Σαν Σήμερα

Πτώση Σινούκ: Η μαύρη 11η Σεπτεμβρίου της Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο

Πτώση Σινούκ: Σαν σήμερα το 2004, 17 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους μετά από συντριβή ελικοπτέρου στην θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, ανάμεσά τους και ο Μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’.

Από τότε και μέχρι σήμερα πολλά ακούγονται και πολλά είναι τα ερωτήματα για την τραγωδία που βυθισε στο πένθος την Ελλάδα αφού χάθηκαν ο Πατριάρχης, το 5μελές πλήρωμα του ελικοπτέρου και η 11μελής συνοδεία του.

Δικαστική απόφαση – σταθμός στην υπόθεση θεωρείται αυτή του 2015 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως δικαιούνται αποζημίωσης οι συγγενείς των θυμάτων. Τους συγγενείς των θυμάτων εκπροσώπησαν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης.


Η μοιραία πτήση

Η απογείωση του ΕΣ 916 έγινε στο στρατόπεδο Σακέτα στον Καρέα Αττικής.

Σημείο προσγειώσεως ήταν ορισμένο οι Καρυές του Αγίου Ορους.

Όμως 15 ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί το ελικόπτερο το ίχνος του χάθηκε από το ραντάρ της Λήμνου.

Το ακριβές σημείο της πτώσης ορίζεται στον θαλάσιο χώρο του Σιγγιτικού Κόλπου.

Οι 17 επιβαίνοντες του ελικοπτέρου απεβίωσαν ακαριαία.


Συγκλονιστικά είναι και τα όσα είπε ο τότε ιερέας Α. Φορλίδας που την τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρει ένα ιδιαίτερο περιστατικό την μέρα της συντριβής του ελικοπτέρου. ¨Οταν χωρίς να φοράει τα ράσα του σε ένα κουρείο τον πλησίασε ένας άνθρωπος που κατάλαβε πως ήταν ιερέας για να τον ρωτήσει αν ήταν αμαρτία που είχε μαζί του διπλωμένη την εικόνα της Παναγίας.

Μια εικόνα που ήταν αντίγραφο εικόνας του Αγίου Ορούς!

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναφέρει:ΠΕΤΡΟΣ Ζ’ (1996-2004)

Εργάσθηκε με ζήλο για την διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος στην Αφρικανική ήπειρο. Ασχοληθείς ιδιαιτέρως με την διοικητική αναδιοργάνωση της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, συνέταξε την «Πατριαρχική Διάταξη της 16ης Σεπτεμβρίου 2002» περί του τρόπου εκλογής του Πατριάρχου από την Ιερά Σύνοδο αποκλειστικώς. Ξεκίνησε τις ανακαινιστικές εργασίες του Πατριαρχικού Μεγάρου, της Μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας, της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου και της Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Ίδρυσε τις Επισκοπές Νιγηρίας, Μαδαγασκάρης, Γκάνας, Μπουκόμπας και Ζάμπιας. Απεκατέστησε συνοδικώς την κανονική τάξη περί του προσώπου του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως. Εκοιμήθη αιφνιδίως την 11η Σεπτεμβρίου 2004, συνεπεία αεροπορικού δυστυχήματος.

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων είχε αναφέρει: «Ο Πατριάρχης Πέτρος υπηρέτησε την ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με όλη την ψυχή του και όλες τις δυνάμεις του. Αλλά και οι άλλοι απολεσθέντες είμαι βέβαιος ότι υπήρξαν άνθρωποι σημαντικοί, που υπηρέτησαν με αφοσίωση την Εκκλησία και τη χώρα» .

«Η κυβέρνηση εκφράζει την οδύνη της για το δυστύχημα και τις τραγικές του συνέπειες. Είναι μια μεγάλη απώλεια για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την ορθοδοξία, μια μεγάλη απώλεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας» ήταν η τοποθέτηση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου.

Πηγή: armynow.net

Όλη η επικαιρότητα