Ηλεία

«Πυρετός» προετοιμασίας στο Μουσείο Μπελογιάννη

Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για τα εγκαίνια του Μουσείου ‘Νίκος Μπελογιάννης’ στην Αμαλιάδα και από χθες βρίσκεται στην πόλη ο γνωστός ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ, ως απεσταλμένος της Βουλής των Ελλήνων, αφού τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.

Ο κ. Μετζικώφ έχει ουσιαστικά αυτή τη στιγμή το ‘γενικό πρόσταγμα’, για τα όσα πρέπει να γίνουν εντός του κτιρίου Μπελογιάννη, προκειμένου το Μουσείο να είναι έτοιμο, σύμφωνα με το σχεδιασμό και τα δεδομένα που έχει θέσει η Βουλή των Ελλήνων.

Σε εργοτάξιο

Από χθες το εσωτερικό του κτιρίου έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, καθώς γίνονται παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους, προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να τοποθετηθούν οι προθήκες εντός των οποίων θα λάβει τη θέση του το εκθεσιακό υλικό, ενώ γίνονται επεμβάσεις στο ηλεκτρολογικό υλικό και τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς.

Στο δήμο Ήλιδας έχει σημάνει συναγερμός και έχει δοθεί εντολή από το Δήμαρχο να διατεθεί προσωπικό και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ο κ. Μετζικώφ, για να έχει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Εκτιμάται ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο το κτίριο θα είναι έτοιμο και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσει η τοποθέτηση του εκθεσιακού υλικού που έχει στη διάθεσή της η Βουλή, αλλά και του υλικού που έχει διατεθεί από δωρητές για να παραμείνει στο Μουσείο και αφορά το Νίκο  Μπελογιάννη και την Αριστερά.

Ο κ. Μετζικώφ έχει επικεντρωθεί αυτή τη στιγμή στο χώρο και δεν θέλει να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από το σχεδιασμό που έχει γίνει, καθώς ο εκθεσιακός χώρος πρέπει να είναι αντάξιος της ιστορίας του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη.

Άμεσες ενέργειες

Την ίδια στιγμή πυρετώδης είναι η προετοιμασία και στο δήμο Ήλιδας, καθώς η 27η Μαρτίου δεν αργεί και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη. Από τις πρώτες ενέργειες που θα γίνουν, είναι η μεταφορά της Δημοτικής Αστυνομίας από το ισόγειο του κτιρίου στο κτίριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού, ενώ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς πρέπει να ληφθεί απόφαση και για τη σύναψη της σχετικής σύμβασης με τη Βουλή των Ελλήνων.

Το τελετουργικό για την ημέρα των εγκαινίων είναι στην ευθύνη της Βουλής, θεωρείται πάντως δεδομένο ότι εκ των ομιλητών θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όπως όλα δείχνουν οι ομιλίες θα είναι σε περιορισμένο αριθμό.

Άμεσα αναμένεται να συζητηθούν και οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στον εξωτερικό χώρο και η διαμόρφωσή του κατά την ημέρα των εγκαινίων, καθώς επίσης και τα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα είναι δρακόντεια, με διακοπή της κυκλοφορίας σε όλο το κέντρο της πόλης. Φυσικά, τα μέτρα ασφαλείας θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες, από την Ελληνική Αστυνομία.

Όλη η επικαιρότητα