Ηλεία

Πύργος: Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ στην β/θμια με την στήριξη των μαθητών

«Αν μας άκουγε το Υπουργείο Παιδείας, δεν θα φτάναμε έως εδώ», τόνισαν οι μαθητές.
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, προχώρησε χθες η ΕΛΜΕ Ηλείας, μαζί με μία αντιπροσωπεία μαθητών από τα σχολεία του Πύργου, ζητώντας για μία ακόμη φορά, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών από τον covid 19.

Τα μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας αναφέρθηκαν σε όλα τα «φλέγοντα» θέματα της παιδείας, ζητώντας από την πολιτεία να αλλάξει στάση και να βάλει πάνω από όλα την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι τα δικά της θέλω…

Να σημειωθεί πως οι μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, σήκωσαν πανό έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηλείας, στο οποίο έγραφαν “ακόμα μία χρονιά μία από τα ίδια, κόστος οι μαθητές μέσα στα σχολεία”.

Στέλλα Αναστασίου: «Κανένα από τα δίκαια αιτήματα μας δεν έχουν εισακουστεί από την Πολιτεία»

Στην συζήτηση που ακολούθησε με την παρουσία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κου Γιώργου Φωτεινοπούλου πρώτη πήρε το λόγο η πρόεδρος της ΕΛΜΕ κα Στέλλα Αναστασίου που τόνισε μεταξύ άλλων:

«Κανένα από τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών δεν έχουν εισακουστεί από την Πολιτεία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά παίρνει μέτρα και σε αντιδραστική κατεύθυνση. Προχωρά σε συγχωνεύσεις τάξεων, ενώ εμείς ζητάμε αραίωση. Τα πρωτόκολλα διαχείρισης των κρουσμάτων έχουν γίνει λάστιχο, αφού από τις 14 ημέρες πήγαμε στις 7 και τώρα έχουμε καταλήξει στις 5 ημέρες. Για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να παρουσιαστούν 50+1 κρούσματα σε μαθητές, με αποτέλεσμα σπάνια να κλείσει ένα τμήμα. Ζητάμε επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, αλλά η πολιτεία ρίχνει πάλι το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους μαθητές και για την διενέργεια των τεστ και για την ιχνηλάτηση στους εκπαιδευτικούς. Επίσης οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μία περίοδο που έχουμε ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν και κυρίως τα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και τις μάσκες αυξημένης προστασίας που πρέπει να φορούν τα παιδιά τους, αλλά και πολλές φορές και τα τεστ, αφού εκτός από τον Πύργο που γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ καθημερινά, στις άλλες περιοχές του νομού δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο μόνιμα. Άρα οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν αυτά τα τεστ για να τα προμηθευτούν. Επίσης ενώ εμείς ζητάμε μόνιμο προσωπικό για να στελεχωθούν τα σχολεία, έχει βρει τώρα το υπουργείο τις τρίμηνες λόγω covid. Επίσης δεν έχουμε προσλήψεις και σε προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ένα σχολείο».

Στην συνέχεια η κα μας Αναστασίου αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και θα πρέπει η πολιτεία να δώσει άμεσα λύσεις.

Ευρυδίκη Παυλοπούλου: «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα Ευρυδίκη Παυλοπούλου αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ, που στάθηκε και αυτή στη λανθασμένη αντίληψη της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση της παιδείας σε όλη τη χώρα:

«Η πολιτεία προσπαθεί να παρουσιάσει ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια, αλλά δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που έπρεπε. Έχουμε παιδιά να πηγαινοέρχονται είτε ως κρούσματα, είτε ως στενές επαφές, όπως και εκπαιδευτικούς, άρα εκ των πραγμάτων τμήματα και τάξεις υπολειτουργούν και επηρεάζουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν μπορεί μέσα σε αυτό το κλίμα, να μην θεωρεί κανείς θράσος να ακούς για εξετάσεις, για τράπεζα θεμάτων, για ελάχιστη βάση εισαγωγής, σε παιδιά κιόλας τα οποία δεν έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα σχεδόν καθόλου τα δύο προηγούμενα χρόνια, είτε πρόκειται για την τρίτη γυμνασίου, είτε για την Τρίτη λυκείου που θα δώσουν πανελλαδικές. Έτσι μόνο ενωμένοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα στην πράξη. Λέμε ναι στα ανοιχτά σχολεία, γιατί έχει αποδειχτεί ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη σε όλα τα επίπεδα και είχαμε αρνητικές συνέπειες τα δύο προηγούμενα χρόνια με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάτι που παραδέχεται τώρα και το υπουργείο. Ασφαλή σχολεία όμως με όλα αυτά που ακούσατε δεν εξασφαλίζονται, γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα υγειονομικά Πρωτόκολλα με τις παρούσες συνθήκες».

Διονυσία Δημητρακοπούλου: «Αν μας ακούγατε και δεν μας αγνοούσατε  δεν θα φτάναμε έως εδώ»

Η μαθήτρια Διονυσία Δημητρακοπούλου από το 3ο ΓΕΛ Πύργου που μίλησε εκ μέρους των παιδιών ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα μιλάει για μας μόνο το υπουργείο Παιδείας, η Κεραμέως. Επιβάλλουμε εμείς με τους αγώνες μας ότι θα έπρεπε να έχετε κάνει εσείς. Όλοι μαζί σαν μια γροθιά πανελλαδικά έχουμε δίκιο και πρέπει να ακουστεί το κάθε σχολείο, ο καθένας και η καθεμία μετράει. Παίρνονται συνεχώς αποφάσεις ενάντια μας. Παίζουν με την υγεία, τη μόρφωση και το μέλλον μας. Θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να κάνει ότι θέλει και να καθορίζει τις ζωές μας. Είμαστε αυτοί που έχουμε δίκιο και αν μας ακούγατε και δεν μας αγνοούσατε  δεν θα φτάναμε έως εδώ».

Στην συνέχεια η μαθήτρια ανέφερε τα αιτήματα που έχουν με τα κυριότερα να είναι τα εξής.

– Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις.

– Δωρεάν και συχνά rapid test στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους δήμους.

– Να μην μπαίνουν απουσίες όταν ένας μαθητής είναι σε υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα και περιμένει τα αποτελέσματα των τεστ.

– Δωρεάν οι απαραίτητες μάσκες σε μαθητές.

– Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία.

– Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές.

Και ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι «δεν θα σας αφήσουμε άλλο να παίζετε με την υγεία και τις ζωές μας σαν να μη μετράμε. Γιατί εν μέσω πανδημίας αντί να μειώνονται τα κρούσματα στους μαθητές αυξάνονται;».

Επίσης οι μαθητές ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων σε καμία τάξη, καθώς και η ελάχιστη βάση εισαγωγής και οι περιορισμοί στο μηχανογραφικό. Επίσης να προσαρμοστεί η ύλη σε όλες τις τάξεις και ειδικότερα στην τρίτη λυκείου. Ακόμη ζήτησαν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά τα οποία το έχουν ανάγκη και είναι πολλά αυτά. Ενώ τόνισαν ότι αυτά που ζήτησαν γίνονται, απλά δεν θέλει το Υπουργείο Παιδείας να τα πράξει.

Γιώργος Φωτεινόπουλος: «Θέλουμε ανοικτά σχολεία»

Απαντώντας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ο κος Γιώργος Φωτεινόπουλος τόνισε ότι σε πολλά από αυτά που ζητούν είναι σύμφωνος. Τόνισε  χαρακτηριστικά πως είναι υπέρ των ανοιχτών σχολείων, αφού η δια ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Αλλά πρέπει να στρέφονται όλες οι δυνάμεις προς την αναβάθμιση των ελληνικών σχολείων.

Επίσης για τα κρούσματα στα σχολεία της Ηλείας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα και για να δώσω μία φωτογραφία των κρουσμάτων του κορωνοιου, η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί και σήμερα έχουμε 21 κρούσματα σε μαθητές, σε σύνολο 8.000 και υπάρχουν 17 τμήματα στα σχολεία που έχουν από ένα κρούσμα το καθένα. Κάτι που φυσικά σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπάρχει, δεν επιτρέπει στο να κλείσει κανένα τμήμα αυτή τη στιγμή. Οπότε θεωρώ ότι στην Ηλεία είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά».

Η απάντηση Αναστασίου

Απαντώντας η κα Αναστασίου τόνισε ότι αν και δεν διαφωνεί στα λεγόμενα του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ επιμένει τα σχολεία να είναι ανοιχτά με ασφάλεια. Ενώ για την χθεσινή μείωση των κρουσμάτων τόνισε ότι δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα από μία μέρα, αφού καθημερινά, τις προηγούμενες ημέρες, είχαμε πάνω από 30 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ενώ δεν μετράνε και τις στενές επαφές των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Τέλος ο κος Βασιλειάδης εκπαιδευτικός ανέφερε πως επειδή υπάρχουν αρκετά κρούσματα και απουσίες στα σχολεία, θα πρέπει να μειωθεί φέτος η υλη προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η μαθησιακή διαδικασία.

Όλη η επικαιρότητα