Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία – Νεκρός ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που έπεσε κοντά στην Σπάρτη (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε τραγωδία κατέληξε η εκπαιδευτική πτήση του αεροσκάφους τύπου Τ-2 Buckeye της 120 Π.Ε.Α., το οποίο κατέπεσε λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης (28/08/2018) στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Σπάρτη και την Τρίπολη, κοντά σε δασώση περιοχή στο χωριό Βλαχοκερασιά, καθώς ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είναι νεκρός.


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας το αεροπλάνο έκανε άσκηση περιδίνησης.

Το χρονικό

Στις 8:50 το πρωί, το στίγμα του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 της Πολεμικής Αεροπορίας, αμέσως μετά την απογείωσή του στις 8:20 για πτήση αξιολόγησης από την Καλαμάτα την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, χάθηκε σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων βόρεια της Σπάρτης, την ώρα που πετούσε πάνω από την περιοχή της Σκιρίτιδας. Οι δύο χειριστές, έμπειροι επισμηναγοί με αρκετές ώρες πτήσης σε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους, το εγκατέλειψαν.

Επρόκειτο για μια πτήση επανάδιάθεσης του ενός εκ των δύο, όπου ο εκπαιδευτής θα πιστοποιούσε ότι ο συνάδελφός του μπορεί και πάλι να πετά με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, καθώς υπηρετούσε σε άλλη υπηρεσία και έπρεπε να επαναξιολογηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενεργοποιήθηκαν και τα δύο εκτινασσόμενα καθίσματα.

Ο ένας επισμηναγός εντοπιστηκε λίγο αργότερα, καθώς ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση στην οποία μετείχαν ένα Augousta Bell που απογειώθηκε από την Καλαμάτα, ένα C 130 που έφυγε από την Ελευσίνα με ειδικευμένους διασώστες, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ:

«Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης, Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος».

Μετά την πτώση του αεροπλάνου εντοπίστηκε νεκρός ο Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου.

Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και ανέφερε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την πτώση του αεροσκάφους [ΒΙΝΤΕΟ]

t2 ekpaideytiko

Το εκπαιδευτικό Τ-2 πετούσε σε ύψος 800 μέτρων και φαίνεται ότι και οι δύο χειριστές προσπάθησαν να το σώσουν μέχρι τελευταία στιγμή από κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, το πλήρωμα του αεροσκάφους αποτελείτο από δύο έμπειρους υποσμηναγούς, ενώ οι αναφορές της Πολεμικής Αεροπορίας κάνουν λόγο για ενεργοποίηση και των δύο εκτινασσόμενων καθισμάτων κατά τη στιγμή της πτώσης του Τ-2. 

Το T-2 Buckeye είναι αμερικανικής κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Επιδόσεις Τ-2 Buckeye

  • Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
  • Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
  • Μήκος: 11.8μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
  • Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια

Όλη η επικαιρότητα