Ηλεία Κινηματογράφος Πολιτισμός

Πύργος: Οι αποθήκες του ΑΣΟ «σπίτι» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Τα τελευταία 20 χρόνια ο Πύργος, η Ηλεία, και πολλές άλλες πόλεις στη Δυτική Ελλάδα, στα τέλη Νοέμβρη-αρχές Δεκεμβρίου συνηθίζουν να κινούνται στους ρυθμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Ενός Πολιτιστικού θεσμού που έχει επιτελέσει σημαντικό ρόλο στο χώρο της εγχώριας νεανικής δημιουργίας και της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης. Η πρόσφατη υπογραφή (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) 3ετούς Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, δημιουργεί μια νέα προοπτική για τον θεσμό που μπορεί να ατενίζει το μέλλον του με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Φυσικά το ζήτημα της υπογραφής της σύμβασης δεν ήταν κάτι καινούργιο… αποτελούσε, εδώ και πολλά χρόνια, ένα πάγιο αίτημα του Φεστιβάλ που ήθελε, με το συγκεκριμένο τρόπο, να πατήσει πιο γερά στα πόδια του, να μπορεί να προγραμματίσει με μεγαλύτερη άνεση και, κατ` επέκταση, να προσφέρει ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στις μελλοντικές διοργανώσεις του…

Στο παρελθόν οι άνθρωποι του Φεστιβάλ είχαν ακούσει αρκετές φορές το ναι, ήταν όμως η Λυδία Κονιόρδου που –ως υπουργός Πολιτισμού- έμελλε να είναι αυτή που θα σηματοδοτούσε, με την υπογραφή της, την νέα εποχή στην οποία εισέρχεται πλέον ο θεσμός!

Να αποκτήσει την δική του στέγη…

Ξέχωρα από τα παραπάνω ένα ακόμα πάγιο αίτημα του Φεστιβάλ δεν είναι άλλο από την απόκτηση… μόνιμης στέγης! Ιδέες και προτάσεις για πιθανούς χώρους στην πόλη του Πύργου που θα μπορούσαν να στεγάσουν στο Φεστιβάλ υπήρξαν στο παρελθόν αρκετές… η πιο «δυνατή» απ` όλες, όμως, παραμένει ο χώρος των αποθηκών του ΑΣΟ (σ.σ. Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), ενός συγκροτήματος κτιρίων στο κέντρο της πόλης (σ.σ. περικλείεται από τις οδούς Κοκκίνου, ΣΠΚ, Μυστρά και Γυμνασιάρχου Δούκα), που θυμίζει το «ένδοξο παρελθόν» της πόλης, όταν χάρις στο εμπόριο της σταφίδας, ο Πύργος άκμαζε.

Έναν χώρο που το Φεστιβάλ, με πρωτοβουλία του, έχει χρησιμοποιήσει, σε προηγούμενες διοργανώσεις του, για την λειτουργία εκθέσεων φωτογραφίας, ζωγραφικής, χαρακτικής καθώς και την πραγματοποίηση συναυλιών και άλλων δράσεων. Μια κίνηση-παρέμβαση που είχε το δικό της συμβολισμό…

Το Φεστιβάλ έχει προσφέρει το περιεχόμενο και τα επιχειρήματα για να «ζωντανέψει» και πάλι το κτίριο του ΑΣΟ και εφόσον υπάρξει η θέληση για να χρηματοδοτηθεί κάτι τέτοιο ο χώρος φαντάζει ιδανικός για να φιλοξενήσει το θεσμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα διασφάλιζε την μελλοντική του πορεία και αφετέρου την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξή του ώστε να αξιοποιηθεί δημιουργικά η εικοσάχρονη εμπειρία του και να ενταχθεί με επιτυχία στο νέο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα, που χαρακτηρίζεται κυρίως από τις πολλαπλές προκλήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ιδανικός χώρος ο ΑΣΟ…

Εύγλωττο είναι και το σχόλιο, στο fb, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου: «11-1-2018. Χρειάστηκαν 21 χρόνια! Κατόπιν τούτου, ανεβάζουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. Βάζουμε μπρος την ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, το οποίο περνάει μέσα από την ανακαίνιση – επανάχρηση του σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ του Πύργου».

Η ίδρυση και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας (που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Καλλιτεχνικό Σχολείο, Πανεπιστημιακή Σχολή με κατεύθυνση στον Κινηματογράφο και τα Οπτικοακουστικά Μέσα κ.α.), που όμοιο του δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, ίσως και στο κόσμο, θα ήταν εφικτό να προσδώσει διεθνή ακτινοβολία, καταστώντας τον Πύργο, την Ηλεία αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως ένα τόπο συνάντησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας παιδιών και νέων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Η λειτουργία του καθ` όλη τη διάρκεια της χρονιάς με τους χώρους του να είναι επισκέψιμοι για εκδηλώσεις, αφιερώματα, προβολές, εκθέσεις κ.α., την χρήση του δηλαδή ως ένα Πολιτιστικό κέντρο με κεντρικό άξονα τον Κινηματογράφο, θα ήταν δυνατό να… απογειώσει την περιοχή μας!

Η μελέτη του 2009…

Ένα παράδειγμα για το «πρόσωπο» που θα μπορούσε να αποκτήσει το κτίριο του ΑΣΟ, ως έδρα του Φεστιβάλ, αποτελεί η προμελέτη που είχε συνταχτεί, εν έτει 2009, από τον Γιάννη Χατζηγώγα (ΑΠΘ/Πολυτεχνική Σχολή/Τμήμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας) και την ομάδα του. Ενδεικτικές φωτογραφίες-μακέτες από την συγκεκριμένη προμελέτη σας παρουσιάζει σήμερα η ΠΑΤΡΙΣ.

Όλη η επικαιρότητα