Πύργος: Επέστρεψαν τα… βερεσέδια στο ψωμί – Η κρίση άγγιξε ακόμα και τα βασικότερα είδος διατροφής

Το τεφτέρι με τα χρωστούμενα των πελατών έχει επιστρέψει σε πολλούς φούρνους του Πύργου, αφού η οικονομική κρίση έχει «τσακίσει» το εισόδημα των πολιτών σε τέτοιο βαθμό που μετρούν ακόμα και τα δεκάλεπτα για να αγοράσουν ψωμί!

Αρτοποιοί που δραστηριοποιούνται στον Πύργο, περιέγραψαν στην εφ. «Πατρίς» με «γκρίζο» χρώμα την κατάσταση που επικρατεί, καθώς τα… βερεσέδια είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και η αγορά ψωμιού της προηγούμενης ημέρας, για λόγους κόστους.

Τα δύο ή τρία καρβέλια έχουν περιοριστεί, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να περάσουν δύο ή και περισσότερες ημέρες με το «μισόκιλο», ενώ κάθε άλλο είδος αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστικής αποτελεί είδος πολυτελείας και καταναλώνεται κυρίως σε γιορτές ή αργίες.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πύργου, Χαρ. Κυριακόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι μέσα στο 2017 η κατανάλωση ψωμιού καταγράφει σημαντική πτώση, καθώς ο κόσμος περιορίζεται πλέον στα απολύτως απαραίτητα.

«Η κατανάλωση έχει μειωθεί σε ποσοστό 20% μέσα στο έτος. Συνήθως οι περισσότεροι αγοράζουν ψωμί του μισού κιλού και δεν το πετάνε πλέον. Ορισμένοι πελάτες μάς ζητούν και ψωμί της προηγούμενης μέρας. Βερεσέδια δεν έχουμε ακόμα, αλλά έχουν μειωθεί γενικά οι ποσότητες. Ο κόσμος τρώει τα απαραίτητα και δεν πετάει πλέον το ψωμί, ενώ στα γλυκά η πτώση είναι ακόμα υψηλότερη», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κυριακόπουλος.

Σημαντική παράμετρος της σταθερής πελατείας στους φούρνους του Πύργου είναι η υψηλή ποιότητα και μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται στο ψωμί, καθώς οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που θέλουν με βάση και το κόστος.

«Βερεσέ» ψωμί παίρνουν πολλοί συνταξιούχοι

Όπως τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο Ανδρέας Καραμαλίκης, εργαζόμενος στον φούρνο «Πυργιώτικες Δημιουργίες», η αγοραστική κίνηση διατηρείται σε σταθερό επίπεδο, αλλά με μικρότερες ποσότητες και κάμποσα… βερεσέδια.

«Η ποιότητα και η ευρεία γκάμα στο ψωμί διατηρούν την πελατεία μας σε σταθερό επίπεδο, διότι ο καθένας βρίσκει το ψωμί που θέλει. Όμως ο κόσμος είναι πιο ζορισμένος σε σχέση με παλιότερα, αφού εκεί που έπαιρναν ένα κιλό, τώρα παίρνουν μισό και το κρατάνε και για την επόμενη μέρα. Επίσης έχουμε ξανά το… βερεσέ, κυρίως από συνταξιούχους, οι οποίοι είναι όμως σταθεροί πελάτες και συνήθως μας εξοφλούν τη μέρα που παίρνουν τη σύνταξη», συμπλήρωσε ο κ. Καραμαλίκης.

Η αρτοποιός Δήμητρα Παπανδρέου έκανε λόγο για πτώση περίπου 40% στην αγορά του ψωμιού, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε αλυσίδες που πωλούν φτηνό ψωμί αμφιβόλου ποιότητας.

«Η κατανάλωση έχει μειωθεί στο 40%, ο κόσμος προσπαθεί απλά να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες στο ψωμί και βρίσκει λύσεις σε  άλλα καταστήματα αλυσίδες όπου το ψωμί είναι άλλης ποιότητας σε σχέση με τον φούρνο της γειτονιάς του. Οι περισσότεροι αγοράζουν μισόκιλα, μόνο σε κάποια τριήμερα παίρνουν δύο και τρία καρβέλια», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» η Δήμητρα Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το «βερεσέ» έχει επιστρέψει για τα καλά.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται, έχει επιστρέψει το βερεσέ. Εκεί, γνωρίζοντας και τον άνθρωπο, τον καλύπτουμε γιατί ξέρουμε ότι θα καλύψει τις οφειλές. Έχουμε κάνει το κράτος συνιδιοκτήτη και αφεντικό στις επιχειρήσεις μας, η αντίληψη ότι ο φούρναρης έχει τα χρήματα είναι μύθος του παρελθόντος, διότι οι υποχρεώσεις σε δαπάνες και προσωπικό είναι τεράστιες και δυσανάλογες του κόπου που καταβάλλουμε», υπογράμμισε στην εφ. «Πατρίς» η Δήμητρα.

Ψωμί… χθεσινό και φτηνό αγοράζουν οι πολίτες

Η Μαρία Χασιώτη, υπεύθυνη του φούρνου «Βέρροιος» στην Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε ότι η κίνηση έχει αυξηθεί, καθώς η ποικιλία και η ποιότητα του προσφερόμενου άρτου είναι σημαντικός παράγοντας για τους καταναλωτές. Ωστόσο, όπως εξηγεί, πλέον αρκετοί ζητούν «χθεσινό» ψωμί, ενώ και τα βερεσέδια είναι πια συχνά.

«Συνταξιούχοι αλλά και πολύτεκνες οικογένειες όπου δουλεύει μόνο ένας από τους δύο, ζητάνε ψωμί βερεσέ. Δίνουμε φυσικά αλλά μόνο στους καθημερινούς πελάτες. Επίσης υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν ψωμί της προηγούμενης μέρας που έχει μισή τιμή, και μάλιστα για να το φάνε», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» η κα Χασιώτη.

Η Βασιλική Λαϊνά, εργαζόμενη στο φούρνο «Βεργίνα», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι το συρρικνωμένο εισόδημα των πολιτών έχει επηρεάσει την ποσότητα του ψωμιού που πωλείται, παρότι η κίνηση είναι σχετικά σταθερή.

«Σε γενικές γραμμές είναι σταθερή η κίνηση αλλά οι ποσότητες δεν είναι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια. Λίγοι ζητάνε και ψωμί χθεσινό, υπάρχει κόσμος που ζητά και βερεσέ, αλλά έχουμε αναγκαστεί να το απαγορεύσουμε, διότι δίναμε και δεν πληρώθηκαν ποτέ οι οφειλές», σημείωσε η κα Λαϊνά, εκφράζοντας την προσδοκία να καλυτερεύσει η κατάσταση τους επόμενους μήνες.