Ηλεία

Πύργος: Αγωνία μέχρι τέλους για τους αντιπροσώπους στις εκλογές των Δασκάλων – Με μία ψήφο διαφορά

Ακούστε το άρθρο

«Εκλογικό ντέρμπι» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις χθεσινές εκλογές του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην 88η γενική συνέλευση της Δασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), αφού όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα η παράταξη «Ενωτική Δημοκρατική Συνεργασία» κατάφερε να «κόψει πρώτη το νήμα» με διαφορά μόλις μιας ψήφου από τη δεύτερη, σε μια εκλογική αναμέτρηση που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση με ικανοποιητική συμμετοχή εκπαιδευτικών, όπου είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για σημαντικά ζητήματα του κλάδου. Τα πεπραγμένα της ΔΟΕ τα προηγούμενα δυο χρόνια αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά την έναρξη της συνέλευσης, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκαν με ζητήματα όπως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, το θέμα της αξιολόγησης, το μείζον και καυτό θέμα της μονιμοποίησης των αναπληρωτών μέσω πραγματοποίησης χιλιάδων διορισμών. Στο κλείσιμό της, συμφωνήθηκε απ’ όλους να κατατεθούν οι προτάσεις και των εφτά συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές και να δημιουργηθεί ένα σύμφωνο που θα περιέχει προτάσεις αποδεκτές από όλες τις παρατάξεις, που θα έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του κλάδου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας υποστήριξε πως ο διάλογος μεταξύ των μελών ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικός, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες και σε όσους εκλεγούν για να εκπροσωπήσουν το σύλλογο στην 88η γενική συνέλευση.

Οι ψήφοι και οι έδρες
Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε 5 το απόγευμα, έχοντας μια ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα λήξης της διαδικασίας, εξαιτίας της συνεχούς έλευσης ψηφοφόρων. Τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου ήταν 500, με τα 384 να δίνουν το παρόν για να ψηφίσουν. Από την καταμέτρηση, προέκυψαν 375 έγκυρα, 2 άκυρα και 7 λευκά ψηφοδέλτια. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Ενωτική Δημοκρατική Συνεργασία με 68 ψήφους, με μόλις μια ψήφο διαφορά από την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου που έλαβε 67.

Η ΔΑΚΕ βρέθηκε τρίτη με 62 ψήφους, ενώ ακολούθησαν η Πανεκπαιδευτική Συνδικαλιστική Κίνηση με 50 ψήφους, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και Συνεργαζόμενοι-ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ και αυτό με 50, η Νέα Πνοή με 46 και η Ανεξάρτητη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών με 32 ψήφους.

Έτσι, χωρίς κανένα πρόβλημα προέκυψαν από τη διαδικασία οι τρεις πρώτες παρατάξεις, ενώ για την τέταρτη χρειάστηκε να γίνει κλήρωση από το δικαστικό εκπρόσωπο, με τη θέση να καταλήγει εν τέλει στην παράταξη του ΠΑΜΕ.

Σε σύνολο τεσσάρων εδρών, κάθε παράταξη λαμβάνει από μια έδρα. Αντιπρόσωποι του συλλόγου για τη συνέλευση αναδείχθηκαν ο Νικόλαος Στάμος από την Ενωτική Δημοκρατική Συνεργασία, ο Αθανάσιος Κατσίμπελης από την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου, ο Διονύσιος Αλεξόπουλος από τη ΔΑΚΕ και η Μπία Πικέα από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και Συνεργαζόμενων.

Η αγωνία των δυο παρατάξεων που μέχρι τέλους πάλεψαν για την πρωτιά ήταν τεράστια. Ωστόσο, η διαδικασία έκρυβε και ορισμένες σημαντικές εκπλήξεις όπως η έδρα που έλαβε για πρώτη φορά το ΠΑΜΕ έστω και με τη διαδικασία της κλήρωσης, καθώς και η τρίτη θέση της ΔΑΚΕ που είχε εξαρχής υψηλότερες βλέψεις.

Όλη η επικαιρότητα