Γυναίκα Ηλεία

Πύργος: Διστακτικές οι γυναίκες… το κομμάτι της βίας είναι ακόμα ταμπού

Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο του 1999  η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Με αφορμή την συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα, ο δήμος Πύργου και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, διοργανώνουν αύριο Κυριακή 26 Νοεμβρίου (στις 6:30 μ.μ.), ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση για το θέμα της έμφυλης βίας από τα στελέχη του Κέντρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας, της Ι.Μ. Ηλείας, στην κεντρική πλατεία του Πύργου (σ.σ. δίπλα από τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου.
Με αφορμή την εκδήλωση της Κυριακής, προχθές Πέμπτη, στο Πολύκεντρο του Δήμου Πύργου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Ανδριάνα Αγγελακοπούλου και το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, ο ψυχολόγος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο κοινωνιολόγος Θοδωρής Γιαννόπουλος και ο κοινωνικός λειτουργός Χρήστος Τουμπέκης.

Η κα Αγγελακοπούλου ανέφερε πως: «το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Πύργου, ξεκίνησε τις εργασίες του το Σεπτέμβριου του 2013 και θα συνεχίσει την λειτουργία του μέχρι το 2020, όντας χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, στο 100%. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφής βία ή εκμετάλλευση, όπως σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική και οικονομική βία, σεξουαλική παρενόχληση, θύματα πορνείας ή εμπορίας και διακίνησης γυναικών – trafficking- βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Απευθύνεται επίσης σε γυναίκες που χρήζουν ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης, λόγω των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων και της κρίσης. Για όλα τα παραπάνω τα στελέχη του Κέντρου μας θα αναφερθούν εκτενώς στην εκδήλωση της Κυριακής.  Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να δώσουν το παρόν στην ενδιαφέρουσα αυτή ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση»…

«129 περιστατικά σε 4 χρόνια»

Παίρνοντας το λόγο ο κοινωνιολόγος Θοδωρής Γιαννόπουλος ανέφερε ότι: «Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Πύργου, στεγάζεται σε αυτόνομο χώρο στο Πολύκεντρο, στο ισόγειο και το τηλέφωνό επικοινωνίας είναι το 26213 62634. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, έχουμε δεχθεί 129 περιστατικά. Με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το Κέντρο πλέον δέχεται εκτός από την κακοποίηση και περιστατικά γενικότερης κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων, δηλαδή μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.α. και σε θέματα εργασιακής συμβουλευτικής. Από τα 129 περιστατικά τα 44 ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, ενώ τα 85 είναι θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Μιλάμε για περιστατικά όχι μόνο από τον Πύργο αλλά από όλη την Ηλεία αφού πρόκειται για το μοναδικό Κέντρο στο νομό».
Το προφίλ των θυτών που ασκούν βία στις γυναίκες…

Μιλώντας για το προφίλ των ανδρών-θυτών που, κυρίως, ασκούν βία στις γυναίκες τους, ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι: «πρόκειται συνήθως για άτομα υπεράνω υποψίας. Οι μύθοι ότι είναι αλκοολικοί ή έχουν κακοποιηθεί από το στενό τους περιβάλλον και γι αυτό με τη σειρά τους ασκούν βία, έχουν καταρριφθεί. Μπορούμε να πούμε πως οι θύτες είναι άτομα που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, όπως και τα θύματα. Το προφίλ του θύτη είναι μόνο ψυχολογικό.

«Η γυναίκα έχει τη δύναμη να καταφέρει αυτά που θέλει στη ζωή της»…

Από την πλευρά του ο ψυχολόγος του Κέντρου Παναγιώτης Γεωργακόπουλος επισήμανε πως: «Η γυναίκα-θύμα βίας χρειάζεται πάνω απ’ όλα να βρει τη δύναμη για να έρθει στο Συμβουλευτικό Κέντρου. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και είναι και το μήνυμα που στέλνουμε, είναι να δώσουμε στη γυναίκα-θύμα να κατανοήσει ότι έχει τη δύναμη, την δυνατότητα και την ικανότητα να καταφέρει αυτά που θέλει στη ζωή της. Όταν καταλάβει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, μπορούμε να την βοηθήσουμε ψυχολογικά και να τις δώσουμε τις κατευθύνσεις που χρειάζεται για να ξεπεράσει την κατάσταση που αντιμετωπίζει». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Γενικότερα είναι διστακτικές οι γυναίκες, γιατί το κομμάτι της βίας είναι ακόμα ταμπού στην δική μας κλειστή κοινωνία και η γυναίκα φοβάται ότι μπορεί να εκτεθεί».

Όσο για το αν έχουν δώσει κατευθύνσεις σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις γυναικών που κινδύνευε ακόμα και η ζωή τους, προς τις αρμόδιες αρχές, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι στο διάστημα λειτουργίας του Κέντρου έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας με την Αστυνομία, το Νοσοκομείο του Πύργου, το «Χαμόγελο του Παιδιού», με την Μητρόπολη Ηλείας, γεγονός που έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις. «Παραπέμπουμε τα θύματα όποτε χρειάζεται και αντιστρόφως οι φορείς τα παραπέμπουν στο Κέντρο και υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία»… εξήγησε.

Όλη η επικαιρότητα