Ηλεία

Πύργος: Διασωληνωμένο 2χρονο κοριτσάκι στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου λόγω γρίπης

Ακούστε το άρθρο
Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, κοριτσάκι δύο ετών από την περιοχή του Πύργου.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε καταρχάς από τους γονείς του με υψηλό πυρετό στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας /Ν.Μ. Πύργου, όπου οι γιατροί αμέσως μετά τις πρώτες εξετάσεις και βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης, έδωσαν εντολή να φύγει με ασθενοφόρο για την Πάτρα και συγκεκριμένα για το Καραμανδάνειο.

Εκεί οι γιατροί που εξέτασαν με την σειρά τους το παιδί, διαπίστωσαν και αυτοί την σοβαρότητα της κατάστασής του, με αποτέλεσμα η μικρούλα να διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου και αμέσως διασωληνώθηκε.

Όπως γράψαμε, η μικρή είναι μεν σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά οι γιατροί στο Ρίο είναι αισιόδοξοι ότι θα βγει νικήτρια από αυτή την μεγάλη μάχη που δίνει.

Χρήστος Χριστόπουλος: «Το παιδί ήρθε σε μας με πολύ υψηλό πυρετό»

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας /Ν.Μ. Πύργου κ. Χρήστος Χριστόπουλος, σε δηλώσεις του για το περιστατικό αυτό τόνισε.

«Το παιδί ήρθε σε μας με πολύ υψηλό πυρετό και αμέσως οι γιατροί του νοσοκομείου, βλέποντας τα συμπτώματα που είχε, το έστειλαν στο Καραμανδάνειο. Το νοσοκομείο μας άλλωστε δεν έχει τις δυνατότητες να νοσηλεύει παιδιά τόσο μικρής ηλικίας, γι’ αυτό και μεταφέρθηκε στην Πάτρα».

Ανδρέας Ηλιάδης: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι»

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης αναφέρει ότι το παιδί που έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, δεν είχε εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να νοσήσει σοβαρά από τον ιό της γρίπης και να έχει αρκετές επιπλοκές.

Το επίσημο αποτέλεσμα από το Ινστιτούτο Παστέρ, έδειξε ότι το κοριτσάκι προβλήθηκε από τον ιό της γρίπης Η3Ν2 και είναι συγγενικός με τον Η1Ν1. «Η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά σταθερή και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης, που με αφορμή το περιστατικό τόνισε ότι λόγω της σοβαρής έξαρσης του ιού της γρίπης χρειάζεται όλοι να είμαστε προσεκτικοί και υπογραμμίζει την ανάγκη, όταν υπάρχουν συμπτώματα «να πηγαίνουμε στον παιδίατρο. Ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος του κάθε παιδιού».

13 θύματα

Ένα παιδί 4 ετών είναι μεταξύ των 13 θυμάτων από την εποχική γρίπη, που είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 έχουν σημειωθεί 8 θάνατοι. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 13.
Από αυτά, τα επτά κρούσματα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα υπόλοιπα έξι δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες, ηλικιών από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως εμβολιασμένοι ήταν μόνο τρεις (25%).

Από την αρχή της δραστηριότητας της γρίπης έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Συνολικά 7 παιδιά από μηνών έως 9 ετών έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα 4χρονο παιδί κατέληξε.

Όλη η επικαιρότητα