Εκκλησία Ηλεία

Πύργος: Η Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος, καλοσώρισε τα Χριστούγεννα 2017!

Ακούστε το άρθρο
Γνωρίζοντας εξαιρετική επιτυχία για μία ακόμη φορά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο προ των Χριστουγέννων 23 Δεκεμβρίου ε.έ. η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου.
Η εορταστική αυτή εκδήλωση που έλαβε χώρα με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, στο Δημοτικό θέατρο Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», ήταν ένα καλωσόρισμα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων, η οποία είναι εμπλουτισμένη με θαυμάσιους ύμνους από επώνυμους και ανώνυμους υμνογράφους, που περιγράφουν το χαρμόσυνο αυτό γεγονός, οι οποίοι και απέδωσαν επιτυχώς το μέγιστο γεγονός της Θείας Ενανθρώπησης του Υιού και Λόγου του Θεού!
Τους θαυμάσιους ύμνους, απέδωσε με ξεχωριστό τρόπο η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας-Ολυμπίας «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ» με χοράρχη τον Πρόεδρο αυτής κ. Νικόλαο Παπαδημητρίου, καθηγητή Θεολόγο και Μουσικολογιότατο Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πύργου, μεταφέροντας έτσι το κατανυκτικό και μυσταγωγικό κλίμα της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής, σε όλους τους παρευρισκομένους οι οποίοι προσήλθαν αθρόα παρά το δριμύ ψύχος.
Ο κ. Παναγιώτης Κουής, καθηγητής Θεολόγος, προλόγισε με γλαφυρό και αφηγηματικό τρόπο τα ψαλλόμενα από νοηματικής και μουσικολογικής πλευράς, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με εικόνες και μηνύματα για την λαμπρή εορτή των Χριστουγέννων, το οποίο επιμελήθηκε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Εφημέριος του Ναού, ο οποίος αναφέρθηκε στη εορτή των Χριστουγέννων και πως πρέπει να εορτάζονται αυτά από τους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς τονίζοντας ότι: Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, μέσα στην καρδιά του χειμώνα βρίσκεται και πάλι ενώπιόν μας. Τα μέγιστα και ύψιστα γεγονότα της Θείας συγκαταβάσεως θα επιτρέψει και φέτος η φιλανθρωπία του Θεού να τα βιώσουμε μέσα στο λειτουργικό κλίμα της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Η Γέννησις του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού είναι μέγα και πανανθρώπινο γεγονός. Αφορά  όλη την γην. Ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους όλων των γενεών.
Τα Χριστούγεννα είναι η «Μητρόπολη πασών των εορτών» κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Ο Χριστός γίνεται άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Έρχεται, γίνεται δούλος ο άρχοντας.και από αγάπη, συγκαταβαίνει ο Σωτήρας. Ήλθε κοντά μας για να πάμε εμείς κοντά του. Έτσι θεώνεται ο άνθρωπος. Κατεβαίνει ο Θεός για να ανέβει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος απλά άπλωσε το χέρι του, για να δεχθεί τη νέα ζωή. Ο ουρανός κατέβηκε στη γη. Άγγελοι συνομιλούν με τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος γίνεται υιός του Θεού κατά τον Μέγα Αθανάσιο.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς η ανάμνηση της Γεννήσεως του Χριστού, που έγινε κάποτε στο παρελθόν. Χριστούγεννα είναι η Γέννηση του μικρού Χριστού, που γίνεται στις καρδιές μας, σήμερα στο παρόν και κάθε φορά που κοινωνούμε το Θείο Βρέφος τον Σωτήρα Χριστό!
Χριστούγεννα σημαίνει χαρά, ένωση και κοινωνία με τον γεννηθέντα Σωτήρα Κύριο. Ο άνθρωπος δίχως τον Χριστό γίνεται απάνθρωπος, θηριώδης και δαιμονιώδης. Η ένωσή του, όμως με τον Θεό του δίνει ταπείνωση και αγάπη. Η εορτή των Χριστουγέννων μας υποδηλώνει επίσης ότι θα πρέπει η ζωή μας, να αποκτήσει ένα αληθινό νόημα, να έχουμε δηλαδή όραμα και στόχο.
Αυτή η γιορτή μας υπενθυμίζει ακόμη πως πρέπει να ζούμε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Το λάθος μας, που συνιστά ταυτόχρονα και την τραγωδία μας, είναι ότι δεν μελετούμε, δεν ζούμε το Ευαγγέλιο και έτσι δεν έχουμε το φωτισμό και τη χάρη του Θεού. Και ενώ αυτά και άλλα πολλά σημαίνουν τα Χριστούγεννα, ολοένα όμως και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα Χριστούγεννα  μας θυμίζουν δυστυχώς ένα μεγάλο παζάρι, συμφωνία και ανταλλαγή. Ανταλλάσσουμε το Χριστό με  στολισμούς εικόνες, αγαθά, δώρα, ρεβεγιόν, διακοπές, ξεκούραση, ταξίδια, βόλτες, ταινίες, τραγούδια και ό,τι άλλο το καταναλωτικό μυαλό μας σκέφτεται.
 
Η παγκοσμιοποίηση καταργεί το περιεχόμενο των Χριστουγέννων και προβάλει την καταναλωτική διάσταση μιας ανοηματικής πλέον εορτής. Είναι μεγάλο κρίμα όμως να  πλησιάζεται η μεγάλη αυτή εορτή αθεολόγητα. Το λυπηρό  είναι να εορτάζονται Χριστούγεννα από τους Έλληνες Ορθοδόξους  Χριστιανούς μας, δίχως Χριστό. Η Εκκλησία μπορεί να φωνάζει ότι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν έχουν νόημα, ωστόσο περισσότερο βλέπουμε το Χριστό της φάτνης ή τραγουδάμε το Χριστό της Άγιας Νύχτας και ελάχιστα ζούμε το Χριστό της πίστης, το Χριστό ως Σωτήρα μας. Το μήνυμα των ημερών αυτών είναι, ότι πρέπει να ζήσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό.  στις καρδιές μας. Να ανοίξουμε τις πύλες της ψυχής μας και να στολίσουμε με αγάπη την καρδιά μας για να γεννηθεί μέσα μας ο Σωτήρας και Λυτρωτής Χριστός.
 
Η Γέννηση του Χριστού είναι η Γέννηση της Αγάπης. Οι άθεοι και οι σατανιστές προσπαθούν να βγάλουν από τα Χριστούγεννα το Χριστό και διακηρύττουν ότι ο Χριστός με την Γέννησή του, δεν έφερε τίποτα στον κόσμο. Εμείς όμως που ζούμε εν τη Εκκλησία, βιώνουμε καθημερινά την Αγάπη, την Σωτηρία, την Ελπίδα και την Ειρήνη, που χαρίζει ο «εν τη φάτνη ανακλιθείς Θεός». Είναι Εκείνος που φέρνει φως, χαρά, ελπίδα, ειρήνη, και ηρεμία στις ταλαιπωρημένες καρδιές μας, από την σοβούσα πνευματική, ηθική και οικονομική κρίση την οποία όλοι μας υφιστάμεθα…
Την εκδήλωση επισφράγισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη της χορωδίας για την θαυμάσια απόδοση των ύμνων, μεταφέροντας παράλληλα τις θερμές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, για τις  επικείμενες εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Παρόντες ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αιδεσιμολογιότατος π. Ηλίας Παπαγγελής με χορεία Ιερέων, ο εκ της Ενορίας μας καταγόμενος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Διονύσιος Καλαματιανός, η Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Διονύσιος Αντωνόπουλος, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου κ. Κωνσταντίνος Κασταριώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής,  ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ»  κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Υπάλληλων Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου και Κηδεμόνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες «ΗΛΙΣ»,κ. Ιωάννης Παπαδάτος, η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Παννέτα,  η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» κ. Λόπη Νικολοπούλου και πλήθος κόσμου. 
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Όλη η επικαιρότητα