Ηλεία

Πύργος: Επέστρεψαν χρήματα από το επίδομα στον 60χρονο καρκινοπαθή μετά το δημοσίευμα της εφ. «Πατρίς»

Ερωτήματα για την τύχη του ποσού που παρακρατήθηκε, αφού δεν κατατέθηκε στην εφορία.
Ακούστε το άρθρο

Μέρος του ακατάσχετου επιδόματος νοσηλείας, το οποίο παρακρατεί, έστρεψε η τράπεζα στον Θοδωρή Κατσιμίγα, μετά το δημοσίευμα της εφ. «Πατρίς», όπως ο ίδιος δήλωσε χθες το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Πύργου και ειδικότερα στην εκπομπή «ΕΡΤικά… Εριστικά»

Ειδικότερα όπως είπε η τράπεζα του επέστρεψε το ποσό των 400 ευρώ από την τελευταία παρακράτηση, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό, καθότι ακόμα και με την επιστροφή των χρημάτων αυτών, ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα  παραδέχεται εν μέρει ότι κακώς  παρακρατήθηκε το ακατάσχετο επίδομα του καρκινοπαθούς.

Έτσι ο ίδιος, με την πληρεξούσιο δικηγόρο του Θοδωρή Αντωνόπουλο, περιμένουν την συνολική επιστροφή των χρημάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί ακόμα και νομικά για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ακόμη στην ίδια εκπομπή , τα χρήματα που υποτίθεται ότι παρακρατήθηκαν από την τράπεζα, έστω και με τον τρόπο αυτό, για πληρωμή χρέους των 1.800 ευρώ προς την εφορία, δεν είχαν αποδοθεί καν στην υπηρεσία. Σε επικοινωνία που είχε μάλιστα  ο κ. Κατσιμίγας με τον αναπληρωτή διευθυντή της ΔΟΥ Πύργου, αυτός τον ενημέρωσε ότι το χρέος παραμένει, τοκίζεται μάλιστα, και από την τράπεζα ουδέποτε έχει καταβληθεί κάποιο ποσό από αυτό που παρακρατήθηκε, για να εξοφληθεί αυτό το χρέος!

Παράλληλα, ουδεμία οφειλή έχει ο συνταξιούχος ναυτικός προς τις τράπεζες, καθώς εξυπηρετεί με συνέπεια τα δάνειά του, τις κάρτες του και τις υποχρεώσεις του γενικότερα, άρα δεν υπήρχε λόγος να παρακρατηθεί κανένα πόσο. Αυτό σημαίνει ότι το αιτιολογικό της παρακράτησης από την τράπεζα για δήθεν οφειλόμενο ποσό στην εφορία δεν πληρώθηκε ποτέ!

Άρα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το που πήγαν τα χρήματα αυτά, με αποτέλεσμα ο κ. Κατσιμίγας να τυγχάνει μιας απίστευτης αδικίας που συντελείται σε βάρος του και πρέπει να του επιστραφούν τα χρήματα που δικαιούται.

Κινητοποίηση από τα σωματεία

Στο πλευρό του 60χρονου συμπολίτη μας, του οποίου η τράπεζα του κατάσχει το ακατάσχετο επίδομα που λαμβάνει, με το θέμα να αναδεικνύεται από την εφ. «Πατρίς», στέκονται τα σωματεία του Πύργου, με κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Ειδικότερα, τα Εργατικά Σωματεία και τα Σωματεία Συνταξιούχων νομού Ηλείας καλούν σε κινητοποίηση σήμερα στην Εφορία και στη τράπεζα Πειραιώς στον Πύργο για να σταματήσει η κατάσχεση από την εφορία και η τράπεζα να επιστρέψει τα παρακρατημένα χρήματα στον 60χρονο καρκινοπαθή.

«Τι και αν χαρακτηρίζουν το επίδομα «ακατάσχετο», «αφορολόγητο» και ότι «δεν συμψηφίζεται με καμιά οφειλή», βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά μπροστά στο απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτικής που την υγεία και την ανθρώπινη ζωή τη λογαριάζει σαν ‘’κόστος’’. Με όπλο μας την αλληλεγγύη απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, την αντιλαϊκή πολιτική και την ‘’κανονικότητα’’ που θέλουν να επιβάλλουν, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για ζωή με αξιοπρέπεια και απαντάμε μαζικά και συλλογικά. Τα σωματεία του νομού μας καλούν σε κινητοποίηση τη Τετάρτη 7 Ιούνη στις 10 το πρωί  Ενώνουμε τη φωνή μας και δίνουμε το αγωνιστικό ‘’παρών’’» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα των σωματείων.

Την ιστορία του κ. Θοδωρή Κατσιμίγα έφερε πριν από μια εβδομάδα στη δημοσιότητα η εφ. «Πατρίς», καθώς ο συνταξιούχος ψάχνει το δίκιο του για την κατάσχεση του επιδόματος νοσηλείας που λαμβάνει.

Εκτός της κατάσχεσης, ο συνταξιούχος πέρα από τις οικονομικές και ζωτικές του καθημερινές υποχρεώσεις στις οποίες ανταπεξέρχεται, πρέπει να λαμβάνει και την φαρμακευτική του περίθαλψη για αποκατάσταση λειτουργιών, που κοστίζει ακριβά και την πληρώνει με δικά του χρήματα γιατί δεν καλύπτεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί από τους θεράποντες ιατρούς του.

Μετά το πρώτο στάδιο της επίπονης και ψυχοφθόρας θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και έπειτα από γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ο.Ν. το ΔΣΟΝ ενέκρινε στον ασφαλισμένο στον Οίκο Ναύτου Θοδωρή Κατσιμίγα το Επίδομα Οίκοι Περίθαλψης και Νοσηλείας για το χρονικό διάστημα από 02/12/2022 έως 01/12/2024 που ανέρχεται στο ποσό των 460 ευρώ το δίμηνο και σύμφωνα με την ΠΟΛ 1146/2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο, και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Όμως, από το συγκεκριμένο επίδομα, η τράπεζα παρακρατεί τα 400 ευρώ, με αποτέλεσμα να του απομένουν μονάχα 60 ευρώ το δίμηνο.

Όλη η επικαιρότητα