Ηλεία

Πύργος: Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στη Φιλοθέη (VIDEO)

Η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα είναι γεγονός, αφού από το μεσημέρι της Τετάρτης 17 άτομα Συριακής καταγωγής, φιλοξενούνται στη μαθητική εστία Φιλοθέης, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας στην πόλη του Πύργου.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη συνολική δράση που προτίθεται να  αναλάβει η Εκκλησιά της Ελλάδος για την αποσυμφόρηση των νησιών, βοηθώντας την όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα η Δομή στη Φιλοθέη αποτελεί τον πρώτο χώρο Πανελλαδικά που παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Εκκλησία.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σημαντική  πρωτοβουλία για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, έχει αναλάβει επίσημα πλέον η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιερά Μονή Πορετσού (στα σύνορα Αστρά-Αχαΐα) καθώς και η Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης αναμένεται να φιλοξενήσουν μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και ασυνόδευτα παιδιά Συριακής καταγωγής.

Μητέρες με παιδιά…..

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Εδώ και μέρες χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από κανέναν, είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας προτίθεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες στη μαθητική εστία της Φιλοθέης.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωναν και οι εργασίες που πραγματοποιούσαν στον χώρο, κλιμάκια της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας.

Χθες, από νωρίς το πρωί, επικρατούσε οργασμός εργασιών στην μαθητική Εστία της Φιλοθέης, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες  για την υποδοχή των προσφύγων.

Μάλιστα πριν φτάσουν, επιχείρηση Κέτερινγκ από την περιοχή της  Καλαμάτας, έφερε μερίδες φαγητού για την σίτιση τους .

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι λοιπόν,  το λεωφορείο που τους μετέφερε και υπό την διακριτική εποπτεία της Αστυνομίας,  εισήλθε στον χώρο της μαθητικής εστίας αποβιβάζοντας τους πρόσφυγες, τους οποίου υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι της εστίας.

Οι μητέρες με τα παιδιά τους εισήλθαν στο κτίριο το οποίο πλέον θα είναι το νέο τους σπίτι, για το διάστημα που θα παραμείνουν στην περιοχή μας.

Πάντως ο αριθμός των φιλοξενούμενων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, αφού η μαθητική εστία μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα γύρω στα 50 άτομα.

Εγκατάσταση ακόμα και σήμερα

Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες εντός των προσεχών ημερών, ακόμα και σήμερα ίσως,  αναμένεται να υπάρξει η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στην Ιερά Μονή Πορετσού καθώς και στην  Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης.

Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες γύρω στα 130 άτομα αναμένεται να φιλοξενηθούν συνολικά  στις δύο δομές.

Πάντως στην Τοπική Κοινότητα Αγράμπελης,  ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις τόσο από τους λιγοστούς κατοίκους όσο και από τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι δεν είναι σύμφωνοι με τα γεγονότα αυτά.

Αντίθετα στην  περιοχή της Δίβρης, η τοπική κοινωνία περισσότερο θετικά βλέπει την εξέλιξη αυτή αν και εδώ υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, περισσότερο για το γεγονός ότι έως τώρα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση.

Όλη η επικαιρότητα