Πύργος: Δύσκολος χειμώνας για τους εμπόρους – «Αγκάθι» το ενεργειακό

Share

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου του Πύργου, αφού οι τεράστιες αυξήσεις στον τομέα του ρεύματος εκτιμούν ότι θα αποτελέσουν ένα «τσουνάμι» που ίσως αποτελειώσει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν καταφέρει να ανταπεξέλθουν σε οικονομική και υγειονομική κρίση έστω και δύσκολα.

Ως το μεγαλύτερο παράγοντα ανασφάλειας για το επιχειρείν χαρακτήρισε τη δεδομένη χρονική στιγμή τον κλάδο της ενέργειας ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος.

Όπως υποστήριξε, όλοι βίωσαν τεράστια δυσκολία να ανταποκρίνονται στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, ωστόσο θεωρεί θετικό το γεγονός πως θα υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στην έκφραση του κόστους ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, το στοιχείο στο οποίο τόνισε πως θα πρέπει να κινηθεί η Ηλεία είναι προς την κατεύθυνση της δικής της ενεργειακής αυτάρκειας, επισημαίνοντας πως ως Επιμελητήριο ξεκίνησε προσπάθεια για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με την οποία θα πετύχουν την «πράσινη οικονομία» και πως ελπίζει η κίνηση αυτή να έχει ανταπόκριση, ενώ κλείνοντας πρόσθεσε πως στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει και εκδήλωση που θα αναλύονται τα δυνητικά οφέλη που θα έχουν οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα.

«Δυσβάσταχτο κόστος για όλες τις επιχειρήσεις»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης εκτιμά πως το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο ήταν μια ευκαιρία να τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν την Ηλεία ώστε να βρεθεί λύση, ενώ αναφέρθηκε και στην έρευνα που έχει ξεκινήσει η «Διανέοσις» μετά από πρωτοβουλία και πίεση του Επιμελητηρίου με την οποία θα εξετάσουν τους τρόπους προώθησης της ανάπτυξης της Ηλείας. Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας σημείωσε πως πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο κόστος για όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες μετά την αλλαγή ώρας θα επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό τους.

Πρόσθεσε δε και την ανακοίνωση του νέου ωραρίου το οποίο θα κρατά μέχρι τις 20:30, με το ωράριο να μην αλλάζει μιας και οι μεγάλες αλυσίδες δεν ακολουθούν και αυτό θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό. Χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός πως αυτόν τον μήνα έχει πέσει λίγο η κιλοβατώρα, ενώ συμπλήρωσε πως θα ζητηθεί για ακόμα μια φορά η μείωση της τιμής της αντλίας για το πετρέλαιο κίνησης.

«Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και ματώνουν»

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος» Βασίλης Σιγούρος, υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις ματώνουν από την ενεργειακή κρίση και πως θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύση στην κατάσταση αυτή.

Συγκεκριμένα είπε: «Το ρεύμα και η ενέργεια αποτελούν πληγή για όλους. Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και ματώνουν κυριολεκτικά από τις μεγάλες αυξήσεις της ενέργειας. Έχουμε μείνει πολύ πίσω και ψάχνουμε συνεχώς λύσεις να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αφού δεν είναι βιώσιμα αυτά τα νούμερα. Ίδιες καταναλώσεις πέρυσι, ίδιες και φέτος, αλλά με τριπλάσιους κυριολεκτικά λογαριασμούς ρεύματος. Έπρεπε ήδη να είχε γίνει κάτι για αυτή την κατάσταση από πλευράς κράτους. Ναι μεν έχει κοπεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά τα χρέη που έχουμε είναι όσο έξι μήνες που υπήρχε. Δεν μπορούμε να τα καλύψουμε. Αυτό που πρέπει να κοιτάξει σε πρώτη φάση η κυβέρνηση είναι να μην έχουμε διακοπές ρεύματος. Είναι κάτι σημαντικό που έχουμε αφήσει στο έλεος του Θεού, δίχως να έχουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Τέλος, πρέπει να τεθούν πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα έτσι ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σε σειρά τα χρέη που οι ίδιοι μας δημιούργησαν».

«Το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, τεράστιο και δυσβάσταχτο»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος, σημείωσε πως θα πρέπει να σταθεί η κυβέρνηση στο πλάι των επαγγελματιών και πως η ενεργειακή κρίση είναι δυσβάσταχτη για όλους.

Ειδικότερα τόνισε: «Το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης πλέον είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο για όλες τις επιχειρήσεις. Από ένα μικρό πάγιο, έξοδο υπολογίσιμο για όλους, πλέον έχει καταντήσει μαχαιριά. Ένα πάγιο το οποίο σε πολλές περιπτώσεις – και δεν μιλάω για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις– έχει φτάσει στο σημείο να είναι εφάμιλλο ενός ενοικίου ή ενός συνεργάτη της επιχείρησης. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση και καλό θα είναι η κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο πλευρό των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν είμαστε άνθρωποι κατώτερου Θεού. Να συνεισφέρει και σε μας και να μας στηρίξει για να μπορέσουμε κι εμείς να στηρίξουμε τις οικογένειές μας και την τοπική κοινωνία, όπως γίνεται τόσα χρόνια».

Το ισχυρό πλήγμα που δέχεται ο εμπορικός κόσμος

Τις εκτιμήσεις τους πως θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας με πολλά έξοδα για τις επιχειρήσεις τους, κυρίως λόγω των τεράστιων αυξήσεων στα ενεργειακό, μεταφέρουν γνωστοί επιχειρηματίες του Πύργου ζητώντας παράλληλα να δοθεί λύση από την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου και οι ίδιοι να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην «χαθεί» η επιχείρησή τους.

Ξένια Ζούβελου- Υποδήματα Μπαξιβάνη

«Το ρεύμα φέτος θα είναι ένα μεγάλο αγκάθι θεωρώ για την αγορά. Ήδη έχει δυσκολέψει πολλά νοικοκυριά. Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, καθότι όλα τα σπίτια στηρίζονται στο ρεύμα και μιας και νυχτώνει και νωρίτερα πλέον, θα έχουμε πρόβλημα και με το ρεύμα και με το πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα σε εμάς υπάρχει άνοδος, όχι τεράστια, αλλά ο περισσότερος κόσμος παραπονιέται για τεράστιες αλλαγές στους λογαριασμούς του».

Κωνσταντίνος Ντεβενέζος– Κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων

«Το ρεύμα έχει αυξηθεί πολύ. Κάθε μήνα έρχεται και παραπάνω και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Κι όλα αυτά καταλήγουν και στον καταναλωτή. Το ότι νυχτώνει νωρίτερα αναμένεται να μας επιβαρύνει και να προκαλέσει αύξηση στον προϋπολογισμό μας.

Κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Βοηθάει με μία μείωση, όμως δεν αρκεί αυτό μιας και πάλι είναι αρκετά αυξημένο το ρεύμα. Σε σχέση με προηγούμενους μήνες παρατηρούμε τουλάχιστον 60-70% αύξηση».