζονται οικονομικά και δέχονται πιέσεις από τους εμπόρους για να ρίξουν κι άλλο τις τιμές», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γεωργιόπουλος.

«Χρέος μας να σώσουμε την ελιά»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, υπογράμμισε στην εισήγησή του τη σπουδαιότητα της ελαιοπαραγωγής για το αγροτικό εισόδημα και την ηλειακή οικονομία.

«Η φετινή χρονιά της ελαιοπαραγωγής χαρακτηρίζεται από την πλέον κακή σε ποσότητα και ποιότητα ελαιολάδων σε όλη την επικράτεια και ομοίως σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, που παραδοσιακά παράγουν κατ’ εξοχήν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Είναι χρέος μας να προστατέψουμε έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας μας, όπως το ελαιόλαδο, για αυτό και ζητάμε την άμεση συζήτηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του ξεπερασμένου και ανεπαρκούς πια κανονισμού του ΕΛΓΑ», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα