Ηλεία

Πύργος: Έχασε το βιός του για δεύτερη φορά…

Ακούστε το άρθρο

Μια καταστροφική νύχτα έζησε κτηνοτρόφος στη περιοχή του Καταραχίου, στον Πύργο,  την Πέμπτη, βλέποντας το ποιμνιοστάσιό του να τυλίγεται στις φλόγες και μεγάλο μέρος της περιουσίας του να χάνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο άτυχος κτηνοτρόφος, Ιωάννης Μπλάθρας, έχοντας ζήσει ανάλογη απώλεια 10 χρόνια πριν, πλέον είναι συντετριμμένος.

Παραμονή των Φώτων του 2007, ο κ. Μπλάθρας είχε γίνει μάρτυρας της «μανίας» και της αγριότητας των καιρικών φαινομένων. Ανεμοστρόβιλος που είχε περάσει από την περιοχή του Καταραχίου, παρέσυρε στο διάβα του το ποιμνιοστάσιό του και προκάλεσε το θάνατο σε περίπου 20 με 25 ζώα. Τότε ο ιδιοκτήτης, έχοντας κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και αιτήσεις του ΕΛΓΑ, δεν έλαβε καμία απολύτως αποζημίωση…

Μετά την καταστροφή αυτή, έχτισε την περιουσία του από το μηδέν και με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να αποκτήσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ζώων. Η ατυχία όμως έμελλε να του χτυπήσει γιαδεύτερη φορά την πόρτα, 10 χρόνια μετά το πρώτο συμβάν, αυτή τη φορά καίγοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Αποτέλεσμα της φωτιάς που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ήταν να καούν περίπου 1.000 μπάλες σανό και από σύνολο 180 προβάτων, που μάλιστα είχαν γεννήσει πρόσφατα, έχασε ακαριαία 61 πρόβατα, ενώ 15 με 20 έχουν σοβαρά εγκαύματα και πρήξιμο στο σώμα τους, με τη νύχτα για πολλά από αυτά να αναμένεται κρίσιμη.

Ο κ. Μπλάθρας, έχει επικεντρωθεί πλέον στη φροντίδα όσων έχουν απομείνει, φροντίζοντας με ειδικά φάρμακα να τα διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανά.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, βρέθηκαν στο σημείο 6 οχήματα της Π.Υ. Πύργου και 12 άτομα προσωπικό. Η πρώτη κλήση στην υπηρεσία πραγματοποιήθηκε 21:58, ενώ το σβήσιμο της φωτιάς ολοκληρώθηκε στις 4 το πρωί. Στην κατάσβεση συμμετείχαν και δυο ιδιώτες με JCB μηχανήματα, με τα οποία απομάκρυναν το σανό. Οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίζονται περίπου στις 12.000 ευρώ.

Ο άτυχος κτηνοτρόφος, όντας χρόνια κάτοικος Καταραχίου, συντετριμμένος και έχοντας χάσει μεγάλο μέρος από το βιός του, ανέ φερε: «Μια ζωή εδώ, στα πρόβατα και τη βιοπάλη και σε μια ώρα χάθηκαν όλα. Εγώ έφυγα 20:30 από εδώ. Είχε φοβερή κακοκαιρία και ειδοποιήθηκα από γείτονα για το συμβάν γύρω στις 22:00. Η κακο καιρία ήταν άσχημη και πιθανόν η φωτιά να προήλθε από κεραυνό.

Ρεύμα δεν έχουμε για να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα. Αν καθυστερούσαμε 10 λεπτά, όλα τα ζώα θα καίγονταν. Μόνο και μόνο τα φάρμακα για την περίθαλψή τους κόστισαν 1.000 ευρώ. Η καταστροφή όμως είναι μεγαλύτερη. Και να έρθει η αποζημίωση του ΕΛΓΑ, τι θα προσφέρει; Χάνω την παραγωγή τους, το κεφάλαιο, τα πάντα. Όλα ήταν κόπος μιας ζωής. Ποιος θα βοηθήσει να τα ξαναφτιάξω;»

Όλη η επικαιρότητα