Βιβλίο Ηλεία Πολιτική

Πύργος: Εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καραμάνου για τα δικαιώματα των γυναικών (PHOTOS)

Με την ίδια την συγγραφέα να δηλώνει, στο τέλος της εκδήλωσης, ότι «το αίτημα για τις γυναίκες σήμερα είναι να μοιραστούμε δίκαια τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο η  παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καραμάνου «Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των Γυναικών – Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Παπαζήση»). 

Την εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων νομού Ηλείας και η Γραμματεία Ισότητας της ΟΤΟΕ. Οι εκλεκτοί ομιλητές του πάνελ –και όχι μόνο- εξήραν τον χαρακτήρα και τον αγώνα της Άννας Καραμάνου στο γυναικείο κίνημα καθώς και το υψηλό επιστημονικό, ερευνητικό και ιστορικό επίπεδο του βιβλίου, μοναδικό στο είδος του. Άλλωστε είτε ως ακτιβίστρια, είτε ως διανοούμενη και φυσικά και ως πολιτικός, η Άννα Καραμάνου αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στο σύγχρονο ελληνικό γίγνεσθαι. Η ίδια η συγγραφέας δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση της για την παρουσία της στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε… λίγα μέτρα πιο πέρα –και μέσα στο κοινό- ανάλογη συγκίνηση, και χαρά συνάμα, ένιωθε και η μητέρα της Ελένη Καραμάνου.

Δεξιά στη φωτο ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος… διακρίνονται επίσης τα μέλη του πάνελ, Μαρία Στρατηγάκη, Ειρήνη Νικολοπούλου (συντονίστρια), Ρόδη Κράτσα και η Άννα Καραμάνου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρόπο… μουσικό και την Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων να παρουσιάζει πέντε τραγούδια («Χρώμα δεν αλλάζουνε», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Μενεξέδες», «Ζουμπούλια» και «Αλεξάνδρεια»), υπό την διεύθυνση της Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, Σχολικής Σύμβουλου Εκπαιδευτικών Μουσικής Δ. Ελλάδας.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, καλωσόρισε το κοινό και την κα Καραμάνου με απόσπασμα βιβλίου του Πύργιου λογοτέχνη, Τάκη Σινόπουλου, τονίζοντας πως: «το βιβλίο της Άννας Καραμάνου πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη με βαθιά επιστημονική γνώση. Σας ευχαριστούμε που με την παρουσία σας μας δίνετε την ευκαιρία να διοργανώσουμε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συμμετέχοντες στην διοργάνωση της εκδήλωσης».

Συντονίστρια στην  εκδήλωση ήταν η γνωστή δημοσιογράφος, Blogger και Σύμβουλος Επικοινωνίας, Ειρήνη Νικολοπούλου  που χαρακτήρισε το πάνελ ως… «γυναικεία σπείρα»! «Το λέω αυτό γιατί καταγόμαστε από γειτονικές περιοχές. Η Άννα Καραμάνου από τον Πύργο, εγώ από τα Τρόπαια και τα Λαγκάδια Αρκαδίας, η κυρία Στρατηγάκη από την Σπάρτη, και η κυρία Κράτσα από την Ζάκυνθο και την Μυρτιά Ηλείας». Μιλώντας για την Άννα Καρμάνου η συντονίστρια της εκδήλωσης τόνισε το ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία της διακομματικής επιτροπής Γυναικών για να συμπληρώσει ότι «με έκανε να πιστέψω ότι θα γίνω καλύτερος άνθρωπος και επαγγελματίας και γι` αυτό την ευχαριστώ».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Ρόδη Κράτσα (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τ. Ευρωβουλευτής, Α΄Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κοινωνιολόγος, μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση), που χαρακτήρισε ως εκλεκτή συνάδελφο την Άννα Καραμάνου «με την οποία συνυπήρξαμε σε μια σημαντική εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά. «Μας ένωσε η βαθιά πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα πετύχαινε τους στόχους της αν δεν αντιμετώπιζε το έλλειμμα ισότητας των δυο φύλλων. Δώσαμε μάχες μαζί και καταφέραμε να ενταχθεί στη συνθήκη της Λισαβόνας η ισότητα των δυο φύλλων. Το βιβλίο της διαπλέκει ιστορική προσέγγιση και βαθιά ανάλυση διαπνεόμενο από εξευρωπαϊσμό. Αναφέρει τις επιρροές του φεμινιστικού κινήματος Ελλάδας και Τουρκίας από τις αξιακές ιεραρχήσεις που διέκριναν τις δυο χώρες. Σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε για να τονίσουμε την δύναμη που έχει η κοινωνική συμμετοχή των γυναικών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Κράτσα.

Η Μαρία Στρατηγάκη (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), αναφέρθηκε στην προσωπική της σχέση –από την δεκαετία του `80- με την Άννα Καραμάνου ενώ μιλώντας για το βιβλίο τόνισε ότι «είναι το πρώτο διδακτορικό που έβαλε στο επίκεντρο ένα στέρεο θεωρητικό πλαίσιο, με συγκριτική ανάλυση για την ισότητα των δυο φύλλων. Διαθέτει πολύτιμα στοιχεία για διδασκαλία ενώ κοιτάζει πέρα από τα στερεότυπα. Θα έλεγα ότι είναι ένα απολύτως επιτυχημένο εγχείρημα γιατί η Άννα Καραμάνου στέκεται σε απόσταση από τον λόγο της κοινής γνώμης».

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Άννα Καραμάνου (πρ. Ευρωβουλευτής, πρ. Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Δρ Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ), που εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του, το πάνελ των συνομιλητριών της και ιδιαίτερα τις συμμαθήτριες της από το Γυμνάσιο Θηλέων Πύργου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

«Η έρευνα και συγγραφή του βιβλίου, που αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής, υποκινήθηκε από το γεγονός ότι ήθελα να μεταδώσω τη γνώση και την μεγάλη εμπειρία που απέκτησα από την πολύχρονη συμμετοχή μου στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στην συναρπαστική περιπέτεια που λέγεται διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλλων. Η θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο με έφερε σε επαφή με γυναίκες από διαφορετικούς πολιτισμούς και ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Έτσι θέλησα να συγκρίνω και να αξιολογήσω την εξέλιξη των φεμινιστικών αρχών στην Ελλάδα και την Τουρκία, δυο γειτονικές χώρες με μεγάλες διαφορές που όμως έχουν και πολλά κοινά. Το πιο κοινό σημείο είναι η πατριαρχική, μεσογειακή, βαλκανική κουλτούρα που έχουν και οι δυο χώρες. Ένα ακόμα κοινό στοιχείο είναι ο πρώιμος ευρωπαϊκός προσανατολισμός και των δυο χωρών. Υπάρχουν ακριβή στοιχεία, μέσα στις 700 σελίδες του, και διαβάζοντας το κανείς θα ενημερωθεί λεπτομερώς και για τις ιστορικές εξελίξεις, και όλα τα γεγονότα που έδωσαν τις βάσεις για το γυναικείο κίνημα. Εξέχουσα μορφή, για να απολαμβάνουν σήμερα οι γυναίκες δικαιώματα, ήταν η Καλλιρρόη Παρρέν (σ.σ. ιδρύτρια του Λυκείου Ελληνίδων)».

Η εκδήλωση «άνοιξε» κι «έκλεισε» με τρόπο μουσικό… γνωστά ελληνικά τραγούδια παρουσίασαν η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου (στο ξεκίνημα) και η Μαρίνα Νικολακοπούλου (στο τέλος) έχοντας συνοδεία πιάνο που έπαιξε η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση.
Η εκδήλωση «άνοιξε» κι «έκλεισε» με τρόπο μουσικό… γνωστά ελληνικά τραγούδια παρουσίασαν η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου (στο ξεκίνημα) και η Μαρίνα Νικολακοπούλου (στο τέλος) έχοντας συνοδεία πιάνο που έπαιξε η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση.

Η κα Καραμάνου ολοκλήρωσε την ομιλία της με την ρήση της Καλλιρρόης Παρρέν “Οι γυναίκες να μπουν στην πρώτη γραμμή, να πετύχουμε εμείς εκεί που απέτυχαν οι άνδρες”, εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος.

Χαιρετισμούς απεύθυναν, επίσης, η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Γιώτα Μπαρτζοπούλου, η αντιδήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών «Πυργιώτισσες» Ανδριάνα Αγγελακοπούλου και η πρόεδρος του Κέντρου Αλληλεγγύης και Αναπτυξιακής Συνεργασίας «Καλλιρρόη Παρρέν», Πανωραία Παπαδοπούλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με δυο τραγούδια («Με τα μάτια κλειστά» και «Ταμπακέρα») που ερμήνευσε η Μαρίνα Νικολακοπούλου συνοδεία πιάνο από την αγαπημένη φίλη της Άννα Καραμάνου, Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν: Ο πανοσιολογιότατος π. Αγγελής Παπαγγελής (εκπρ/πος του Μητροπολίτη Ηλεία), ο βουλευτής Κ. Τζαβάρας, ο πρώην υπουργός κ. Κράτσας (σύζυγος της κα Κράτσα), ο δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρ. βουλευτής Α.Μαρίνος, το μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης, ο Αντιπ/ρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη Δ. Κωσταριάς, η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρ. Αγγελακοπούλου, ο επικ. ελάσσονος μειοψηφίας Δημ. Συμβ. Πύργου Γ. Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος Επιμελητήριου Ηλείας Κ.Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας Ευ. Παπαγεωργίου, ο υπευθ. Ασφαλείας Λιμένα Κατακόλου Αγγ. Παναγιωτακόπουλος, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου Σ. Μπουλουτας, ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Ηλείας Π.Ζεύλας, η πρόεδρος του Ερ. Σταυρού Πύργου Τζένη Τσεμπενέκα, ο πρόεδρος των «Χρωμάτων της Ήλιδας» Π. Αυγερινόπουλος, ο πρόεδρος ΝΟΔΕ Ηλείας Χρ .Γαβράς, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Χαρ. Καφύρας, η πρόεδρος των Ιδ. Υπαλλήλων Χρ.Ζούπη, η εκπρ/πος της 117 Π.Μ. Θεοδώρα Γιαννοπούλου, η εκπρ/πος της ΣΕΤΤΗΛ Ευγενία Χριστοπούλου και ο Δ/ντης του γραφείου του βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου, Γιώργος Καραστέργιος.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης η Άννα Καραμάνου υπέγραψε δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου της με τίτλο «Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των Γυναικών – Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Παπαζήση» και διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» στον Πύργο).

Όλη η επικαιρότητα