Ομογένεια

Ψήφισμα ΓΣ της ελληνικής κοινότητας Βερολίνου για την Πρωτομαγιά

labour_day-569x350.jpg

Η ελληνική κοινότητα Βερολίνου θα πάρει μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνεται αύριο, Παρασκευή 1 Μαΐου, ώστε να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά.

Στο ψήφισμα το οποίο εξέδωσε, η Κοινότητα αναφέρει:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Γ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (ΕΚΒ) τιμά στην Εργατική Πρωτομαγιά πάνω από έναν αιώνα αγώνες της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού για το μισθό, το 8ωρο και τον ελεύθερο χρόνο, την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, τα εργατικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, την εθνική ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση των λαών, όπως και τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Το νήμα αγώνων, στιγμών της ταξικής πάλης, όπως των εργατών του Σικάγο τον Μάη του 1886, των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης την ιστορική Πρωτομαγιά του 36’, ή και των 200 δολοφονημένων κομμουνιστών αγωνιστών του ΕΑΜ την 1η Μάη του 44’ στην Καισαριανή, βρίσκει την συνέχειά του στους σημερινούς αγώνες των λαών στην εποχή της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Η ΕΚΒ στέκεται αλληλέγγυα στους αγώνες του ελληνικού λαού για μια διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, η οποία τον μαστίζει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια. Η νίκη του όμως απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές μπορεί να είναι ολοκληρωτική μόνο όταν γίνουν κοινωνοί του αγώνα όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί.

Ενάντια στον «πολιτικό ρεαλισμό» της ήττας και της υποταγής που επιχειρούν να μας εμφυσήσουν, δηλώνουμε ότι το μέτρο των διεκδικήσεών μας, ορίζεται από τις ανάγκες μας και όχι από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τις τράπεζες και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους ξένους και ντόπιους.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

Μη αναγνώριση και διαγραφή του δημοσίου χρέους για να ανασάνει ο λαός μας-Το χρέος να πληρώσουν οι Τραπεζίτες
Ακύρωση των μνημονιακών νόμων και αντιστροφή των συνεπειών των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονίου που καταδικάζουν το λαό στη λιτότητα-Ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου
Δημόσιος έλεγχος των τραπεζών που έχει ήδη ο λαός πολλαπλώς διασώσει!
Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους!
Να πληρώσει την κρίση η ολιγαρχία του πλούτου!
Ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος, στα ΜΜΕ, στα σώματα ασφαλείας, και στο στρατό, με εξουδετέρωση των φασιστικών στοιχείων!

Να αποδοθούν πολιτικές -και ποινικές όπου υπάρχουν- ευθύνες για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και την παράδοση του λαού στους δανειστές!

Ειδικότερα, ως μετανάστες, νέοι και παλιοί, είμαστε προϊόν των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών και έτσι η νέα κυβέρνηση οφείλει να συνδράμει την προσπάθειά μας να χτίσουμε μια νέα ζωή στην Γερμανία. Κατά συνέπεια την καλούμε:

να στηρίξει οικονομικά τις κοινότητες των Ελλήνων μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους ως η φωνή του λαού μας και ο οργανωτής των αγώνων μας!
να νομοθετήσει και να οργανώσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό
να συμβάλει στη λύση χρόνιων προβλημάτων των Ελλήνων μεταναστών, όπως το εκπαιδευτικό, το φορολογικό, και η υπερεκμετάλλευση των μεταναστών του νέου κύματος. Να δημιουργήσει δομές στην Ελλάδα που θα βοηθούν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Προς τη γερμανική κυβέρνηση ζητάμε να:
Καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση σε ξένες χώρες. Καμία στήριξη σε νεοφασιστικά καθεστώτα όπως στην Ουκρανία
Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ξήλωμα της ατζέντας 2010.
Αναγνώριση της ανεξαρτησίας των μεταναστευτικών Κοινοτήτων και μόνιμη κρατική χρηματοδότηση καθώς αυτές είναι απαραίτητες για την ενσωμάτωση των μεταναστών, αλλά και για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους με βάση τα ιδιαίτερα πολιτιστικά, ιστορικά, γλωσσικά και άλλα χαρακτηριστικά τους.

Να νομοθετήσει και να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου ενάντια στα φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών, να καταργήσει όλα τα φαινόμενα διακρίσεων απέναντι στους μετανάστες.
Ως μετανάστες δηλώνουμε αλληλέγγυοι σε όλους αυτούς που θαλασσοπνίγονται για να έρθουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή μακριά από την φτώχεια και τους πολέμους. Η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι συνυπεύθυνη για αυτή την κατάσταση(βλ. Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ουκρανία).
ΟΧΙ στην Ευρώπη φρούριο – Κατάργηση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και συνθηκών.

Η ΕΚΒ θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα μέσω συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών πρωτοβουλίες ώστε:
να οργανωθούν οι αγώνες των Ελλήνων μεταναστών στο Βερολίνο, ώστε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας,
να σφυρηλατηθεί η αλληλεγγύη μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού λαού, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μιας και δε φέρουν καμία ευθύνη για το φόρτωμα των χρεών των τραπεζών στις πλάτες των φορολογουμένων.

Η αρχή θα γίνει μέσω της συμμετοχής της ΕΚΒ στη διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς με το παραπάνω πολιτικό πλαίσιο και διεκδικήσεις! Καλούμε όλη την ελληνική κοινότητα του Βερολίνου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις των ημερών αυτών!»

Προσυγκέντρωση μπροστά στο ενυδρείο
Παρασκευή 1η Μάη 2015 στις 10:00
Spandauer Str. 3 10178 Berlin

 

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: europolitis

Όλη η επικαιρότητα