Ηλεία

Πύργος: Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το Ποτόκι – Ανοχή τέλος

Ακούστε το άρθρο

Το φλέγον θέμα με τα δεματοποιημένα σκουπίδια στη θέση ”Ποτόκι” προκειμένου να βρεθεί  ”από χθες”, οριστική λύση για το θέμα θα αποτελέσει πολύ σύντομα αποκλειστικό θέμα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου..

Αυτή η τραγωδία άρχισε πριν από μια δεκαετία όταν την περίοδο εκείνη ο διευρυμένος δήμος Πύργου και όχι μόνο, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, έτσι ως προσωρινή λύση λήφθηκε η απόφαση να δεματοποιηθούν τα σκουπίδια και να τοποθετηθούν για ενάμιση περίπου χρόνο σε οικόπεδο που έχει ενοικιάσει ο δήμος λίγο πριν από τη γέφυρα του Αλφειού ποταμού με σκοπό στη συνέχεια να οδηγηθούν στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμάτων που επρόκειτο να κατασκευαστεί στη θέση Τριανταφυλλιά Αμαλιάδας

Ήδη ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με επιστημονικούς παράγοντες τόσο  με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο του οποίου Πρύτανης είναι ο Πυργιώτης κ. Ανδρέας Μπουντουβής όσο και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για μια ολοκληρωμένη και πάνω απ’ όλα ασφαλής αντιμετώπιση του θέματος. Ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε εφημ. «Πατρίς»  :

«προγραμματίζουμε έκτακτο συμβούλιο και για το ”Ποτόκι” όπως κάναμε και για το δρόμο της Πατρών-Πύργου-Τσακώνα. Αυτά τα  ιδιαίτερα σημαντικά θέματα απαιτούν και ιδιαίτερη προσοχή και μεταχείριση μας είπε. Για το λόγο αυτό πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό έτσι ώστε να προκύψει η καλύτερη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο νομός, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της γύρω από το Ποτόκι περιοχής. Τους κατανοώ απόλυτα και γι΄ αυτό ξεκίνησα ήδη τις επαφές. Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά και όπως καταλαβαίνετε δε λύνονται όλα μαζί..Αξιολογούνται και προωθούνται», κατέληξε.

Άμεση λύση «θέλει»  η ΠΔΕ

Σε επικοινωνία μας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη σε θέματα περιβάλλοντος κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη δήλωσε στην ”Π” «Ήδη επεξεργαζόμαστε σενάρια, τα οποία θα προτείνουμε στους άμεσα εμπλεκόμενους και θα υποστηρίξουμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια. Χωρίς να χρονοτριβούμε θα πρέπει όλοι από κοινού να εφαρμόσουμε έναρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο, να λάβουμε υπόψιν τα λάθη του παρελθόντος, και τα οποία μας οδήγησαν στη τωρινή κατάσταση, προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Ως νέα Περιφερειακή αρχή ενημερωθήκαμε άμεσα, για αυτό και εξάλλου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και αυτοψία δική μου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή παραμένει τραγική. Υπάρχει πλημμελής περίφραξη του χώρου, η βλάστηση έχει πυκνώσει, ενώ αρκετές δεματοποιημένες μπάλες έχουν καταστραφεί. Επίσης το σύστημα πυρασφάλειας είναι ελλιπές και δεν γίνεται σύννομη διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Για αυτή την κατάσταση επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο στο ΦΟΣΔΑ, ωστόσο εκτιμώ ότι με τα πρόστιμα μόνο δε δίνεται λύση. Θα πρέπει να υπάρξει συνέργεια από όλους μας, και ως Περιφέρεια είμαστε διαθέσιμοι να συνδράμουμε και να καθοδηγήσουμε στην επίτευξη λύσης ».

Ουδέν μονιμότερον
του προσωρινού

Γιούλη Ηλιοπούλου

Το «τύλιγμα» των σκουπιδιών σε μεγάλες πλαστικές μπάλες ήταν μια προσωρινή λύση αποθήκευσης, που δυστυχώς, όμως, στην Ηλεία έγινε μόνιμη. Το «Ποτόκι» είναι ίσως το μεγαλύτερο οικολογικό σκάνδαλο που έχει γίνει στην Ελλάδα. 100.000 δέματα σκουπιδιών δίπλα στον Αλφειό σαπίζουν και ο υδροφόρος ορίζοντας έχει ήδη μολυνθεί.

Ο δεματοποιητής σκουπιδιών στο «Ποτόκι» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, με τη διαβεβαίωση ότι σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο θα φτιαχνόταν το εργοστάσιο διαχείρισης στην περιοχή της Τριανταφυλιάς, όπου εκεί θα κατέληγαν τα δέματα. Δέκα χρόνια μετά τα σκουπίδια σαπίζουν.

Ο δεματοποιητής, δυστυχώς, δεν λύνει το πρόβλημα των απορριμμάτων, όπως άφησαν να πλανάται στην ατμόσφαιρα κάποιοι. Είναι ένα προσωρινό στάδιο, σε έναν αγώνα δρόμου που πρέπει να υπάρξει, μέχρι την μεταφορά των δεμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας. Αν το εργοστάσιο δεν λειτουργήσει σε ορισμένο χρονικό διάστημα, τα δέματα μπορεί να γίνουν… μπουρλότα.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι αποκαλυπτικές. Φαίνονται καθαρά οι μπάλες του δεματοποιητή να είναι όλες τρύπιες, κάποιες μάλιστα σε σημείο αποσύνθεσης. Έχουν σπάσει ή αναφλεγεί από μόνα τους. Ξέρετε ότι ένα σκουπίδι όταν καίγεται παράγει 27 χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες; Μόνο και μόνο τα βαρέα μέταλλα που βγαίνουν είναι 12. Τεχνικοί δεν είμαστε αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι καλό.

Τα δεματοποιημένα σκουπίδια είναι ίσως λιγότερο ενοχλητικά εμφανισιακά, στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο επικίνδυνα και καταστρεπτικά για το περιβάλλον καθώς συμπιέζονται σε κενό αέρα. Ο κάθε ζωντανός οργανισμός περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες, όταν λειτουργεί, είναι σε ελεύθερη μορφή. Όταν όμως συμπιέζονται, αυτές οι ουσίες παράγουν κάποια παραπροϊόντα, γίνονται οι λεγόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις Βόρειες χώρες η δεματοποίηση γίνεται μόνο στα αδρανή και ποτέ σε σύμμεικτα σκουπίδια, η δεματοποίηση των οποίων δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί.

Τη στιγμή που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για «αύξηση καρκίνων ήπατος, πνεύμονα, νεφρών, λευχαιμίες ακόμα και σοβαρή επίδραση στα έμβρυα και γενικότερα στο DNA» εμείς θα παραμείνουμε άπραγοι;

Διοξίνες στο πιάτο μας:
Οι επιστήμονες κρούουν
τον κώδωνα του κίνδυνου

Νάντια Μανιάτη

Το πρόβλημα που ταλανίζει μια δεκαετία τώρα τους κατοίκους στη θέση «Ποτόκι» έχει προκαλέσει τεράστια αλυσιδωτά προβλήματα όπως οι ίδιοι δήλωσαν στην εφημ. «Πατρίς» και όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει…

Ο κ. Γιώργος Ζέρβας, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, βλέπει τον τόπο του να μαραζώνει, να υποβαθμίζεται και είναι από τους ελάχιστους νέους που έχουν παραμείνει. Ασχολείται με καλλιέργειες τριφυλλιού σε χωράφι ακριβώς δίπλα από τα δεματοποιημένα σκουπίδια.

Η περιοχή, μας είπε «ήταν ένας μικρός παράδεισος μόλις 3.5 χλμ από τον Πύργο με εύφορα εδάφη, θερμοκήπια, ελιές, κηπευτικά και οπωροφόρα δέντρα και αρκετά αναπτυσσόμενη καθώς αρκετοί την είχαν επιλέξει να αγοράσουν κτήμα.

Η άρδευση των καλλιεργειών γίνεται είτε από γεωτρήσεις τους χειμερινούς μήνες, είτε από τα καναλέτα το καλοκαίρι και επιπλέον στη γύρω περιοχή υπάρχουν βοσκοτόπια. Σε κάθε περίπτωση το υπέδαφος έχει μολυνθεί.

Η καταστροφή είναι σίγουρα μεγάλη. Αρκετές χιλιάδες δέματα έχουν αρχίσει και ανοίγουν με το πέρασμα του χρόνου και τα σκουπίδια σκορπίζονται. Η μεταφορά τους μπορεί να είναι δύσκολη, όμως είναι απαραίτητη και αναγκαία, κατέληξε».

Τι λέει το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η κ. Αθηνά Λινού Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών με Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που έχει μελετήσει τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που προκαλούνται από τη ρύπανση των ανεξέλεγκτων σκουπιδιών τονίζει ότι ανάλογες καταστάσεις:

«Προκαλούν αύξηση καρκίνων ήπατος, πνεύμονα, νεφρών, είναι υπεύθυνες για λευχαιμίες ακόμα και σοβαρή επίδραση στα έμβρυα και γενικότερα στο DNA. Ηλεκτρονικά ή και νοσοκομειακά απόβλητα, που μεταφέρουν μικρόβια και ιούς ή μπορεί να εκλύουν διοξίνες ή άλλες μορφές αερίων, που μολύνουν το υπέδαφος και την ατμόσφαιρα».

Η περιοχή «Ποτόκι» πάντως είναι γεμάτη καλλιέργειες λαχανικών, κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων και εν κατακλείδι όλα καταλήγουν στο τραπέζι μας, με ότι αυτό συνεπάγεται, βάση της τροφικής αλυσίδας…

Όσο για την οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή του Αλφειού είναι αναμφισβήτητα τεράστια.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί τοξική απειλή τόσο για το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού ευθύνεται για μια σειρά ασθενειών που προκαλεί στον άνθρωπο.

Επιπλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πυρκαγιά στη θέση «Ποτόκι», τονίζοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης καθώς δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας.

Όλη η επικαιρότητα