Κόσμος

Πύργος Άιφελ: Το Παρίσι θα σβήνει νωρίς τα φώτα αυτό τον χειμώνα

Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους, ώστε να αποτρέψουν μια πιθανή διακοπή στο μέλλον.
Ακούστε το άρθρο

Το Παρίσι θα σβήνει τα φώτα του Πύργου του Άιφελ μια ώρα νωρίτερα από το κανονικό, θα μειώσει τη θερμοκρασία του νερού στις δημοτικές πισίνες και θα καθυστερήσει τη θέρμανση των δημόσιων κτιρίων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Τα μέτρα στοχεύουν στην εκπλήρωση του στόχου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που ανακοίνωσε ότι η βιομηχανία, τα νοικοκυριά και οι δημοτικές αρχές πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%, ως απάντηση στην περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τις καλπάζουσες τιμές ενέργειας.

Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους, ώστε να αποτρέψουν μια πιθανή διακοπή στο μέλλον.

Η Γαλλία δεν είναι τόσο εκτεθειμένη στο ρωσικό αέριο όσο ορισμένοι γείτονές της, αλλά ένας αριθμός-ρεκόρ διακοπών στη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων ανάγκασε τη Γαλλία να εισάγει ενέργεια ενώ ήταν συνήθως εξαγωγέας, επιδεινώνοντας την πίεση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Γαλλία θα είναι πάντα η Πόλη του Φωτός», είπε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Ο Πύργος του Άιφελ αυτή τη στιγμή φωτίζεται μέχρι τη 1 π.μ. από ένα σύστημα φωτισμού που του χαρίζει μια χρυσή λάμψη. Στην συμπλήρωση κάθε ώρας, ενώ είναι ήδη αναμμένος ο Πύργος, «λάμπει» ακόμα περισσότερο χάρη σε 20.000 λαμπτήρες που αναβοσβήνουν. Το σβήσιμο των φώτων του Πύργου στις 11:45 μ.μ. θα σήμαινε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 4%.

Η Ινταλγκό είπε ότι από τις 23 Σεπτεμβρίου ο φωτισμός στα δημόσια κτίρια του Παρισιού θα σβήνει στις 10 μ.μ. ενώ η θερμοκρασία του νερού στις πισίνες θα μειωθεί στους 25 Κελσίου από 26 Κελσίου. Η θέρμανση στα δημόσια κτίρια θα μειωθεί στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο λογαριασμός ενέργειας της πρωτεύουσας θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ φέτος, 35 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι συνήθως, ακόμη και με μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που προστατεύουν τις αρχές από τις χειρότερες από τις αυξήσεις κόστους.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Όλη η επικαιρότητα