Ηλεία

Πύργος: Ενημερωτική εκδήλωση για τα άτομα με αναπηρία – Η πρόσβαση είναι αυτονόητο δικαίωμα

Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσες ομιλίες από ομιλητές, με σημαντική προσφορά στα ΑμεΑ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο σύγχρονο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι ομιλητές, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, γι’ αυτό και στο τέλος των εισηγήσεων αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων Π.Ε Ηλείας και τον Νομαρχιακό Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας «Ήλις» με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χαιρέτησαν

Στην έναρξη, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Π.Ο.Μ.Α.Μ.Ε.Α Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Ανδρέας Λίβανος – που είχε και την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης και της συζήτησης – καθώς επίσης οι πρόεδροι των δυο Συλλόγων Παραπληγικών και ΑμεΑ «Ήλις» Παντελής Παπαναγιώτου και Αγαθή Ρηγοπούλου. Ευχαρίστησαν τους ομιλητές για την ανταπόκρισή τους και όλη την βοήθεια που έχουν προσφέρει – από τις θέσεις που υπηρετούν – στα άτομα με αναπηρία για να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια αντιμετωπίζουν στο «διάβα» τους, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα. Δεν έκρυψαν όμως και την πικρία τους για τια αναρίθμητες – όπως είπαν – υποσχέσεις που έχουν λάβει στο παρελθόν για τα αυτονόητα, για τα άτομα με αναπηρία, αλλά μένουν στα λόγια. Και κάλεσαν όλους, να σταθούν στο πλευρό τους για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στην κοινωνία.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, ο Βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος και η Αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου. Έκαναν σύντομες αναφορές σε όσα έχουν κάνει και προγραμματίσει, τόσο η Περιφέρεια όσο και η Κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά τους.

ΑμεΑ και Ε.Ε – Προνοιακή Πολιτική – Αθλητισμός

Με μια μεστή και άκρως κατατοπιστική ομιλία – που καθήλωσε το κοινό – ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, μίλησε για τα «Δικαιώματα των ΑμεΑ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτήρισε την πρόσβαση – σε κάθε επίπεδο – ανθρώπινο δικαίωμα, που διασφαλίζει – όταν υπάρχει – την ισοτιμία, ισονομία και ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία. Αναφέρθηκε σε όλα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ΑμεΑ, πως προστατεύει τα δικαιώματά τους, στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας που υπογράφηκε και περιλαμβάνει όσα οφείλουν τα κράτη της Ε.Ε να κάνουν για τα άτομα με αναπηρία, σημειώνοντας ωστόσο – μεταξύ άλλων – πως δεν αρκεί μόνο η λήψη αποφάσεων, αλλά απαιτείται η εφαρμογή αλλά και η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμός για την διασφάλιση της εφαρμογής.

Το σύγχρονο νομικό καθεστώς της «Προνοιακής Πολιτικής στην Ελλάδα» ανέλυσε ο πρ. Διοικητής του ΙΚΑ και πρ. Γ.Γ του Υπ. Ναυτιλίας, Δικηγόρος Διονύσης Καλαματιανός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον θεσμό των Κέντρων Κοινότητας και τις σημαντικές παροχές τους τόσο για τα άτομα με αναπηρία όσο και στο ευρύ κοινό. Τόνισε την ανάγκη για αλλαγές και βελτίωση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή όλων, στην διεκδίκηση και εφαρμογή των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, είναι επιβεβλημένη.

Στη μικρή «απόσταση» από τη θεωρία στην πράξη, που απαιτεί κυρίως βούληση και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρώπης, ότι ακριβώς έκανε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αναφέρθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος για θέματα ΑμεΑ της Γ.Γ , Δικηγόρος Γιώργος Καλούδης, αναφερόμενος στο αυτονόητο δικαίωμα της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό, μιλώντας για το θέμα αυτό. Υπενθύμισε όμως πως, εκτός από αυτά που κάνει κάθε πολιτεία, όσοι στέκονται στα δυο τους πόδια, θα πρέπει να σκεφτούν πως, πολλές φορές, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, έχουν αφαιρέσει από τα άτομα με αναπηρία την άσκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, με τους διοργανωτές και συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους, σε μια επόμενη αντίστοιχη ενημερωτική συνάντηση, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Όλη η επικαιρότητα