Ηλεία

Πύργος: Αλλάζει μορφή η 28ης Οκτωβρίου

Ακούστε το άρθρο

Θετικά απεφάνθη το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου στην χθεσινή –δια περιφοράς- συνεδρίαση του όσον αφορά το έργο της ανάπλασης τμήματος της 28ης Οκτωβρίου.

Το συγκεκριμένο ήταν το μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και το Σώμα έδωσε το… «οκ» για την υποβολής αιτήματος ένταξης του έργου με τίτλο «Ανάπλαση τμήματος οδού 28ης Οκτωβρίου» στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 733.000 ευρώ (με κάλυψη από ιδίους πόρους ποσού 293.200 ευρώ) και σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννη Αργυρόπουλου στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ, αναμένεται να ξεκινήσει την Άνοιξη του 2021.

Υφιστάμενη κατάσταση…

Τα  υφιστάμενα   πεζοδρόμια  καθώς  και  ο  ασφαλτοτάπητας  παρουσιάζουν  εκτεταμένες  και  έντονες  φθορές  απόρροια  της  πολύχρονης  χρήσης  και  μη  συντήρησης. Επί του οδοστρώματος  της  28ης Οκτωβρίου  παρατηρείται επιφάνεια με παραμορφώσεις και έντονα ανάγλυφα ασφαλτικού υλικού, λόγω διαφόρων επεμβάσεων καθώς και επαναλαμβανόμενων στρώσεων ασφαλτοτάπητα με  αποτέλεσμα  την  ανύψωση  του κεντρικού άξονα  του δρόμου σε σχέση  με  την  τελική  καθιστώντας  τόσο  την  κυκλοφορία  όσο  και  την  απορροή  των  όμβριων  υδάτων  ιδιαίτερα  ανασφαλή για  οδηγούς, πεζούς  και  καταστηματάρχες.

Επιπλέον, στην περιοχή παρέμβασης αισθητή είναι έλλειψη φρεατίων ικανών να παραλάβουν μεγάλες ποσότητες  βρόχινων υδάτων μετά από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως επίσης και η έλλειψη πρασίνου, κατάλληλου φωτισμού και αστικού   εξοπλισμού.

Σκοπός της μελέτης, είναι η οδός  28ης Οκτωβρίου να μετατραπεί σε μια οδό ελκυστική και προσβάσιμη, ταυτόχρονα όμως να ικανοποιεί τις καλαισθητικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων του Πύργου των περαστικών, αλλά και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και από άλλες περιοχές μιας και η συγκεκριμένη οδός αποτελεί συνδετήριο άξονα με την κεντρική πλατεία της πόλης.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη…

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου η παρέμβαση προσδιορίζεται από το σημείο που τελειώνει ο πεζόδρομος της 28ης Οκτωβρίου, στο ύψος της οδού Μπιζανίου, έως το ύψος του κόμβου της 28ης Οκτωβρίου,  με την οδό Ρήγα Φεραίου (ΔΟΥ Πύργου). Περιλαμβάνει την  ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων και του οδοστρώματος της οδού, με ιδιαίτερη έμφαση των τμημάτων έμπροσθεν του 2ου δημοτικού σχολείου, του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ηλείας και της συμβολή της οδού με την οδό Μπιζανίου, την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων  καθώς και  πρασίνου.

Η συνολικής παρέμβαση  ανέρχεται στα 7.350,00 τετρ. μέτρα περίπου.

Βασικός  άξονας   της  πρότασης  είναι  η  λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της οδού, η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου, φιλικό αστικό περιβάλλον προς τα ΑμέΑ καθώς και η ασφαλής αναβάθμιση της.

Ειδικότερα προβλέπονται:

Αποξήλωση όλων των υφιστάμενων τσιμεντόπλακων πεζοδρομίου και τοποθέτηση κυβολίθων, ενώ θα τοποθετηθούν και πλάκες οδηγών τυφλών.

Φρεζάρισμα του υπάρχοντος οδοστρώματος πάχους 4 εκ., διαμόρφωση υπόβασης οδού με χρήση θραυστού υλικού και άμμου λατομείου  καθώς και επίστρωση της τελικής επιφάνειας με κυβόλιθο,

Mετατόπιση φρεατίων και τοποθέτηση σχαρωτών, σύμφωνα με την  διαμόρφωση των νέων τμημάτων πεζοδρομίων,

Διαμόρφωση ραμπών ΑμέΑ, στην αρχή και στο πέρας εκατέρωθεν των πεζοδρομίων της οδού,

Χάραξη θέσεων στάθμευσης ΑμέΑ,

Κατασκευή και τοποθέτηση  προστατευτικών κιγκλιδωμάτων έμπροσθεν του 2ου Δημοτικού σχολείου

Τοποθέτηση  πινακίδων σήμανσης,

Tοποθέτηση τριάντα οκτώ (38) κάδων μικροαπορριμμάτων, σε σημεία εκατέρωθεν των πεζοδρομίων,

Τοποθέτηση πεντακοσίων(500) περίπου κολονακίων σε σημεία εκατέρωθεν των πεζοδρομίων,

Υπογειοποίηση του υπέργειου δικτύου της ΔΕΗ, καθόλα το μήκος παρέμβασης της οδού(υλοποίηση  από  ΔΕΗ).

Εργασίες πρασίνου όπου θα γίνει απομάκρυνση των υφιστάμενων δέντρων, και  τοποθέτηση Ακακίας Κωνσταντινουπόλεως

Τοποθέτηση εκατέρωθεν της οδού τριάντα οκτώ(38) φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, ύψους 6 μέτρων.

Όλη η επικαιρότητα