Ηλεία

Πύργος: Έφυγε από την ζωή ο «Βαλέσα» της Ηλείας, Παναγιώτης Μπρης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία του Πύργου και της Ηλείας Παναγιώτης Μπρης, γνωστός στο Πανελλήνιο και ως «Βαλέσα» της Ηλείας, λόγω της καθόδου του ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 1981.

Ο Παναγιώτης Μπρης είχε σαν όραμα να αλλάξει την πόλη με τον δικό του τρόπο και την είχε ονειρευτεί πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη.

Ήταν ένα λαϊκό παιδί που είχε διαταχθεί να πολεμήσει στην Κορέα το 1951, που ξενιτεύτηκε στη Γερμανία για 12 χρόνια δουλεύοντας στα ανθρακωρυχεία (1957- 1969) και που κάποια στιγμή αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ηλεία, με στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των φτωχών συμπολιτών του.

Η δική του ζωή μέσα από τα επαγγέλματα που άσκησε (αγρότης, κουρέας, τζαμάς, φωτογράφος, ψαράς, κηροπλάστης, μηχανικός αυτοκινήτων, σαμαράς, πεταλωτής κ.λπ.) φαίνεται πως τον είχε εφοδιάσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα, ώστε να βγει, να εκτεθεί και να μιλήσει για τα προβλήματα των πολλών. Και εκτέθηκε στις δημοτικές εκλογές του ’78, πάντα ως ανεξάρτητος, παίρνοντας περί τις δύο χιλιάδες ψήφους (ουκ ολίγες), χάνοντας όμως τη δημαρχία του Πύργου από τον τότε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ (στην πράξη ήταν τρίτος με ποσοστό γύρω στο 20%).

Δεν απογοητεύεται… και στις βουλευτικές εκλογές του ’81, τις εκλογές της «Αλλαγής», κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος έχοντας απέναντί του… ισχυρούς αντιπάλους, με πρώτο όλων τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο (τον γνωστό οικονομολόγο και υπουργό αρχικά της Ένωσης Κέντρου και μετά της Νέας Δημοκρατίας). Ο Μπρης, ο «Βαλέσα της Ηλείας», θα δώσει έναν συγκινητικό αγώνα, με πολλά ευτράπελα στοιχεία (η ομιλία του στην Αμαλιάδα, πάνω στην κουτάλα μιας μπουλντόζας είναι για το αρχείο!), από τον οποίον όμως θα βγει οριστικά χαμένος…

Ποιος ήταν ο «Βαλέσα» της Ηλείας

«Ήταν Οκτώβριος του 1981. Ο λαός ετοιμάζεται να στείλει τη δεξιά οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όταν μια νέα πολιτική δύναμη αναδύεται στην Ηλεία: ο ανεξάρτητος υποψήφιος Παναγιώτης Μπρης, ο «Βαλέσα» της Ηλείας, κατάφερε να επικοινωνήσει με τη διάχυτη λαϊκή ενεργοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των ημερών».

Το παρόν τεκμήριο καταγράφει σε 56 σελίδες την προεκλογική περιοδεία του Παναγιώτη Μπρη στην Ηλεία, τις ομιλίες στους κύριους σταθμούς της και τις διεργασίες στον χώρο των ανεξαρτήτων υποψηφίων του νομού. Το έργο αποτελεί προϊόν του Γεωργίου Κοσμόπουλου – Σωκράτη, ο οποίος συνόδευσε τον Μπρη στην περιοδεία του, κατέγραψε τις δημόσιες τοποθετήσεις του και αποτύπωσε σε πολυάριθμες φωτογραφίες τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά.

Ο Παναγιώτης Μπρης συγκέντρωσε συνολικά 106 ψήφους, αποτυγχάνοντας να υπερβεί τις 122 που συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο της Επαναστατικής Αριστεράς (πρόκειται για τη γνωστή συμμαχία ΚΚΕ (μ-λ) και της Κ.Ο. Μαχητής). Ο Γιάννης Φραγκανδρέας εξασθενημένος από την αποστασία των οπαδών του συγκέντρωσε 13 ψήφους.

Όλη η επικαιρότητα