Ηλεία

Πύργος: Το χωριό του ΚΕΦΙΑΠ που θα «ζήλευαν» πολλοί

Ακούστε το άρθρο

Ένα σύγχρονο χωριό…δίπλα στη θάλασσα, με τεράστιους δρόμους, παραδοσιακό φωτισμό, όμορφες μονοκατοικίες, μαρίνα, αεροδρόμιο, ανέσεις που θα ζήλεψαν πολλοί, κατασκεύασαν τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης μέσω των κατασκευών που υλοποίησε το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Γ.Ν Ηλείας.

Το πρόγραμμα, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ ΑΡΩΓΗ και τον ειδικό συνεργάτη της, Αρχιτέκτονα – Μηχανικό Παναγιώτη Λευκαδίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τα παιδιά «άξιους συνεργάτες τους» στο έργο σχεδιασμού και υλοποίησης του χωριού τους, με απλά υλικά που στα χέρια τους έγιναν σπίτια, δρόμοι, θάλασσες, καράβια και αεροπλάνα. «Όταν πιστεύουμε στα παιδιά, αυτά μπορούν να μας εντυπωσιάσουν», είπε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τη δική του συμμετοχή στο πρόγραμμα «την πιο εύκολη στη ζωή του αλλά ταυτόχρονα και την πιο σπουδαία», σημειώνοντας μάλιστα πως «…είναι ιερό πράγμα να βοηθάς και να προσφέρεις σε άτομα τα οποία ο θεός θέλησε να έχουν κάποιες ξεχωριστές ιδιαιτερότητες και είναι χρέος όλων μας και δη της πολιτείας να στηρίζει αυτά τα παιδιά».

Τα παιδιά από την πλευρά τους, δήλωσαν ενθουσιασμένα, τόσο από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που είχε η δουλειά τους, χωρίς να παραλείψουν να ευχαριστήσουν στον κ.Λευκαδίτη για την καθοδήγηση του. Δεν ξέχασαν όμως και την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου, Ζωή Χαντζή, η οποία – όπως είπαν τα παιδιά – είναι πάντα στο πλευρό τους. Η ίδια, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς», εξήγησε πως «…Όλα τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης  εφαρμόζονται από  προσωπικό που έχει εμπειρία και γνώση σχετικά με τις εξειδικευμένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ο κύριος στόχος τους δεν είναι μόνο να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο των ωφελουμένων, αλλά κυρίως να τους στηρίξουν να αναπτύσσουν δεξιότητες, μέσα σε ένα περιβάλλον επικοινωνίας, ανταλλαγής και έκφρασης συναισθημάτων στο οποίο θα δίνεται σημασία στη δημιουργία και την  αυτοέκφραση».

Την επόμενη εβδομάδα – σύμφωνα με την κα Χαντζή – θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος  Μουσικοκινητικής-Θεατρικής αγωγής το οποίο απευθύνεται πάλι σε παιδιά με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείονται από αυτό  και ενήλικες με αναπηρία, ενώ στο τέλος Απριλίου θα ξεκινήσει  και η πρώτη φάση του προγράμματος  ζωγραφικής. Στο τέλος του Μαΐου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση και των τριών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει συνεργασία των τριών εκπαιδευτών και των ωφελουμένων ώστε τον Ιούνιο να παρουσιαστεί στην ευρύτερη κοινότητα  το αποτέλεσμα όλων των προγραμμάτων.

Τα άλλα προγράμματα

Εξάλλου, όπως εξήγησε η κα Χαντζή, έχουν ενισχυθεί τα προγράμματα λειτουργικής αποκατάστασης με προσωπικό από τον ΟΑΕΔ με δυο λογοθεραπευτές και δύο φυσικοθεραπευτές και έναν ακόμα εθελοντή φυσικοθεραπευτή και έναν εθελοντή λογοθεραπευτή. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα λογοθεραπείας πραγματοποιείται και απόγευμα για όσους ωφελούμενους το πρωί παρακολουθούν τα μαθήματα τους, ενώ η θεραπευτική πισίνα λειτουργεί μία επιπλέον μέρα την εβδομάδα ώστε το προσωπικό να ανταποκρίνεται στα αυξημένα αιτήματα, ενώ στα προγράμματα συμμετέχει εθελοντής φυσικοθεραπευτής και εθελοντής λογοθεραπευτής.

Όλη η επικαιρότητα