Categories: Ηλεία

Πύργος: Έκλεισαν τα φώτα πριν… κλείσουν τις επιχειρήσεις τους!

Share

Το μήνυμα ότι θα παλέψουν με νύχια και με δόντια σε ακόμα μια κρίση θέλησαν να δώσουν χθες το απόγευμα οι επιχειρηματίες της εστίασης στον Πύργο, οι οποίοι προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση κλείνοντας τα φώτα των επιχειρήσεών τους.

Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να δείξουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, τονίζοντας πως η λήψη μέτρων πραγματικής στήριξης από την κυβέρνηση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ πλέον για να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

Ο κλάδος της εστίασης έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει από 10ετη οικονομική κρίση και την πανδημία, ωστόσο η ενεργειακή κρίση που πλήττει την αγορά δείχνει δυσβάσταχτη για όλους. Οι επαγγελματίες γεμίζουν με απόγνωση βλέποντας πως «σκοτεινιάζει» έντονα στην άκρη του τούνελ. Μοναδική ελπίδα για τους ίδιους η πραγματική και ουσιώδης στήριξη από την κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους στον κλάδο. Ωστόσο, αντίδραση μέχρι στιγμής από το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει…

Καθολική συμμετοχή των επαγγελματιών

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος» και ιδιοκτήτης του καταστήματος «Βεγγέρα» Βασίλης Σιγούρος, εστίασε στην καθολική συμμετοχή του κλάδου στη χθεσινή διαμαρτυρία αλλά και στις αυξήσεις που καθιστούν απαγορευτική τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Στην αποψινή συμβολική διαμαρτυρία στον Πύργο και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά, είδαμε πως η συμμετοχή ήταν καθολική γεγονός που δείχνει την αγανάκτηση και απόγνωση των επαγγελματιών της εστίασης».

«Άμεσα μέτρα στήριξης και όχι άλλα λόγια»

Παράλληλα στάθηκε στις τεράστιες αυξήσεις σε όλους τους τομείς, καθώς και στην προσπάθεια ανθρώπων του κλάδου να αντέξουν στο κύμα κρίσης. «Όπως είναι γνωστό, τα τιμολόγια της ενέργειας έχουν περισσότερο από 170% σε σύγκριση με παλαιότερους λογαριασμούς. Όπως καταλαβαίνετε οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως από τις αρχές του νέου έτους.  Είδη πρώτης ανάγκης στο σούπερ μάρκετ, καφές, πετρέλαιο θέρμανσης, ξύλα, υγραέριο και όλα τα καύσιμα και αναγκαία αγαθά έχουν πάρει την ανιούσα, με αποκορύφωμα την τρελή αύξηση της ενέργειας.

Μιλάμε για τρεις φορές ακριβότερους λογαριασμούς σε επιχειρήσεις και σπίτια. Πολλοί συνάδελφοι έχουν απορροφήσει ήδη όλες αυτές τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην είναι βιώσιμες και να ψάχνουμε άλλους τρόπους όπως μείωση προσωπικού ή μειωμένο ωράριο ή να αφήνουν άλλους λογαριασμούς απλήρωτους, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε το ρεύμα για να μην βρεθούμε χωρίς αυτό στα καταστήματά μας όπου αυτό καταλαβαίνετε ότι για μία επιχείρηση όταν είναι βιώσιμη την οδηγεί σιγά-σιγά προ το θάνατο. Είναι κρίμα να μιλάμε για τον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο της Ελλάδος, για την εστίαση, που έχει βάλει πλάτη τα τελευταία 2,5 χρόνια στην πανδημία και την τελευταία δεκαετία στην οικονομική κρίση.

Ένα μεγάλο ποσοστό έχει βγει αλώβητο και ζωντανό από όλες αυτές τις συγκυρίες, είτε τις οικονομικές είτε τις υγειονομικές, οπότε είναι κρίμα να πεθάνει, να κλείσει την επιχείρηση του, από την αδικαιολόγητη και τρελή αύξηση της ΔΕΗ. Για όλα αυτά ζητάμε πλέον άμεσα μέτρα στήριξης και όχι άλλα λόγια ο κλάδος μας δεν μπορεί να μείνει ζωντανός με λόγια θέλουμε πράξη»

Μικρή διακοπή στο δημοτικό συμβούλιο

Τέλος, ο κ. Σιγούρος θέλησε να ευχαριστήσει το δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο για τη στήριξή του στη χθεσινή διαμαρτυρία με μικρή διακοπή στο δημοτικό συμβούλιο προς συμπαράσταση στον κλάδο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Θηλιά στο λαιμό των επιχειρηματιών

«Θηλιά» στο λαιμό τους χαρακτηρίζουν την ενεργειακή κρίση οι επιχειρηματίες της εστίασης, αφού οι αυξήσεις που εντοπίζουν είναι τεράστιες και αυξάνουν το εξοδολόγιό τους σε απαγορευτικά ύψη, κάνοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις τους μη βιώσιμες. Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση συσσωρεύεται στα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να δεχθούν το τελειωτικό χτύπημα. Παρακάτω δηλώσεις επιχειρηματιών στην «Π»:

Γιώργος Κρανίτης-«Ten10»

«Είναι μια συμβολική διαμαρτυρία στον Πύργο και όχι μόνο, όπου σχεδόν όλα τα μαγαζιά της πόλης συμμετείχαν. Κλείσαμε τα φώτα από τις εφτά και για μισή ώρα, για να διαμαρτυρηθούμε για την αύξηση στην ενέργεια. Είναι ένα φαινόμενο που έχει δυσκολέψει πολλές επιχειρήσεις και έχει γίνει θηλιά για τον επιχειρηματία. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρεθεί λύση, διότι η εστίαση έχει σηκώσει πολλά βάρη. Είναι κρίμα να κλείσει επιχείρηση ενώ έχει αντέξει και την οικονομική κρίση και την πανδημική. Από τη στιγμή που βγήκε αλώβητη από όλα αυτά, είναι κρίμα να «πεθάνει» από λογαριασμούς».

Αλέκος Τομαρόπουλος–«Black Rabbit»

«Με την κίνηση αυτή βλέπουμε τη δύναμή μας και δηλώνουμε την αντίθεση σε όλο αυτό το παράλογο που μας συμβαίνει. Πιστεύω είχαμε περισσότερο από 90% συμμετοχή, αλλά δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός. Εκτιμώ ότι πλησιάζει η στιγμή της μαζικής και δυναμικής αντίδρασης. Ο επιχειρηματίας πάντα θα κινδυνεύει από οποιαδήποτε κρίση. Κάποιοι πλουτίζουν σε αυτές και κάποιοι όχι.

Το θέμα ωστόσο είναι ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον, αφού οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Η δουλειά έχει μειωθεί περισσότερο από 60%, με τη βοήθεια από το κράτος να είναι μηδαμινή. Δεν ζουν τις ζωές μας. Πιστεύω είναι θέμα χρόνου πότε θα ολοκληρώσουμε την επιχειρηματική δράση στον τόπο».

Ντέγιαν Μιλοσέσκι-«Frida Day&Night»

«Η κίνηση ήταν σωστή και ίσως θα έπρεπε να γίνει για περισσότερο χρόνο, ωστόσο εκεί που μας έχουν οδηγήσει δεν μπορούμε να κλείσουμε το ρεύμα. Περιμένουμε καρτερικά τον κόσμο. Παλέψαμε να επιβιώσουμε μέχρι σήμερα και πλέον οι λογαριασμοί έρχονται ανεβασμένοι.

Δουλεύουμε για το ρεύμα, το ενοίκιο και το προσωπικό. Αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μας είχε συμβεί μετά από τις κρίσεις που έχουμε ξεπεράσει. Εκεί που θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα, γίνεται κάτι και πετούν τις ελπίδες μας στα σκουπίδια. Τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ελπίζω να αντέξουμε, αλλά είναι πραγματικός πόλεμος αυτό που γίνεται».

Διονύσιος Θεοδωρακόπουλος-«Δε Monk»

«Έπρεπε να κάνουμε αυτή την αντίδραση, προκειμένου να δείξουμε ότι υπάρχουμε. Έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα. Πάμε από τη μία κρίση στην άλλη και έχουμε όλες τις ανατιμήσεις πάνω μας. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να μην είναι βιώσιμα πλέον. Καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε από τις προηγούμενες δυσκολίες, όμως τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Κάτι πρέπει να γίνει.

Εάν καταφέρουμε κάτι καλώς. Αν δεν καταφέρουμε, τουλάχιστον δεν θα έχουμε μείνει άπραγοι. Ως επιχειρηματίες δεν μπορούμε να ανεβάζουμε συνεχώς τις τιμές στον κόσμο, διότι κι αυτός αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, αλλιώς θα έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση σίγουρα θα αυξήσει την ανεργία σε περίπτωση που συνεχιστεί, αφού η εστίαση στηρίζει αρκετό κόσμο και οικογένειες».