Εκκλησία Ηλεία

Πύργος: Ένας πιστός «έλυσε» το μυστήριο ενός αιώνα – Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας αποκαλύπτεται

Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται στον ομώνυμο ιερό ναό στον Πύργο, είναι τελικά δωρεά της Αγγελικής χ. Αλεξίου Κάρδαρη και η διαθήκη συντάχτηκε το 1922.
Ακούστε το άρθρο

Ένα μυστήριο πολλών ετών και συγκεκριμένα ενός αιώνα, λύθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, χάρις στην παρατηρητικότητα ενός πολίτη του Πύργου.

Συγκεκριμένα, ενώ όλοι γνωρίζουν και έχουν προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, πού βρίσκεται από το 1984 στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον Πύργο, ενώ πιο πριν και συγκεκριμένα από το 1923, βρισκόταν στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, κανείς δεν ήξερε ποιος ή ποια την είχε δωρίσει.

Ήταν ένα άλυτο μυστήριο, το οποίο τελικά αποκαλύφθηκε, όπως τονίζει ο εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Κυριακής π. Βασίλειος Λαγκαδινός, όταν ένας πολίτης έφερε στον Ιερό Ναό τη διαθήκη που βρήκε σε ένα συμβολαιογραφείο και που χρονολογείται από το 1922, με την οποία η κάτοχος της εικόνας Αγγελική χ. Αλεξίου Κάρδαρη, παραχωρούσε τη θαυματουργή εικόνα στον Ιερό Ναό.

Να σημειωθεί ότι την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο εκάστοτε εφημέριος της Αγίας Κυριακής την μετέφερε σε σπίτια ασθενών, προκειμένου να φανεί αν θα ήταν καλή ή όχι η έκβαση της υγείας τους.

«Η διαθήκη συντάχθηκε στον Πύργο, στις 18 Νοεμβρίου 1922»

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής π. Βασίλειος Λαγκαδινός.

«Πριν από λίγες ημέρες, ήρθε ένας συμπολίτης μας ο κ. Παναγιώτης Δημάκης που βρήκε από τα αρχεία του συμβολαιογραφείου και μου έφερε, μία διαθήκη, δωρεά αιτία θανάτου. Η διαθήκη συντάχθηκε στον Πύργο, στο συμβολαιογραφείο του κ. Παναγιώτη Δασιού στις 18 Νοεμβρίου 1922, δηλαδή πριν από 100 χρόνια. Η Αγγελική χήρα Αλεξίου Κάρδαρη, είχε την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στην κατοχή της και ήταν μάλλον οικογενειακό κειμήλιο, μέσα σε θήκη. Ήταν ενορίτισσα της Αγίας Κυριακής και ήθελε να την δωρίσει την εικόνα στην εκκλησία και συνέταξε αυτή τη διαθήκη. Εμείς ξέραμε φυσικά από συζητήσεις που είχαν γίνει, ότι αυτή η εικόνα ήταν ιδιωτική, δεν ξέραμε όμως ποιος την είχε και ποιο ήταν το έτος που την δώρισαν στην Αγία Κυριακή. Στην σύνταξη αυτής της διαθήκης εκπροσώπησε το ναό ο ιερέας Αντώνιος Αντωνόπουλος, εφημέριος του ναού και πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ενώ παρόντες ήταν και δύο μάρτυρες. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε ήρθε η εικόνα στην εκκλησία μας, υπολογίζουμε όμως την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1923».

«Η εικόνα μεταφερόταν στα σπίτια ασθενών»

Ακολούθως ο π. Λαγκαδινός διηγείται τις μαρτυρίες που υπάρχουν για την εικόνα, που μεταφέρονταν σε σπίτια ασθενών οι οποίοι την ζητούσαν, για να μάθουν την εξέλιξη της υγείας τους.

«Να σημειώσουμε ότι από προφορικές διηγήσεις παλαιότερων προς ημάς, έχουμε μαρτυρίες ότι η εικόνα μεταφερόταν στα σπίτια ασθενών, σε όσους τη ζητούσαν. Και ο ιερέας που μετέφερε την εικόνα έκανε παράκληση προς υγείας του ασθενούς. Μάλιστα μας έχουν πει πολλοί, ότι η εικόνα αν γινόταν καλά ο ασθενής ήταν ελαφριά, ενώ αν δεν είχαμε καλή έκβαση της ασθένειας, η εικόνα ήταν βαριά. Έχω και εγώ τέτοιες μαρτυρίες από παλαιότερους ανθρώπους. Μάλιστα υπάρχει και άλλη μαρτυρία, ότι σημάδι καλό ή κακό για την εξέλιξη της ασθένειας, ήταν η εικόνα να χαμογελά ή να είναι σκυθρωπή. Αν η εικόνα χαμογελούσε είχαμε ίαση του ασθενούς, ενώ αν το πρόσωπο της Αγίας ήταν σκυθρωπό, δεν θα υπήρχε καλή έκβαση της ασθένειας. Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτης των Λοιμωδών νόσων και την είχαν ως προστάτη πολλοί άνθρωποι».

«Από το 1923 στην Αγία Κυριακή, από το 1984 στην Αγία Βαρβάρα»

Επίσης ο εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Κυριακής, τονίζει ότι η εικόνα, λογικά μεταφέρθηκε στην εκκλησία το 1923, ένα χρόνο μετά την δωρεά, ενώ στο Ναό της Αγία Βαρβάρας μεταφέρθηκε το 1984 όταν και εγκαινιάστηκε

«Η εικόνα από όσο ξέρω, ήρθε το 1923 στην Αγία Κυριακή, αφού ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας άρχισε να θεμελιώνεται το 1963-64 και εγκαινιάστηκε το 1984, με την εικόνα να μεταφέρεται στον ναό της Αγίας Βαρβάρας στα εγκαίνιά της. Μέχρι τότε, από το 1923 έως το 1984, η εικόνα ήταν στο Ναό της Αγίας Κυριακής».

Να τονιστεί επίσης ότι στην διαθήκη αναγράφεται χαρακτηριστικά, πώς : “Την Αγία ταύτην και ιερά εικόνα της παγκοίνως γνωστή εν τη πόλει Πύργου”, δηλαδή ότι είναι γνωστή σε όλο το Πύργο, και αυτό αφού όπως αναφέραμε η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας μεταφερόταν αρκετά συχνά από τον εκάστοτε ιερέα της Αγίας Κυριακής σε σπίτια ασθενών, “και εξ εκουσίας θελήσεως ορμώμενη και προς ψυχικήν αυτής Σωτηρίαν δωρείται αιτία θανάτου προς τον ενταύθα ιερών ναών της Αγίας Κυριακής, ίνα ούτω ευθύς, μετά τον θάνατο της περιέλθει η εικόνα αυτή κατά πλήρη κατοχήν και κυριότητα εις τον ναόν τούτον και αποτελεί ιδιοκτησία αυτού”.

Όλη η επικαιρότητα