Πύργος: Αδιάβατοι οι δρόμοι στα χωριά

Έντονοι είναι οι προβληματισμοί των δημοτών της τοπικής κοινότητας Αγίων Αποστόλων, αφού το αγροτικό οδικό της δίκτυο έχει σχεδόν αποκοπεί σε ορισμένα σημεία με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατό το πέρασμά τους απ’ αυτά. Οι διαμαρτυρίες πολλές, οι ενέργειες του προέδρου συνεχείς προς το δήμο Πύργου και τους αρμόδιους φορείς του προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής όμως.

Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί για περισσότερους από 8 μήνες την κοινότητα των Αγίων Αποστόλων. Δρόμοι σε άσχημη κατάσταση και γεμάτοι τρύπες που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στα αυτοκίνητα των διερχόμενων, σημεία δρόμων που έχουν υποστεί κατολίσθηση και δεν καθίσταται δυνατό το πέρασμα από ‘κει και τέλος πεσμένοι δρόμοι που περιορίζουν ιδιαίτερα το χώρο για να διέλθει κάποιο όχημα από το σημείο. Ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση, τρεις μήνες νωρίτερα, στη φωτιά που ξέσπασε στην κοινότητα τον Απρίλιο, όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσπάθησε να διέλθει από σημείο που έχει υποστεί καθίζηση, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Η συνεχής αδιαφορία του δήμου για την επιδιόρθωση του δρόμου κόστισε ιδιαίτερα, αφού η φωτιά δεν ήταν εύκολο να κατασβεστεί χωρίς όμως ευτυχώς να προκαλέσει πιο σοβαρές συνέπειες. Μετά το περιστατικό αυτό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απέστειλε διάβημα προς το δήμο Πύργου για να υποδείξει το πρόβλημα και να διορθωθεί, χωρίς όμως και πάλι να γίνεται κάποια ενέργεια από πλευράς αρμοδίων του Πύργου.

Ο κώδωνας του κινδύνου έχει ηχήσει εδώ και αρκετούς μήνες σύμφωνα με τους κατοίκους της κοινότητας, αφού σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης του οδικού δικτύου από τους αρμόδιους φορείς, τότε οι δρόμοι θα κλείσουν μια και καλή και δε θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησής τους προς τις περιουσίες τους. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα παρουσιάσει αρνητικό αντίκτυπο στο οικογενειακό τους εισόδημα, αφού οι καλλιέργειες έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα. Ήδη οι συνεχείς αλλαγές των καιρικών συνθηκών καθιστούν το έργο της διατήρησης των καλλιεργειών δύσκολο, με το πρόβλημα των δρόμων να προστίθεται και αυτό στη λίστα. Στην τεράστια ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Θεόδωρος Τζίφας, ενώ εστίασε και στο διάβημα της Π.Υ. Ηλείας για τους κατεστραμμένους δρόμους: «Κάποια κομμάτια δρόμων βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και έχουμε ειδοποιήσει επανειλημμένως το δήμο. Ακόμα, υπάρχει ένα γεφύρι για το οποίο έχει κάνει διάβημα η Πυροσβεστική και έχει στείλει χαρτί, αλλά δεν έχουν έρθει να το δουν από τον Απρίλη που είχε ξεσπάσει φωτιά. Έχουμε κάποιες βοήθειες, αλλά όχι στο μέγιστο βαθμό. Πρόσφατα πέρασε γκρέιτερ της Πολιτικής Προστασίας, φτιάξαμε κάποιους δασικούς δρόμους αλλά οι περισσότεροι δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των δημοτών-αγροτών. Δε βλέπουμε φως. Προσωρινές λύσεις δίνουμε συνέχεια πληρώνοντας ιδιώτη, αλλά δεν είμαστε πλούσιοι. Πρέπει να έχουμε ανταπόκριση και από το δήμο. Είναι δύσκολοι καιροί, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Δε γίνεται να ρισκάρουμε τη ζωή μας. Άλλο ένα κομμάτι που συνδέει δυο κεντρικούς δρόμους έχει υποστεί κατολίσθηση, με τις προσπάθειες διάνοιξής του να μην  είναι επιτυχημένες».

Από την πλευρά του, ο αγρότης Θεόδωρος Τζίφας επικεντρώθηκε στο διάστημα που υπάρχει το πρόβλημα και στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για την αποκατάστασή του: «Όπως παρατηρείτε, δεν είναι δυνατόν να περάσουμε και με το χειμώνα να έρχεται τα πράγματα αναμένονται ακόμα πιο άσχημα. Πρέπει να έχουμε ελικόπτερο για να πηγαίνουμε στις περιουσίες μας! Δεν είναι τωρινό πρόβλημα, αλλά κρατεί 8 μήνες και κανείς δε φαίνεται να ανταποκρίνεται. Φόρους όμως επιθυμούν να λαμβάνουν κάθε μήνα. Έτσι, έχουμε και εμείς απαίτηση να φτιαχτούν οι δρόμοι».

Τέλος, ο αγρότης Σωτήρης Πολυχρονόπουλος κατέθεσε την άποψη του για το «βομβαρδισμένο τοπίο» που φαίνεται ότι θυμίζουν οι δρόμοι των Αγίων Αποστόλων: «Το χάλι μας είναι αδιόρθωτο με τους αγροτικούς δρόμους που έχουμε, διότι δεν μπορούμε να περάσουμε. Ζητάμε να ενδιαφερθούν, προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε και εμείς. Ο δήμαρχος ή ο κάθε αρμόδιος οφείλει να κάνει το καλύτερο για τον κόσμο του».

Με το χειμώνα να είναι προ των πυλών, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και φαίνεται πως οι αγρότες της περιοχής έχουν αντιληφθεί καιρό τώρα τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι εκκλήσεις για επιδιόρθωση των δρόμων είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, αφού πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να αποκοπούν από τις καλλιέργειές τους και να χάσουν το εισόδημά τους. Οι αρμόδιοι φορείς του δήμου οφείλουν να δώσουν μια οριστική λύση στα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας που αντιμετωπίζουν αρκετές κοινότητες. Αυτό που μένει πλέον είναι να δούμε αν οι εκκλήσεις των δημοτών των Αγίων Αποστόλων θα έχουν τελικώς κάποιο δέκτη.