Εκπαίδευση Ηλεία

Πύργος: Διαμαρτυρία στην πρωτοβάθμια για την εξίσωση Κολεγίων – Πανεπιστημίων: «Όχι στον τριετή αποκλεισμό των αναπληρωτών»

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου διαμαρτυρήθηκε χθες έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, για την εξίσωση των πτυχίων των Κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προωθούνται είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών – συμβασιούχων!

Μάλιστα θέτει τα ακόλουθα τρία βασικά ερωτήματα:

  1. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας έχει αυτήν την επιλεκτική ευαισθησία στο ενωσιακό δίκαιο;
  1. Γιατί η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο στο θέμα των αναπληρωτών;
  1. Γιατί αντίθετα με το ενωσιακό δίκαιο εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις ως προς τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα;

 

“Τιμωρούν”
τους αναπληρωτές…  

Ακόμη ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι , “είναι απαράδεκτη η πρόθεσή τους να επαναφέρουν την τιμωρία στους αναπληρωτές, με τον τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες, εάν κάποιος αναπληρωτής παραιτηθεί.

Δείχνουν το ανάλγητό τους πρόσωπο, προσπαθώντας μάλιστα να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας, στοχοποιώντας και τιμωρώντας τους εκπαιδευτικούς”!

Επίσης δεσμεύτηκε να δώσει μάχη, όχι μόνο εναντίον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αλλά και εναντίον του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση.

Αντωνία Μπρή :
«Τιμωριτικές οι τροποποιήσεις
που έφερε το υπουργείο παιδείας»

Για την κίνηση διαμαρτυρίας του συλλόγου η κα. Αντωνία Μπρή, πρόεδρος του, τόνισε στην εφ. «Πατρίς».

«Βρισκόμαστε εδώ ως παράσταση διαμαρτυρίας σχετικά με τις τροποποιήσεις που έφερε το Υπουργείο Παιδείας και μάλιστα αιφνιδιαστικά, για θέματα που δεν υπήρχαν καν στην αρχική δημόσια διαβούλευση. Οι τιμωριτικές τροποποιήσεις που γίνονται, τόσο με τον τριετή αποκλεισμό των αναπληρωτών υποψήφιων για την προκήρυξη της γενικής εκπαίδευσης, όσο και η ρύθμιση σχετικά με τα κολέγια και τα πτυχία που προέρχονται από αυτά, απαξιώνουν όλο τον ρόλο της δημόσιας παιδείας. Εμείς ήρθαμε εδώ για να το καταγγείλουμε, στηρίζοντας τις αποφάσεις του ΔΟΕ και του ιδίου του προέδρου του, που στην βουλή μίλησε αναλυτικά για την αιφνιδιαστική αυτή τροποποίηση των δυο άρθρων, με δικαιολογία της πολίτικης ηγεσίας σχετικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας στο ενωσιακό δίκαιο, κάτι που γίνεται τελικά επιλεκτικά».

Παράσταση διαμαρτυρίας
της ΕΛΜΕ Ηλείας:
«Να αποσυρθεί η διάταξη
που εξισώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων
με αυτά των κολεγίων»

Βασίλης Δημητρέλλος διευθυντής της ΔΕ Ηλείας : «Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοι»..

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δ.Ε. Ηλείας, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά και οι διατάξεις που ανοίγουν την …πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., όπως και αρκετοί καθηγητές, ανέφεραν τα αιτήματά τους στον διευθυντή της Δ.Ε. Ηλείας κ. Βασίλη Δημητρέλλο, ο οποίος τους άκουσε προσεκτικά, καταλαβαίνοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Ο κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος μιλώντας για αυτή την κίνηση της ΕΛΜΕ Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά :

«Η ΕΛΜΕ Ηλείας κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας, αφού στην Αθήνα γίνεται διαμαρτυρία (έγινε χθες το μεσημέρι) για να αποσυρθεί η διάταξη του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει έρθει για την ανώτατη εκπαίδευση και αναφέρεται στην εξίσωση του πτυχίου κολεγίου με τα πτυχία Πανεπιστημίου. Με αυτή τη διάταξη θα αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα πού απορρέουν από ένα πτυχίο κολλεγίου, εις βάρος των πτυχίων των Ελληνικών πανεπιστημίων. Θα έχει τη δυνατότητα κάποιος με πτυχίο κολλεγίου να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αναγνωρίζοντας έτσι και χωρίς να περάσουν από τα αρμόδια όργανα, τα οποία αναγνωρίζουν τα πτυχία της αλλοδαπής, τα πτυχία των κολεγίων. Χωρίς κάποια έγκριση, μόνο και μόνο με αυτή τη διάταξη, εξισώνονται τα πτυχία των πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων.

Αυτό θα έχει συνέπειες βέβαια και για τα πανεπιστήμια και για τους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια. Ουσιαστικά θα βρίσκονται στην ίδια μοίρα αυτοί που έχουν βγάλει το πανεπιστήμιο, με αυτούς που έχουν βγάλει μόνο το κολλέγιο.

Αυτή η διάταξη θεωρούμε ότι απαξιώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και ανισότητες στην εκπαίδευση. Όλα αυτά είναι στη λογική της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο παλεύουν εδώ και χρόνια. Έρχεται δηλαδή ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα όπως καταλαβαίνετε. Εμείς αντιδρούμε και σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε μία παράσταση διαμαρτυρίας στην Δευτεροβάθμια. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους για τις συνέπειες αυτής της διάταξης και μάλιστα αντιδρούμε όχι μόνο εμείς, αλλά όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι πάρα πολλές οι σχολές που έχουν κάνει ανακοινώσεις, οι Πανεπιστημιακές αρχές, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και άλλοι. Αντιδρούμε όλοι με στόχο να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη διάταξη».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση συνεχίσει με αυτά τα μέτρα ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε.

«Υπάρχει κεντρικά μια προσπάθεια να σταματήσει εδώ η διαδικασία και να μην προχωρήσει. Αλλά αν αυτό ψηφιστεί θα δούμε με τι τρόπους θα αντιδράσουμε και πως θα το απαξιώσουμε στην πράξη».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΕ Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος τόνισε στις δηλώσεις που έκανε προς τους εκπαιδευτικούς.

«Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοι. Εκτίμηση προσωπική μου είναι ότι η διάταξη είναι μέσα στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο και ξεκίνησαν όλα αυτά από τα ΤΕΙ. Και είναι μία συνέχεια όπου πράγματι νιώθει ο Έλληνας εκπαιδευτικός και όχι μόνο, πως υποβαθμίζεται σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Υπάρχει θέμα και με το επίπεδο σπουδών, αλλά και το χρόνο διάρκειας των σπουδών. Δεν είναι στην δικαιοδοσία μου και στην αρμοδιότητα μου να κάνω πολλά γι’ αυτό το θέμα, καθώς έχω περιορισμένες δυνατότητες όπως ξέρετε. Και φαντάζομαι ότι η παράστασή σας εδώ έχει την έννοια μιας επιπλέον προς τα πάνω πίεσης, για την απόσυρση ή την βελτίωση της συγκεκριμένης κατάστασης που δρομολογείται. Καλόν αγώνα να έχετε».

Όλη η επικαιρότητα