Ηλεία

Πύργος: Δύο χρόνια μετά, δεν σταματούν παρά να αναζητούν την αλήθεια για το θάνατο του Νίκου Λυμπερόπουλου

O Νίκος Λυμπερόπουλος εξέπνευσε το βράδυ της Τρίτης 30 Μαρτίου 2021 στο Νοσοκομείου του Πύργου. Η οικογένεια του τότε,  είχε διατυπώσει πολλά ερωτήματα που αφορούσαν στις συνθήκες, τον χρόνο, τον χώρο και τις διαδικασίες της ιατρονοσηλευτικής αντιμετώπισης που είχε στην κλινική Covid όπου και νοσηλευόταν.
Ακούστε το άρθρο

Των Γ. Μικελόπουλου & Γ. Τσουκαλά

Τον αγώνα για να μάθουν την αλήθεια σχετικά με τον θάνατο του αγαπημένου τους Νίκου Λυμπερόπουλου, που έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2021, συνεχίζουν δυο χρόνια μετά,  οι συγγενείς του αδικοχαμένου αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού.

Πριν από μερικές ημέρες, στις 23 Μαΐου 2023, η σύζυγος και η μητέρα του 41χρονου, προσέφυγαν στον Εισαγγελέα Εφετών Πατρών κατά της διάταξης της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αιγίου, σύμφωνα με την οποία η εισαγγελική λειτουργός απέρριψε την έγκληση κατά της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελικής Τσιόλα και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Δέσποινας Σωτηρίου.

Σύμφωνα με την οικογένεια του εκλιπόντος και του δικηγόρου τους Νίκου Αντωνιάδη, στην προβαλλόμενη διάταξη, δύο είναι τα βασικά «επιχειρήματα» της εισαγγελέως Ροδόπης Νικολούδη για την αρχειοθέτηση της εγκλήσεώς τους, επισημαίνοντας πως αμφότερα είναι απαράδεκτα και προδήλως αβάσιμα, με κύριο γεγονός ότι η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής δεν θα συνέβαλε στην ανεύρεση της αιτίας θανάτου του Νικολάου Λυμπερόπουλου, διότι αυτή ήταν …ήδη διαγνωσμένη, από τους μηνυθέντες.

«Είναι προφανές ότι σε τίποτα δεν βοηθάνε τις εγκαλούμενες και οι απαράδεκτες αναφορές στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, αφού πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. Άλλο πράγμα είναι τα μέτρα προστασίας των πολιτών έναντι ενός ιού και άλλο πράγμα η αναζήτηση της αλήθειας στην περίπτωση θανάτου ενός ασθενούς. Ούτε φυσικά η παραδοχή περί …’’παραδρομής’’ για τα δύο έγγραφα του Ε.Ο.Δ.Υ. Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά όταν στο δεύτερο έγγραφο έχει παραληφθεί η κρίσιμη φράση ‘’πρέπει να αποφεύγεται’’; Και για να μην απολείπεται αμφιβολία για το δόλο των εγκαλουμένων, οι οποίες σαφέστατα ενήργησαν προς τον σκοπό συσκότισης της υπόθεσης και παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης, υποβάλλουμε και το καταλυτικό του δόλου αυτού στοιχείο, σε κάθε περίπτωση από πλευράς της πρώτης εγκαλουμένης, το οποίο όμως περιήλθε σε γνώση και της δεύτερης, περιήλθε δε και σε γνώση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών και είναι βέβαιο ότι έπαιξε και αυτό το ρόλο του στο σχηματιστιμό της δικανικής κρίσης των εφετών (αφού καταρράκωσε την αξιοπιστία της κ. Τσιόλα), εν προκειμένω μάλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ως νέο στοιχείο στο πλαίσιο της εξέτασης της εδώ προσφυγής μας», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσφυγή που κατατέθηκε στις 23 Μαΐου 2023, ζητώντας να παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης.

Στους ισχυρισμούς της οικογένειας κατά την προσφυγή αναφέρεται και η απόφαση του Αντιεισαγγελέα Εφετών Πατρών Ιωάννη Πενταγιώτη και των τριών Εφετών του Συμβουλίου Εφετών που είπαν «όχι» στην άρνηση των εγκαλουμένων και διέταξαν νεκροψία-νεκροτομή, παραθέτοντας (σ.σ. στην κατατεθείσα προσφυγή) και το σχετικό βούλευμα.

Ο κ. Αντωνιάδης υποστηρίζει επίσης ότι σε τίποτα δεν βοηθάνε τις εγκαλούμενες και οι αναφορές, τις οποίες χαρακτηρίζει και ως «απαράδεκτες», στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, αφού πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.

«Άλλο πράγμα είναι τα μέτρα προστασίας των πολιτών έναντι ενός ιού και άλλο πράγμα η αναζήτηση της αλήθειας στην περίπτωση θανάτου ενός ασθενούς». Αναφορικά με το δόλο, σημειώνεται πως οι εγκαλούμενες ενήργησαν προς τον σκοπό συσκότισης της υπόθεσης και παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως η Αγγελική Τσιόλα ένα μήνα πριν το θάνατο του Νίκου Λυμπερόπουλου δεν αντέδρασε σε παρόμοιο περιστατικό θανάτου ασθενούς με Covid-19 και στην αντίστοιχη εντολή για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Η απόρριψη της έγκλησης

Σύμφωνα με την συνοπτική αιτιολογία της απόφασης της Εισαγγελέως Ροδόπης Νικολούδη, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η στοιχειοθέτηση του αδικήματος ή οποιασδήποτε άλλης αξιόποινης πράξης εκ μέρους των εγκαλουμένων και άρα η κρινόμενη έγκληση είναι αβάσιμη και ως τέτοια πρέπει να απορριφθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση οι εγκαλούσες κατήγγειλαν ότι ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν με τη νόσο Covid-19 στο νοσοκομείο Πύργου, απεβίωσε στις 30/03/2021, κάτω από ύποπτες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, συνθήκες.

Ωστόσο, αφού γίνεται αναλυτική αναφορά στις καταγγελίες της συζύγου και της μητέρας του Νίκου Λυμπερόπουλου, τονίζεται με σαφήνεια ότι από κανένα στοιχεία δεν προέκυψε δόλος των εγκαλουμένων προκειμένου να συσκοτίσουν την υπόθεση και δη τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου.

Ακόμα, τονίζεται πως σχετικά με την αναφορά της κας Τσιόλα στο από 10/04/2020 έγγραφο του ΕΟΔΥ και όχι στο μεταγενέστερο, επικαιροποιημένο, από Φεβρουάριο 2021, οφείλεται σε παραδρομή, δεδομένου μάλιστα ότι ανάμεσα στα δύο έγγραφα δεν υφίστανται ουσιώδεις διαφορές όσον αφορά στο θέμα της νεκροτομής. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα έγγραφα, σύμφωνα με το οποία στις περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν  με τη νόσο Covid-19 πρέπει να αποφεύγεται η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, προς τον σκοπό της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Οι εγκαλούσες ανέφεραν ότι η Αγγελική Τσιόλα εκ του πονηρού επικαλέστηκε το από 10/04/2020 έγγραφο του ΕΟΔΥ και όχι το μεταγενέστερο από Φεβρουάριο 2021, όπου αναφερόταν πως δεν απαγορεύεται η διενέργεια νεκροτομής, επιχειρώντας να υποκαταστήσει την εισαγγελική αρχή, αναφέροντας μάλιστα πως με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι υποψίες τους για τις συνθήκες θανάτου τους συγγενούς τους.

Και τα δύο έγγραφα διακατέχονται από το ίδιο πνεύμα και η επίκληση από την εγκαλούμενη ιατροδικαστή αυτού από 10/04/2020 και όχι από Φεβρουάριο 2021 δεν επέφερε ουσιώδη αλλαγή, ούτε επέδρασε διαφορετικά στην απόφαση της εγκαλούμενης εισαγγελικής λειτουργού Δέσποινας Σωτηρίου.

Το «χρονικό» ενός… μυστηριώδους θανάτου

O Νίκος Λυμπερόπουλος εξέπνευσε το βράδυ της Τρίτης 30 Μαρτίου 2021 στο Νοσοκομείου του Πύργου. Η οικογένεια του τότε,  είχε διατυπώσει πολλά ερωτήματα που αφορούσαν στις συνθήκες, τον χρόνο, τον χώρο και τις διαδικασίες της ιατρονοσηλευτικής αντιμετώπισης που είχε στην κλινική Covid όπου και νοσηλευόταν. Όπως κατήγγειλαν  μεταξύ άλλων, οι συγγενείς του, ο αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού υποσιτιζόταν για περίπου είκοσι ημέρες ενώ ένα ακόμα μεγάλο ερωτηματικό είχε να κάνει και με την ώρα θανάτου του.

Μέλη της οικογένειας, ισχυρίστηκαν τότε, πως η πρώτη ενημέρωση όταν η μητέρα του πήγε στο νοσοκομείο για να ζητήσει την μεταφορά του στο Ρίο, ήταν ότι Νίκος Λυμπερόπουλος απεβίωσε στις 9.15 μ.μ. την στιγμή που την επόμενη ημέρα, στο πιστοποιητικό, ως ώρα θανάτου αναφερόταν η 10η μ.μ., δηλαδή 45 λεπτά αφότου είπαν στη μητέρα του ότι πέθανε.

Και όλα αυτά, όταν – σύμφωνα με τα είδαν εκείνη την περίοδο το φως της δημοσιότητας – λίγες ώρες πριν η μητέρα του φτάσει στο νοσοκομείο, ο Νίκος επικοινωνούσε με τους δικούς του και περίμενε την μεταφορά του.

Η οικογένεια του αξιωματικού του εμπορικού ναυτικού είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή , για την διαλεύκανση της υπόθεσης, την διενέργεια της νεκροψίας – νεκροτομής προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του.

Μετά την αρχική άρνηση της Ιατροδικαστού Πατρών, ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ευάγγελος Μιχαήλος διέταξε τη διενέργεια νεκροτομής, για τα αίτια θανάτου του Νίκου Λυμπερόπουλου όμως λίγες ώρες αργότερα όλα ανατράπηκαν αφού ύστερα από παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηλείας, ανακλήθηκε η εντολή για την νεκροψία – νεκροτομή.

Τελικά, η ανατροπή έγινε στις 23 Απριλίου του 2021, όταν ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών Πατρών αποφάσισε την διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στη σορό του κάνοντας δεκτή την την αίτηση της οικογένειας του εκλιπόντα, με τα αποτελέσματα να δείχνουν… απροσδιόριστη αιτία θανάτου.

Όλη η επικαιρότητα