Κόσμος

Ψηφίζουν για πρόεδρο σήμερα στη Β. Μακεδονία και ο Ζάεφ παίζει τα «ρέστα» του

Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μετά από δύο εβδομάδες έντονου παρασκηνίου, διακομματικών επαφών και εκκλήσεων για μαζικότητα όσον αφορά στην προσέλευση των πολιτών, καθώς για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον 40%. Αν δεν υπάρξει αυτό το ποσοστό η διαδικασία θα ακυρωθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Για τον Πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς επιθυμεί διακαώς την εκλογή του Στέβο Πεντάροφσκι υποψηφίου του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος κατεβαίνει απέναντι τη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 21 Απριλίου, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε μόλις στο 41,67%, δηλαδή ψήφισαν 753.520 από τους συνολικά 1.808.131 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι  έλαβε 323.709 ψήφους  (ποσοστό 42,84%) και η Γκορντάνα ΣιλιάνοφσκαΝτάφκοβα  έλαβε 319.224 ψήφους   (ποσοστό 42,24%)

Μήνυμα προς τους πολίτες να ψηφίσουν έστειλαν και όλα τα αλβανικά κόμματα, τονίζοντας την ανάγκη να μην επιβραδυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπλέριμ Ρέκα, υποστηριζόμενος από τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζίγιαντιν Σέλα και BESA του Μπίλιαλ Κασάμι, που στον πρώτο γύρο πήρε 80.000 ψήφους και τώρα τους διεκδικούν οι δύο υποψήφιοι, κάλεσε επίσης του πολίτες να ψηφίσουν μαζικά για να «σώσουν την ευρωαντλαντινή διαδικασία».

Τα αλβανικά κόμματα δεν έδειξαν υποψήφιο, κάλεσαν σε ψήφο κατά συνείδηση αλλά είναι προφανές ότι ο θεματοφύλακας της ευρωατλαντικής διαδικασίας αυτή την στιγμή στην Β. Μακεδονία εμφανίζεται το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μάλιστα προχθές είχε συνάντηση με τους αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων.

Ο Τύπος της χώρας, μάλιστα, οργίασε για το τι μπορεί να υποσχέθηκε ο Ζάεφ στους Αλβανούς ηγέτες προκειμένου να υποστηρίξουν τον Πεντάροφσκι.

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI υποστηρίζει, όπως είναι φυσικό, τον Πεντάροφσκι αλλά το εντυπωσιακό και αυτό που δηλώνει το έντονο παρασκήνιο, είναι η παρέμβαση της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας της Β. Μακεδονίας που απηύθυνε και αυτή έκκληση για προσέλευση των πολιτών στις εκλογές βάζοντας στην ανακοίνωσή της και τις λέξεις «ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» κάτι που έχει κάνει «σημαία» ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός.

Το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί δημοψήφισμα για τον Ζόραν Ζάεφ και για τη συμφωνία των Πρεσπώνπου έχει διχάσει τη γείτονα χώρα.

Ο Πεντάροφσκι υποστηρίζει σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και η πιθανή εκλογή του θα απαλλάξει τον Ζόραν Ζάεφ από πολλά προβλήματα που του δημιουργούσε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ, μεγάλος πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλοι συμφωνούν ότι ο μεγάλο στοίχημα στις εκλογές είναι η συμμετοχή, καθώς ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τη σκληρή καθημερινότητα, με τους μισθούς να έχουν μείνει στα 400 ευρώ και τη διαδεδομένη διαφθορά. Αυτός είναι και ο λόγος που η μετανάστευση αποτελεί την πρώτη επιλογή των πολιτών της Β. Μακεδονίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ παρότι εμφανίζεται σίγουρος για το ότι η συμμετοχή θα υπερβεί το 40% έχει πει ότι σε περίπτωση αποτυχίας των προεδρικών εκλογών εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει παράλληλη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών και προεδρικών εκλογών. Το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών υποστηρίζει σθεναρά και η αντιπολίτευση.

Στον πρώτο γύρο, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε σχεδόν 190.000 ψήφους γεγονός που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και την φθορά από την Συμφωνία των Πρεσπών.

cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα