Ηλεία

Πύργος: Διαμαρτυρία πυρόπληκτων στο διοικητήριο – Ζητούν μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων

Συναντήθηκαν με τους αντιπεριφερειάρχες Β. Γιαννόπουλο και Θ. Βασιλόπουλο.
Ακούστε το άρθρο

Η απαίτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κυριάρχησε  στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν  κάτοικοι και εκπρόσωποι των χωριών που βιώσαν την καταστροφή  που έσπειρε η πύρινη λαίλαπα, έξω από το διοικητήριο στον Πύργο.

Για πάνω από δύο ώρες άνθρωποι κρατώντας μαύρες σημαίες ένωσαν την φωνή τους ζητώντας από την πολιτεία να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί  και να φροντίσει ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επανοικοδόμησης της τοπικής οικονομίας και στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών…

Επιτροπή έξι ατόμων των εκπροσώπων των πυρόπληκτων που διαμαρτύρονταν  έξω από το διοικητήριο  συναντήθηκαν με τους Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου όπου τους έθεσαν μία σειρά αιτημάτων….

“Για όλα τα προβλήματα αναλυτικά μας έδωσαν απάντηση όσον αφορά κυρίως αυτά που τους αφορούσαν. Για ορισμένα άλλα ζητήματα που δεν είχαν την ευθύνη μας προέτρεψαν να απευθυνθούμε αλλού. Συζητήσαμε πολύ ώριμα. Θα κάνουμε μία δεύτερη συνάντηση με τους βουλευτές του νομού για να μεταφέρουμε τα αιτήματα που τους αφορούν”, τόνισε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους  δύο αντιπεριφερειάρχες ο κ Κώστας Μουλαγιάννης μέλος της Εθελοντικής Ομάδος Αρχ Ολυμπίας και εκπρόσωπος  πυρόπληκτων.

Στο ίδιος μήκος κύματος και οι δηλώσεις που έκανε ο κ Μιχάλης Πλαστουργός πρόεδρος του Αγροτικού  Συνεταιρισμού  Πύργου, ο οποίος κατά την διάρκεια της συζήτησης έθεσε θέματα που είχαν να κάνουν και με την ενίσχυση των πληττόμενων αγροτών.  Παράλληλα έθεσε και το θέμα της επιστροφής των χρημάτων του ταμείου Μολυβιάτη. Επίσης στο γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί τα επιδόματα του 2007 για τις φωτιές του Αυγούστου όπου η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη.

“Η κατάσταση που βιώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, από την πρώτη μέρα της καταστροφικής επέλασης της πυρκαγιάς έως και σήμερα, ήταν τραγική. Η ατελείωτη αγωνία και οδύνη, που ένιωσε κάθε συνδημότης μας βλέποντας τις δασικές εκτάσεις και τις περιουσίες του να τυλίγονται στις φλόγες, μπορούν να χαρακτηρίσουν επακριβώς το γενικότερο κλίμα που επικρατεί ακόμη και σήμερα και δυστυχώς θα συνεχίσει να επικρατεί επί μακρόν “, καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πυρόπληκτοι.

“Από τη Βύλιζα θα λείψει 1 εκ ευρώ”

Στη Μιράκα συγκεκριμένα στένεψαν το δρόμο και βάλανε πεύκα. Δηλαδή φύτευσαν κηροζίνη. Δεξιά και αριστερά του δρόμου σε μία απόσταση 300 μέτρων δεν πρέπει να υπάρχει πεύκα.  Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το ξέρει αυτό.  Στη Βύλιζα έβγαζαν 300 τόνους λάδι. Φέτος λείπουν από το χωριό ένα εκατομμύριο ευρώ.  Η συμφορά είναι τεραστίων διαστάσεων. Αντί να κάνουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, έκλειναν το δρόμο και έβαζαν την Πεύκα.

“Υπήρξε ευθυνοφοβία”

Η φωτιά θα μπορούσε να συγκρατηθεί. Υπήρξε ολιγωρία.  Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Υπήρξε φόβος. Υπήρξε ευθυνοφοβία. Φοβάμαι ότι το κακό θα μας ξανάρθει. Εάν δεν υπάρξει πρόληψη, αγάπη για τον τόπο και ενημέρωση των υπευθύνων.  Το δασαρχείο παλιά είχε ταχύτητα και δράση. Τώρα ρώτησα πολλούς πυροσβέστες γιατί δεν επεμβένεται στο χώρο της φωτιάς και μου είπαν ότι έχουν τέτοιες εντολές.  Μου είπαν μάλιστα ότι έχουμε εντολή να έρθει η φωτιά στην άσφαλτο.  Με αυτή τη λογική να της φέρουμε και κομπόστα της φωτιάς στην άσφαλτο αν καούν όλα.

“Φύλαξαν τον Ερμή και άφησαν τα χωριά να καούν”

Φύλαξαν τον Ερμή στα Ολυμπία και άφησαν όλα τα χωριά και κάηκαν. Καήκαμε όλοι. Να φυλάξουν τον Ερμή αλλά να φυλάξουν και εμάς ρε παιδιά. Εμείς βγήκαμε στο δρόμο. Όλα τα χωριά. Για τον Ερμή. Η πυροσβεστική καθόταν στην άσφαλτο και περίμενε να έρθει η φωτιά στην άσφαλτο. Αν είναι δυνατόν.  Και να τους φεύγει η φωτιά από ένα μικρό θάμνο. Όλοι ατσαλάκωτοι. Ήρθαν από την Αθήνα οι μεγάλες κορώνες και τους είπαν τα Ολύμπια και ανθρώπους. Τα δέντρα και τα ζώα να καούν όλα του κόσμου.

“Προκάλεσαν φωτιά και καλώδια της ΔΕΗ”

Πρέπει να γίνει υπογειοποίηση του δικτύου. Φαντάζομαι ότι είναι πολύ μεγάλο το κόστος.  Μπροστά μου σε περιοχή μακριά προκλήθηκαν δύο πυρκαγιές από τα καλώδια της ΔΕΗ.

“Εφαρμογή μέτρων πρόληψης”

Για να έχουμε αποτέλεσμα το κράτος θα πρέπει έγκαιρα να προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων με την διάνοιξη ζωνών, με τη φύλαξη των δασών κάνοντας χρήση και του στρατού. Και το δασαρχείο πρέπει να αλλάξει πολιτική όσον αφορά το θέμα  του να επιτρέπει να κόβονται δέντρα για την προστασία των περιοχών από τις πυρκαγιές.

“Θα κάνουμε μία δεύτερη συνάντηση με τους βουλευτές του νομού για να μεταφέρουμε τα αιτήματα που τους αφορούν”, τόνισε ο κ Κ Μουλαγιάννης

Το θέμα της επιστροφής των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη στην Ηλεία έθεσε ο κ Μ Πλαστουργός πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου

Όλη η επικαιρότητα