Ηλεία

Πύργος: Έγινε ΣΤΟ και για τους σεισμούς

Παρουσία των εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο  η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του δήμου Πύργου, για την νέα αντιπυρική περίοδο. Ξέχωρα από το βασικό θέμα συζητήθηκε ιδιαίτερα και η έντονη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών…

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και Διοικητής της ΠΥ Πύργου Δημήτρης Αντωνάκης είπε ότι ο σχεδιασμός για την νέα αντιπυρική περίοδο είναι ο ίδιος με τον περσινό. «Από την πλευρά μας στο δήμο Πύργου θα διαθέτουμε κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 4 περιπολικά. Επίσης έχει εκδοθεί η διάταξη που απαγορεύει την χρήση πυρός μέσα στην  αντιπυρική περίοδο. Φυσικά η καύση θα επιτρέπετε μόνο μετά από άδεια της Υπηρεσίας μας, ενώ θα υπάρχει τήρηση των μέτρων που προβλέπονται από τη νέα πυροσβεστική διάταξη». Παράλληλα ο κ. Αντωνάκης έκανε και προτάσεις για τα υδροστόμια.

Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε πως «Θέση μας είναι ότι το αγροτοδασικό οδικό δίκτυο χρήζει εκτεταμένης βελτίωσης κυρίως στην ΔΕ Ωλένης. Από την συγκεκριμένη περιοχή σαν Υπηρεσία θα ξεκινήσουμε την βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου μετά από χρηματοδότηση 19.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Οι υδατοδεξαμενές λειτουργούν πλήρως όπως επίσης και τα πυροφυλάκια που είναι στην αρμοδιότητα μας. Να προσθέσω επίσης ότι οι εργάτες δασοπροστασίας 8μηνης απασχόλησης, υπό τις εντολές μας, δημιούργησαν ένα  τόξο αντιπυρικής προστασίας που εκτείνεται από τις εκβολές του Αλφειού έως τον Άγιο Ηλία περνώντας από Σπιάτζα, Κατάκολο και Σκαφιδιά, απομακρύνοντας την θαμνώδη βλάστηση που αποτελεί αιτία δημιουργίας και ανάπτυξης δασικής πυρκαγιάς».

Από την πλευρά του ο δήμος Πύργου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες δασοπροστασίας στις περιοχές, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο, Μυρτιά, με χρήματα από το πρόγραμμα δασοπροστασίας.

Σημειώνεται πως ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής αναφερόμενος στο θέμα της σεισμικής δραστηριότητας μίλησε για μια λογική αντιμετώπιση σε μια σεισμογενή περιοχή όπως είναι ο δήμος Πύργου. Επισήμανε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός αλλά διαρκής εγρήγορση και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και Υπηρεσίες. «Μιλώντας με τον κ. Λέκκα μου είπε ότι ο σεισμός, της Δευτέρας, ήταν μεγέθους 4,8 ρίχτερ, με εστιακό βάθος 6 χιλιόμετρα ενώ το ακριβές του επίκεντρο ήταν στις εκβολές του ποταμού Πηνειού. Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση» συμπλήρωσε ο κ. Λιατσής  που σχολίασε, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη άμεσης κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα