Χωρίς κατηγορία

Πύργος: Αποζημιώνονται οι πλημμυροπαθείς του Φεβρουαρίου του 2012

pl2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Για τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 4ης και 5ης Φεβρουαρίου 2012 στον Πύργο αναφέρθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας. 

Ο κ. Καφύρας σχολίασε με καυστικό τρόπο την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης:  « Επί τέλους μετά από 2 χρόνια περίπου από τις καταστροφικές πλημμύρες του την 4η και 5η Φεβρουαρίου 2012, το κεντρικό κράτος προς δόξας της γραφειοκρατίας και της «εξυπηρέτησης » του δοκιμαζόμενου πολίτη και επιχειρηματία, κατάφερε να εκδώσει την Καλή Υπουργική Απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση και να κοινοποιήσει τις σχετικές εγκυκλίους.  Η Κ.Υ.Α. υπεγράφη την 11η Δεκεμβρίου 2012 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά.  Δημοσιεύτηκε η Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 17η Δεκεμβρίου 2012. Η σχετική εγκύκλιος υπεγράφη την 8Η  Ιανουαρίου 2013 και παρελήφθη από τις υπηρεσίες μας την 17Η  Ιανουαρίου 2013.   Υπενθυμίζω  ότι η Π.Ε. Ηλείας για την αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες στην περιοχή του Πύργου τον Φεβρουάριο του 2012 πραγματοποιήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα  όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (καταγραφή ζημιών, αποτίμηση, πρακτικά).   Από τότε περιμέναμε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, η οποία καθυστερούσε  παρά τις αλλεπάλληλες και πολλές ενοχλήσεις και παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο.  Οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι 74 με ζημιά συνολικού ύψους 1.856.546€ και αφορούν καταστροφές σε μηχανήματα, εξοπλισμό, εμπορεύματα, εργαλεία, αυτοκίνητα και μηχανήματα έργων. Για το θέμα της αποζημίωσης των ζημιών σε κτίσματα (επισκευές ή ανακατασκευές) αρμόδιο είναι το ΤΑΠ Πύργου (το οποίο δεν υπάρχει !) υπεβλήθησαν μόλις δέκα αιτήσεις για επισκευές σπιτιών και φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα και πως  να γένει άλλωστε όταν είχε παρέλθει 1,5 χρόνος από τις πλημμύρες και οι πληγέντες επισκεύασαν όπως μπορούσαν τις ζημίες στις οικίες τους . Τι έλεγχος  θα μπορούσε εξάλλου να γίνει, για ζημιές που προκλήθηκαν από τα νερά της βροχής, σε σπίτια  μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα  ;  Για την αποζημίωση ζημιών σε οικοσκευές αρμόδιος είναι ο Δήμος του Πύργου και τα ποσά που διατέθηκαν αφορούσαν την Πρόνοια του Δήμου Πύργου, για  την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων ( οικοσκευές κλπ) και δεν ξεπέρασαν τις 200χιλ €.» 

Αποζημιώνονται με το 30% 

Ο κ Καφύρας επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις αποζημιώνονται με το 30% της ζημιάς τους: « Με βάση την ΚΥΑ   οι επιχειρήσεις, που όπως προανέφερα έχουν συνολική ζημιά 1.856.546€ αποζημιώνονται με το 30% της ζημιάς τους και για αυτό όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ υπήρχε πίστωση για να πληρωθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις που αναφέρονται στο Λόγο των 557.000€ Συντονίστρια  υπηρεσία παραλαβή των δικαιολογητικών έχει καθορισθεί η Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας (5ος όροφος) . Η επικοινωνία – προσέλευση μπορεί να γίνεται κάθε εργάσιμη μέρα από 09:00 έως 13:00 :  Α) στα γραφεία της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,

     Μανωλοπούλου 47, 5ος όροφος (Διοικητήριο)

Β) στα τηλέφωνα 2621-360-508, 517 και 510

Γ) στο fax 26210-81244

Δ) στο e-mail da@ilia.pde.gov.gr

Για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και που συνοπτικά είναι:

–      Βεβαίωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στην οποία αναγράφεται η  ζημία .

–      Βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ) .

–      Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης.

–      Βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρίας ή Υπεύθυνη Δήλωση περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής

–      Αθεώρητο τιμολόγιο επιχορήγησης .

Οι επιχειρηματίες να προσέλθουν στην Υπηρεσία μας για να ενημερωθούν να προμηθευτούν τις αιτήσεις, και για υποβάλουν τα δικαιολογητικά .  Οι Υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας θα κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατόν ώστε να τελειώνει γρήγορα αυτή η διαδικασία της συλλογής των δικαιολογητικών και με γρήγορο τρόπο να αποσταλούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης / Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ώστε να υποβληθούν το γρηγορότερο δυνατόν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους πληγέντες.»   

Γιώργος Κ.Ροζής

giorgosrozis@yahoo.gr   

Όλη η επικαιρότητα